Op zaterdag 16 januari jl. is de tweede helft van het LACO-seizoen van start gegaan. Deze keer troffen onze dames en heren een verschillende tegenstander. De heren moesten aantreden tegen de VDO (Venlo) en de dames kregen de dames van de ZDF (Zeeland) op bezoek.

De heren maakten er een spannende strijd van, zeker in de singles. Jan Kadmayer en André Sünnen mochten het spits gaan afbijten in deze vierde wedstrijd. Helaas gingen hun partijen verloren en daarom was het aan Sander Oosterbaan en Alex Holland om de stand gelijk te trekken. En zo gebeurde dus ook en was het na 4 singles 2-2. Werd dit een gelijk opgaande strijd of konden onze heren gas geven? De volgende 2 singles werden gegooid door Ruud Nicolasen en Sam van Velzen. Ruud maakte er een eenzijdige wedstrijd van waarin hij 2x 180 mocht noteren. Bij Sam was het spannender, die wedstrijd eindigde in 3-2. En daarmee stond er dus al snel een 4-2 voorsprong op het bord. Dit kon dus nog wel eens een mooie partij worden. Maar de heren van de VDO waren niet van plan zich al vroegtijdig naar de slachtbank te laten leiden tegen Bart vd Bos en Ronald Brandsen want de VDO kwam daarmee terug tot 4-4. Andrew Brewer was de laatste single-speler. En zoals zoveel singles deze dag ging ook deze over de volle 5 legs, in het voordeel van de RDB. Een 5-4 voorsprong dus waarmee de koppels in kon worden gegaan.

Zoals zo vaak in de afgelopen wedstrijden gingen de koppels en de trio's de beslissing brengen. De mannen van de RDB hebben in het verleden bewezen dit deel van de wedstrijd zeer goed te beheersen. Zo bleek ook deze keer weer, want allevier de koppels wisten de mannen van de RDB in winst om te zetten waarin ze slechts twee legs moesten toegeven in de vier koppelpartijen. En zo was de winst dus al binnen, want na de koppels konden we al een 9-4 tussenstand noteren. Andrew Brewer gooide nog een fantastische 100-finish door in één beurt single 20 en 2x tops uit te gooien. Een fantastisch einde van de koppels.

Maar natuurlijk was dat voor onze heren nog niet genoeg. Een grote uitslag leek in de maak te zijn. En dat bleek ook weer in de trio-partijen. Alie heren lieten een uitstekende vorm zien in de 1001-best-of-3. Slechts één leg kon de VDO nog naar zich toetrekken maar ze konden verder geen potten breken tegen onze oppermachtige heren. En zo was het naar de trio's alweer 12-4. Alleen de captainsgame kon er nog voor zorgen dat het 13e punt werd binnengehaald. Ruud Nicolasen mocht het vonnis over de VDO verder vellen en hij deed dat ook en zeer overtuigend. Een 3-0 overwinning in de 17e en laatste partij. De eindstand werd dus genoteerd op liefst 13-4. En zo mochten de RDB-heren voor de 3e keer dit seizoen een grote overwinning bijschrijven.

Onze dames speelden tegen een heel andere tegenstander, namelijk de ZDF uit Zeeland. Na de drie eerdere overwinningen van dit seizoen moest deze keer de ZDF aan de zegekar worden gebonden. En de uitstekende vorm die de dames in de eerste seizoenshelft etaleerden legden ze ook deze keer weer op de dartbanen. De eerste vier singles waren allen erg spannend. Ellis Burink, Wilke Heinemans, Kristie Struker en Sacci Koelman maakten er allevier een bloedstollend gevecht van. Alleen Ellis won met 2 legs verschil haar partij, de andere drie gingen over de volle 5 legs die ook zomaar de andere kant op hadden kunnen vallen, maar gelukkig gebeurde dat niet. De vijfde single partij deed dat helaas wel. Martine Dantuma vocht vijf legs voor wat ze waard was maar moest uiteindelijk toch buigen, waardoor er een 4-1 tussenstand te noteren viel. Twee koppels spelen en de overwinning was alweer binnen. Maar zo vanzelfsprekend was het allemaal toch niet. Het eerste koppel moest gaan over een bloedstollende vijf legs, maar de dames van de ZDF trokken deze partij naar zich toe. De bubbels leken hier de grote boosdoener, op sommige momenten wilden ze gewoon niet vallen en waren er teveel beurten nodig de partij uit te maken. Maar met een 4-2 tussenstand was er nog genoeg tijd het recht te zetten. En zo gebeurde. Het tweede en het vierde koppel waren toch nog voor onze dames. Zou dit gekomen zijn door de slimme truc van de coach de twee reserves op te stellen? Of toeval bestaat of niet, de koppels die werden gespeeld met de reserves Sandra Kinkelaar en Ester Kuiperij werden gewonnen. En zo was na de koppels de winst toch een feit, een 6-3 tussenstand.

Alleen de teamronde en de captainsgame moesten nog gespeeld worden om weer een flinke overwinning bij te schrijven. De 1001-best-of-1 teamronde was spannend genoeg. Opnieuw leken de dubbels, net als eerder op de middag, onze dames in de steek te laten. Maar gelukkig, net op tijd wist één van onze dames toch nog het zevende punt binnen te halen.

De elfde en laatste partij van deze middag was de captainsgame, ook deze keer mocht Sacci proberen deze te winnen, net als de vorige keer tegen de DBMN. Maar na een lange middag mocht deze laatste partij niet op het conto van de RDB bijgeschreven worden maar ging het laatste punt naar de dames van de ZDF. En daarmee kwam er een 7-4 eindstand uit de bus. En na de 7-4, 9-2 en 6-5 overwinning van eerder dit seizoen zijn onze dames nog altijd ongeslagen en gaat de ware zegetocht maar door en door.

En zo kwam er een eind aan een gezellige middag in de Vrijboom in Beuningen. En na de strijd werd er ook nog even een fantastisch feestmaal geserveerd om met goedgevulde magen tevreden huiswaarts te keren.

De volgende wedstrijd zal plaatsvinden op 20 februari a.s. Dan reizen onze dames en heren af naar Tilburg voor het spelen van de terugwedstrijd. Tot dan!

Tekst: Micha Jans