Afgelopen zaterdag, 27 februari, werd voor de 7e keer de RDB ING-Ranking georganiseerd. Voor de tweede keer waren we te gast in restaurant de Betuwe in Tiel. 71 heren en 18 dames gingen de strijd aan om te dagprijzen en de broodnodige rankingpunten.

De top van de klassementen was aanwezig en dus kon het nog wel eens een spannende strijd worden. Jordy Terburg en Achmad Ahmaddy stonden tot deze ranking precies gelijk. De nummer 3, Wesley Heimans was er niet maar nummer 4 Gilbert van der Meijden wel. Konden zij profiteren? Jordy in ieder geval niet. Hij sneuvelde al bij de laatste 32 door een verlies tegen Sebastiaan Kuppen en het was dus aan Achmad om verder uit te gaan lopen in de rankingstand. Gilbert moest een ronde later het strijdtoneel verlaten door een verlies tegen Eimardo van Engelen. En zo stonden er 4 Koetshuis-Reek spelers in de kwartfinales. Mark Roefs en Eimardo van Engelen moesten het tegen elkaar opnemen Eimardo wist te winst te pakken en stond zo in de halve finale. Pierre Huisman, die de laatste toernooien ook ver kwam, haalde de halve finale door met 3-1 te winnen van John Meelen. Roy Leenders had geen schijn van kans tegen Achmad Ahmaddy en ging er met 3-0 af. Voor Sebastiaan Kuppen was de kwartfinale eveneens het eindstation. Hij moest een 3-1 verlies incasseren tegen Corné Hoogenes. En zo bleef er dus nog één Koetshuis-speler over in de halve finales.

Eimardo van Engelen en Pierre Huisman maakten er op baan 6 een zeer spannende strijd van. De volle zeven legs moesten eraan te pas komen om de eerste finalist van de avond bekend te laten worden. Het kon dus beide kanten op vallen maar Pierre Huisman was het die voor de eerste keer dit seizoen de finale haalde van de winnaarsronde. Achmad had beduidend minder moeite met Corné Hoogenes want hij wist met 4-0 de finale te halen.

De finale was van een enorm hoog niveau. Bloedstollend was de finale evenzeer. Waar in het midden van de partij Achmad leek uit te lopen liet Pierre zich echter niet zomaar van het bord af vegen. Hij maakte er een waardige finale van. En een echte finale wordt pas in de laatste leg beslist. Gespannen keken de overgebleven toeschouwers naar het schouwspel dat zich afspeelde op baan 12. Maar uiteindelijk was het Achmad die toch de winst pakte en aldus zijn 3e ranking van dit seizoen won en zo verder uit kon lopen op de concurrentie. Inmiddels heeft hij 11 punten voorsprong op de nummer 2, Jordy Terburg.

En nee, deze keer geen Wim van Schaik van Sebastiaan Kuppen in de verliezersronde Vier hele andere namen haalden de halve finale. Johnny van de Berg en Danny van Klompenburg, vorige keer nog finalist in de winnaarsronde, stonden in de eerste halve finale. Johnny van den Berg van Sjonnies 1 won hem met 3-1 en was de eerste verliezersfinalist. De tweede moest komen uit de partij tussen Patrick van de Vooren en Dave van der Lee. Patrick won met 3-1.

En dus ging de verliezersfinale deze keer tussen Johnny van de Berg van Sjonnies 1 en Patrick van de Vooren. Zes legs waren er nodig om deze finale te beslissen: Patrick won met 4-2.

Dat het damestoernooi een schot in de roos is dit seizoen bleek wel uit de afgelopen 6 rankings. In de top is het minstens zo spannend als de heren. Na hun afwezigheid de vorige keer, waarin ze echter geen schade op liepen, waren Ellis Burink en Denise Trouerbach weer van de partij. Spannend is vooral de strijd daarachter. De huidige nummer 3, Sandra Kinkelaar, moest opnieuw in de eerste ronde de winst aan een ander laten. Tweevoudig verliezersfinaliste Vanessa van Lith stuurde Sandra dit toernooi de verliezersronde in. Ook de achtervolgers Angela van der Meijden en Petra Schaeks moesten allebei met een 3-1 verlies hun meerdere erkennen in respectievelijk Denise Trouerbach en Priscilla de Wildt. Nummer 6 en vorig winnares Ria Niemeijer wist tot de kwartifnales door te dringen.

De klassementstop kwam elkaar door de loting al in de halve finale tegen. Ellis en Denise maakten er een bloedstollende strijd van om de finaleplaats zeker te stellen. En waar het nou aan lag weten we niet, maar de dubbels-1 vlogen je om de oren. Daardoor bleef het tot het einde spannend maar Denise was degene die aan het langste eind trok en kon bij toernooiwinst de koppositie in het klassement overnemen. Priscilla de Wildt en Wilke Heinemans stonden in de andere halve finale waarin Wilke de sterkste was: 3-1.

Tegelijkertijd met de eerder beschreven herenfinale werd ook de damesfinale gespeeld. Wilke en Denise tegen elkaar, beide spelend voor Koetshuis-Reek 3. En de dames deden niet onder voor de heren die een paar banen verder speelden. Ook bij de dames moesten de volle 7 legs beslissen wie de rankingwinnaar van deze dag zou worden. Het leek de kant van Denise op te gaan maar Wilke herpakte zich en knokte zich terug tot 3-3. Maar het was opnieuw Denise die de finale naar zich tot trok en won voor de 3e keer de ranking en liep daarmee één punt uit op naaste concurrent Ellis.

Petra Schaeks wist toch nog tot de halve finales door te dringen van de verliezersronde en trof daarin Saskia Jansen van de Hanestaartjes, voor de eerste keer deelnemend dit seizoen. En de verrassing van de avond hing in de lucht. Saskia haalde de finale met 2-1. Lenneke Molenaar en Ilse Stoltenborg stonden in de andere halve finale. Lenneke won met 2-0.

En ook deze finale werd beslist over het volle aantal legs. Saskia won de finale met 3-2 en mocht met de verliezersprijs naar huis.

De hoogste finish werd deze avond gegooid door Robert Treffers: 160.

En zo eindigde weer een leuke avond in Tiel. De volgende ranking is alweer snel. Op 20 maart zijn we voor de 3e en laatste keer dit seizoen te gast in het Triavium in Nijmegen. Tot dan!