Na uitvoerig overleg binnen de NDB zijn er deze week belangrijke beslissingen genomen om een eerste stap te nemen in het benoemen van het EK jeugdteam. Sharon Jansen, Kyana Frauenfelder, Quin Wester en Colin Roelofs zijn de eerste jeugdspelers die zeker zijn van een plaats in het EK jeugdteam. De overige twee plaatsen in het jongensteam zullen bekend worden gemaakt na afloop van twee selectietrainingen.

 

De keuze voor Sharon en Kyana was op basis van hun goede prestaties in de afgelopen periode vrij snel gemaakt. Sharon, tevens rankingkampioene 2012, won afgelopen zaterdag in Almere en voert de rankinglijst aan. Sharon brengt ook wat ervaring in het team, vorig jaar maakte ze haar debuut op het EK jeugd. Ook Kyana blijft binnen het NDB Rankingcircuit goed presteren, met twee finaleplaatsen tijdens de Mariflex Open bewijst ze het niveau zondermeer aan te kunnen. Kyana staat dan ook na de drie NDB Rankingtoernooien op een mooie tweede plaats.

 

De eerste keuze voor het jongensteam was een stuk lastiger. Na uitgebreid overleg en bestudering van alle prestaties in de afgelopen periode is eerst besloten ook Kevin Doets toe te voegen aan de nationale jongensselectie. Zijn situatie is vergelijkbaar met die van Colin Roelofs, het niveau van beide jongens is in de ogen van de NDB dermate goed om aanspraak te maken op een plek in de selectie. Door het toevoegen van Colin en Kevin zijn tevens de opengevallen plekken van Jeffrey de Zwaan en Kevin Voornhout op goede wijze ingevuld en is het oorspronkelijke aantal spelers binnen de jongensselectie weer teruggebracht naar zes.

 

Zodoende dient het jongensteam te worden gevormd vanuit zes selectiespelers, waarbij een eerste keuze is gemaakt door Colin Roelofs en Quin Wester rechtstreeks in het team op te nemen. Colin won eerder dit jaar de Mariflex Open en hij bleek tevens afgelopen zondag tijdens het NDB Rankingtoernooi in Almere de sterkste. Daarvoor haalde Colin de finales van de eerste twee rankingtoernooien en de Dutch Open Youth. Ook het palamares van Quin Wester mag er zijn. Quin is de huidige Gesloten Nederland, Dutch Open en Zuiderduin Masters kampioen en heeft als enige speler van de Nederlandse selectie ervaring met het spelen van een EK jeugd.

 

Dit betekent dat de overige twee plekken in het jongensteam nog niet bekend zijn en de vier resterende spelers van de nationale selectie, te weten Berry van Peer, Tim van de Poel, Aaron van leuven en Kevin Doets uitgenodigd zijn voor een tweetal selectietrainingen. Deze trainingen vinden plaats op zaterdag 20 april en zaterdag 27 april en zullen bepalend zijn voor de NDB welke twee spelers uiteindelijk aan het jongensteam toegevoegd worden. De vier spelers zullen het meerdere keren tegen elkaar op gaan nemen waarbij gekeken wordt naar uitslagen, maar ook naar andere zaken die voor de NDB belangrijk zijn binnen het Nederlands team zoals doorzettingsvermogen, niveau en concentratie. In de week van Koninginnedag zal het complete team voor het EK jeugd 2013 bekend zijn.

 

Alle betrokken spelers zijn uiteraard persoonlijk geïnformeerd door de NDB. Meer informatie over het EK jeugd 2013 is hier en hier te vinden.