De tweede helft van het jeugdranking-seizoen 2008-2009 is op zaterdag 24 januari begonnen met de zesde krachtmeting onder onze jongste leden.

Liefst 19 deelnemers mochten we deze middag op het wedstrijdformulier invullen. Het hoogste aantal van dit seizoen. En alle toppers waren uiteraard weer aanwezig zoals Hermie, Gilbert, Peter, Bjorn en Mike Nissen. Maar ook drie compleet nieuwe deelnemers mochten we verwelkomen: Kai, Ryan en Dennis deden voor het eerst mee. En verder waren alle bekende namen aanwezig.

Door het hoge aantal deelnemers was het even puzzelen wat de poule-indeling zou worden en hoe het verder zou gaan in de knock-out ronde. Uiteindelijk werd iedereen verdeeld in drie poules van vijf deelnemers en één van vier. De nummers 1 en 2 van elke poule zouden de winnaarsronde gaan spelen. En door het hoge aantal deelnemers kon ook deze keer een volledige knock-out fase in de verliezersronde gespeeld worden. De nummers 5 uit de eerste drie poules zouden uitgespeeld zijn, maar hebben nog wel gestreden om de plaatsen 17, 18 en 19. En deze keer wees de loting uit de niet alle toppers bij elkaar gezet zijn, maar eerlijk verdeeld werden over de poules. Als bijzonderheid in de poulefase kan nog gemeld worden dat Hermie een 116-finish gooide die overigens nog lang bleef staan, maar uiteindelijk net niet de prijs voor de hoogste finish opleverde. Daarover later meer.

En dan de kwartfinales die gespeeld werden over de best-of-5. Éen van onze nieuwkomers, Dennis wist verrassend door te dringen tot de kwartifnales. Daarin trof hij echter routinier Dave van Embden die dan ook gehakt maakte van de nieuweling en met een 3-0 naar de halve finale ging en ook nog een 107-finish bij mocht schrijven. Hermie en Luc troffen elkaar in de tweede kwartfinale. Hermie won overtuigend met 3-1 maar Luc was degene die weer een 180er en een 108-finish bijgeschreven mocht krijgen. Peter rekende in de derde kwartfinale keihard af met Senny van Hoenselaar: 3-0. De topper in de kwartfinale ging tussen Gilbert en Bjorn, beiden zouden finale-waardig zijn, maar de loting wees uit dat de wedstrijd nu al gespeeld zou worden. In een mooie partij wist Gilbert Bjorn echter snel opzij te zetten en liep lachend met 3-0 de halve finale in. Beiden konden weer een 180er bijschrijven.

In de eerste halve finale (best-of-7) troffen Hermie en Dave elkaar. Hermie leek voor Dave dan toch echt een maatje te groot: 4-0 voor Hermie die daarmee zijn zoveelste finaleplaats veilig stelde. Dave mocht uiteraard nog wel gaan spelen om plaats 3 en 4 tegen de verliezer van de tweede halve finale die ging tussen Peter en Gilbert, beiden al eerdere winnaars van de RDB-jeugdranking. En er werd gestreden tot de laatste leg, uiteindelijk trok Gilbert weer aan het langste eind: 4-3. Gilbert kon gaan voor zijn derde RDB-jeugdranking-overwinning, Hermie, de andere finalist zou voor de 2e keer winnaar kunnen worden. Peter mocht als verliezer dus tegen Dave gaan spelen om plaats 3 en 4.

En dan de finale. Deze was opnieuw van ongekend hoog niveau. Maar dat kon ook bijna niet anders als twee oud-winnaars het tegen elkaar gaan opnemen. De volle 9 legs werden benut om te bepalen wie zich winnaar mocht noemen van het 6e toernooi. En het kon zeker alle kanten op, vooral in de laatste leg. Maar Hermie bleek mentaal het sterkst en mocht zich voor de 2e keer dit seizoen winnaar noemen van de RDB-jeugdranking. Gilbert gooide echter de meeste 180ers in de partij: 2.

Er werd natuurlijk ook gespeeld om plaats 3 en 4. Dave en Peter mochten het nog één keer tegen elkaar opnemen. En nadat Dave in de vorige toernooien continu buiten de prijzen viel, had hij deze keer een keer het geluk aan zijn kant: 4-2 en mocht daarmee de derde prijs in ontvangst nemen.

Ook de veriezersronde werd deze keer gespeeld in een knock-out fase. De uitslagen van deze verliezersronde staat onderaan deze tekst.
Hermie en Gilbert gooiden deze middag de meeste 180ers: allebei mochten ze er drie aan hun lijst toevoegen.

De prijswinnaars ontvingen uit handen van bestuursleden Simon Onder de Linden en Micha Jans de bijbehorende prijzen.

Nog even alle uitslagen op een rijtje:

Winnaarsronde:

Kwartfinale:
Dave – Dennis : 3 – 0
Hermie – Luc : 3 – 1
Peter – Senny : 3 – 0
Gilbert – Bjorn : 3 – 0

Halve finale:
Dave – Hermie : 0 – 4
Peter – Gilbert: 3 – 4

Finale:
Hermie – Gilbert : 5 – 4

Verliezersronde:

Kwartfinale:
Mike van Erp – Yuri : 1 – 3
Sinan – Ryan : 1 – 3
Kai – Roy : 3 – 0
Mike Nissen – Levy : 3 – 0

Halve finale:
Yuri – Ryan : 2 – 3
Kai – Mike Nissen : 0 – 3

Finale:
Ryan – Mike Nissen : 0 – 4

De finale waarin Mike een 114-finish wist uit te gooien. Echter, de prijs van de hoogste finish pakte hij in de kwartfinale al met een 118-finish tegen onze 7-jarige Levy.

Tekst: Micha Jans