Afgelopen zaterdag, 3 april, werd de 9e RDB ING Ranking van dit seizoen gehouden. 64 heren en 16 dames namen de moeite om naar restaurant de Betuwe in Tiel te komen voor een gezellige avond en natuurlijk om nog de nodige punten te vergaren voor de eindranking. De top van beide klassementen was natuurlijk aanwezig om er nog een spannende strijd van te gaan maken.

Dat de ene ranking de andere niet is dat bleek deze avond wel weer. Enkele goed geklasseerden strandden bij de laatste 16 zoals daar bijvoorbeeld waren Jordy Terburg en Danny van Klompenburg Maar zij hebben hun positie voor de eindranking allang bij elkaar gespeeld, dat mocht een schrale troost zijn.

De klassementsleider, Achmad Ahmaddy stootte wel door naar de laatste acht waar hij Roy Leenders trof en deze partij gemakkelijk won met 3-1. Sam van Velzen, ook hoog op de ranglijst, trof één van onze jeugdspelers Bjorn Fransen. Bjorn had zijn avond en liet even duidelijk zien dat één van onze grootste talenten is en stuurde Sam met 3-1 naar huis. De derde kwartfinale ging tussen Gilbert van der Meijden en Frank Hoelen. Hier moesten de volle vijf legs aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Gilbert was net een maatje te groot voor Frank en won dus met 3-2. Sebastiaan Kuppen en Johan van Gelderen waren de laatste kwartfinalisten. Sebastiaan liet opnieuw zien dat hij dit seizoen niet voor niets al de nodige hoge plaatsen bereikte en stuurde Johan met 3-0 naar huis.

Twee jeugdspelers in de halve finale, dat zien we niet vaak op de ranking. Maar dat Bjorn en Gilbert aan het zeer aan elkaar gewaagd zijn dat bleek wel in de eerste halve finale. Een bikkelharde strijd voltrok zich op baan 7 en spannend was het zeker. Ze lieten er geen gras over groeien want de volle 7 legs moesten gespeeld worden om de finalist te kunnen bepalen. Gilbert had al vaker een finale gehaald, Bjorn nog niet. Maar Gilbert was toch de sterkste van de twee: 4-3. Sebastiaan Kuppen mocht dus gaan aantreden tegen Achmad Ahmaddy, de man die dit jaar niet te stoppen is. En ook nu niet. Sebastiaan kon slechts 2 legs pakken en Achmad kon zich dus voor zijn zoveelste finale op gaan maken: 4-2.

Achmad Ahmaddy en Gilbert van der Meijden dus in de finale. De meeste finales van de afgelopen keren waren ware thrillers en we hoopten hier natuurlijk opnieuw op. Maar dit keer was de finale eenzijdig. Gilbert had al veel gegeven deze avond maar de finale was net een stapje te veel. Achmad ging er met liefst 5-1 met de winst vandoor en mocht zich voor de 4e keer rankingwinnaar noemen.

De verliezersronde was zeker niet minder van niveau, al doet de naam soms anders vermoeden. Met ook deze keer een verrassend kwartet in de halve finales. Mike Bouwman en Djordy Veenhof mochten als eerste de halve finale gaan spelen. Djordy had die middag ook al op de HDF-Cup moeten presteren en de finale leek dus ook hier een stapje te ver. En zo gebeurde dat Haspeltje-speler Mike Bouwman de finale wist te halen. De andere halve finale ging tussen Richard Janssen en Bertin van Eldik. Bertin was de hele avond al erg goed bezig. Hennie ter Haar, Patrick Homan en Sjors van Summeren waren zijn prooien in de verliezersronde. En ondanks dat Richard de hele avond goed speelde was de verliezers-halve-finale dit keer het eindstation. Bertin won met 3-1.

De verliezersfinale was er zeker wel één die de zaal stil deed krijgen. Bertin van Eldik en Mike Bouwman lieten hun beste darts zien en Mike had zeker kans de finale te winnen. Maar in het zicht van de haven ging Bertin er met de overwinning vandoor: 4-3.

Het damestoernooi is het hele seizoen als minstens zo spannend en leuk. Ellis Burink en Denise Trouerbach domineren, maar daaronder kon zeker van alles nog gebeuren. Zo ook deze avond weer.

Alleen Ria Niemeijer kon uit de top 5 nog doordringen tot de laatste acht maar moest in een spannende partij in Ellis Burink haar meerdere erkennen: 3-2. Priscilla de Wildt stuitte op Denise Trouerbach en kon met een 3-1 verlies naar huis. Ester Kuiperij tegen Anita Zomerschoe en Lenneke Molenaar tegen Babette van den Boom eindigden allebei in 3-0.

In de halve finale moest Lenneke het gaan opnemen tegen Denise. Zou een stunt er deze keer inzitten? Helaas, Denise zette ook Lenneke met 3-0 opzij. Het was Ester die voor stunt van de avond zorgde door Ellis Burink met een 3-1 overwinning uit de finale te halen. Ondanks dat is Ellis na 9 rankings de klassementleidster.

En aldus een finale tussen Denise Trouerbach en Ester Kuiperij. En bij de dames is het al vaker voorgekomen dat de finale over de volle zeven legs ging en ook deze keer was dat niet anders. Ester kon de eerste zijn die de nummer één en twee van het klassement in één toernooi zou kunnen verslaan. Maar nee, Denise liet weer zien niet voor niets al 3 rankings te hebben gewonnen en Ester moest met een 4-3 nederlaag toch capituleren.

Sandra Kinkelaar, de nummer 3 van het klassement kon haar geluk opnieuw gaan beproeven in de verliezersronde nadat ze in de eerste ronde van Ester Kuiperij verloren had. Al vaker kwam ze ver in toernooien maar de prijzen bleven steeds buiten haar bereik. Maar deze avond kreeg ze dan eindelijk loon naar werken. In een zinderende verliezersfinale versloeg ze Carla Gerritzen met 3-1.

En dan nog de hoogste finish. Deze werd gegooid door Gilbert van der Meijden: 150.

En zo eindigde de 9e ranking van dit seizoen. Op 8 mei vindt in café de Vrijboom in Beuningen de eindranking plaats. Deze zal gesloten zijn omdat er alleen op uitnodiging deelgenomen kan worden. Meer informatie over de eindranking volgt spoedig op deze site.