Dinsdag 13 en donderdag 15 mei zijn in café De Vrijboom de RDB-kwalificatiewedstrijden gespeeld voor de Champions League of Darts. Inzet van deze avonden waren vier plaatsingsbewijzen voor de Champions League of Darts in Egmond aan Zee. Stephan Gerritsen en Michael Verhofstad werden de grote winnaars bij de heren. Kristie Struker en Ellis Burink waren de winnaressen bij de dames.


de halve finalisten en finalisten van donderdag

Twee avonden werden we getrakteerd op het allerbeste darts dat onze bond te bieden heeft. 24 heren en 8 dames lieten zien dat Rivierenland op het hoogste niveau meedraait in Nederland. Fenomenale partijen hebben we gezien, partijen die op het scherpst van de snede werden gespeeld.


Ruud Nicolasen in actie

Er werd gespeeld in een poulesysteem. Bij de heren vier poules van zes
en bij de dames twee poules van vier. De nummers één en twee van de poule gingen door naar de volgende ronde. Vanaf dat moment ging het systeem verder met het bekende knock-outprincipe tot er één overblijft. En het systeem was hard. Alleen de kampioenen werden rijkelijk beloond.

Met een dergelijk deelnemersveld is het in elke poule een kunst om te overleven. Zo was het bijvoorbeeld dinsdagavond erg gezellig in poule C, die dan ook tot poule des doods werd omgedoopt. Danny Gietman, Dennis Koenen, Jermaine Hardeman, Jordy Terburg, Roy van Beem en de man die twee weken geleden het laco-team naar de play-offs schoot, Sander Oosterbaan, mochten elkaar eens goed op de pijnbank leggen. Jordy en Dennis overleefden de slachting en gingen door naar de kwartfinales.


ook bij de dames was het een strijd van jewelste in de poules

Topkwaliteit in Beuningen dus. Stephan Gerritsen is dit jaar de RDB-speler die het hoogst genoteerd staat op de NDB-ranking. Hij is de huidige nummer zes van Nederland en hij was er natuurlijk bij in Beuningen. Het ging prima dinsdag met Stephan. Met soepele tred wandelde hij door de groepswedstrijden.


Alleen Cosmo van Dijk kreeg uitgelezen mogelijkheden om Stephan een punt af te snoepen. Maar de speler van Ons Hoekje 3 kreeg die allerlaatste pijl er maar niet in. Tja, dat kun je je tegen de nummer zes van Nederland net niet permitteren. Ongeslagen ging Stephan door naar de volgende ronde.

Daarna volgde er een duidelijke overwinning op Elroy Ruzette in de kwartfinale. Jordy Terburg kreeg in de halve finale genoeg kansen, maar verloor uiteindelijk met 4-3. In de finale kreeg Stephan te maken met de man in de vorm van z’n leven, Achmed Ahmaddy. Het publiek kreeg een bloedstollende finale te zien. Het spel golfde op en en neer. En zoals elke wedstrijd bij de heren vanaf de halve finales ging ook deze partij all the way. Achmed miste twee matchpoints en Stephan benutte zijn matchpoints direct.
Stephan Gerritsen bewees dinsdagavond zijn individuele klasse en kan op de Champions League een gooi naar de titel doen.


Vogelpikker Stephan Gerritsen, de winnaar van dinsdag

De RDB heeft een Nederlands kampioene in huis. Begin mei is Kristie Struker met grote overmacht nederlands kampioen bij de meisjes geworden. Van de acht nationale toernooien die ze speelde won ze er zes. Dinsdag deed ze mee met de dames. En ze stond er helemaal. In de poulewedstrijden waren er straight overwinningen op Katrina Otten en Celine van de Berg. Sandra Kinkelaar maakte het Kristie nog moeilijk, maar ook deze partij wist ze winnend af te sluiten. In de halve finale liet ze Ellis Burink ver achter zich en daarna volgde de cruciale partij tegen Ester Wagemans in de finale. Het ging gelijk op en het niveau was geweldig. Een bewijs dat het damesdarts zich binnen de RDB zich momenteel erg sterk ontwikkeld. Kristie trok de partij met 5-4 naar zich toe waar beide speelsters kansen op matchpoint kregen.
We zijn benieuwd of Kristie de overstap van meisjes- naar damesniveau met glans kan maken. Het damestoernooi van de Champions League is een fantastische mogelijkheid om zich met de beste dames van Nederland te meten.


Kristie Struker, van nederlands meisjeskampioen naar nederlands dameskampioen?

Donderdag werd het de dag van Koetshuis-Reek. Met zes man sterk namen ze deel aan de Champions League. Dinsdag bereikte alleen Sebastiaan Kuppen de kwartfinale, maar donderdag stonden ze er helemaal. Sebastiaan Kuppen en Michael Verhofstad kwamen door de groepsfase. In de kwartfinale versloeg Sebastiaan Ruud Nicolasen en Michael kraakte Dennis Koenen met 4-3. In de halve finale Koetshuis tegen Koetshuis; het was Michael die op dat moment de baas was en hij mocht in de finale tegen Achmed Ahmaddy strijden voor de hoofdprijs. Michael was volledig ontketend en daar viel simpelweg niets tegen te ondernemen. De scores, de finishes, alles liep perfect. Michael Verhofstad mag in Egmond aan Zee gaan strijden tegen de winnnaars uit de andere dartsbonden van Nederland. Als hij dit niveau kan handhaven kan hij op de Champions League ver komen.


Halve finale: Michael Verhofstad en Sebastiaan Kuppen in een onderlinge Koetshuis-confrontatie

Ellis Burink was jarenlang onbetwist de beste dame van onze bond. De concurrentie neemt echter sterk toe en zij moet nu alles geven om zich te handhaven. Dinsdag was het niet helemaal haar avond. Ze bereikte wel de halve finale, maar haar spel kwam de gehele avond niet echt op gang.
Donderdag werd het een heel ander verhaal. De pijlen vlogen lekker en overtuigend haalde ze de halve finale. In de halve finale speelde ze sterk tegen Wilke Heinemans en kon een mooie 4-1 overwinning noteren. In de finale ging Ellis helemaal los en stevende voortvarend op de eindzege af. Ester Wagemans kon tegen dit geweld geen vuist maken en moest de overwinning aan Ellis laten.


Ellis Burink, prima vertegenwoordiger van de Rivierenland Darts Bond. De voorzitter is duidelijk tevreden.

De Champions League is voornamelijk het verhaal van de kampioenen. De tweede plaats telt nauwelijks. Toch waren het niet de vier kampioenen die de meeste aandacht trokken op die twee avonden.
Bij de heren was het Achmed Ahmaddy, winnaar van het laatste RDB-rankingtoernooi en vele andere toernooien de afgelopen maanden die een hoofdrol opeiste. Bij de dames stond Ester Wagemans vol in de spotlights.
Achmed stond genoteerd als eerste reserve en kon alleen maar hopen dat iemand zich op het laatste moment terug zou trekken. Dinsdag had hij geluk, Ruud Nicolasen werd op het laatste moment weggeroepen en Achmed werd aan de spelerslijst toegevoegd. En hij speelde subliem. Met flitsend spel bereikte hij de finale. Maar de finale tegen Stephan Gerritsen ging na twee matchpoints in de beslissende laatste leg verloren.
Donderdag kreeg Achmed een herkansing. Andre Klomp offerde zijn plaats aan hem op, een uiterst sympathiek gebaar. En donderdag was Achmed volledig op stoom. Nadat hij ongeslagen uit de poulewedstrijden kwam volgde er een gigantische wedstrijd tegen Alex Holland. Alex speelde op zijn absolute maximum, en Achmed Ahmaddy ook. Alle zeven legs waren binnen 15 pijlen uit. Het publiek kreeg een weergaloze partij te zien, waar uiteindelijk Alex zich wegzette op Tops en Achmed zijn enige kans greep door 86 uit te gooien.


Alexander Holland kan het nauwelijks bevatten. Fantastisch gooien, toch verliezen

Nauwelijks bekomen van die wedstrijd volgde er de onvoorstelbare kraker tegen Roy van Beem. Dit 180-festival ging wederom tot de laatste leg en Achmed finishte nu 106 waar Roy op Tops stond.
Maar in de finale ontmoette hij de volledig ontketende Michael Verhofstad en hij greep voor de tweede keer naast de hoofdprijs.

Bij de dames een soortgelijk verhaal. Het was Ester Wagemans van All-4-One die twee avonden in het middelpunt van de belangstelling stond. Dinsdag bereikte ze ongeslagen de finale. In de finale had ze alle kans tegen Kristie Struker, maar in de laatste leg miste ze de beslissende dubbel. En donderdag ging ze weer voortvarend van start. Haar niveau was iets minder dan dinsdag maar ze bereikte wederom ongeslagen de finale. Daar trof zij echter Ellis Burink die op het juiste moment fantastisch speelde en Ester geen kans gaf.


Ester Wagemans en Achmed Ahmaddy, twee keer in de finale, twee keer de hoofdprijs gemist.

De eerste edtie van de RDB-kwalificatietoernooien van Champions League zit er op. Het was een geweldige krachtmeting tussen de sterkste spelers van onze bond. We kunnen tevreden terugkijken op een geslaagd toernooi. Het bestuur wenst Stephan Gerritsen, Mihael Verhofstad, Kristie Struker en Ellis Burink succes op de Champions League.

tekst; Robert Bloemendaal
foto’s: Jeanne Stoop
foto Kristie Struker: Henk Lauwers