Op vrijdag 3 en zaterdag 4 juni zijn op diverse locaties de divisiekampioenschappen en de nacompetitie- en PD-wedstrijden gehouden. De divisiekampioenen maakten uit wie de divisiesterkste zou zijn met de daarbijbehorende extraatjes, een trip naar Het Gelders Kampioenschap in Gendt en naar de Nationale Kampioenschappen in Loosdrecht.
Voor de nacompetitie gold dat er direct promotieplaatsen afgedwongen konden worden of het divisiebehoud alsnog veilig gesteld kon worden.

Eerste Divisie

In café Janssen & Janssen troffen Dartfanatics en Twice elkaar. Door de overtuigende wijze waarop het kampioenschap in 1A was binnengehaald werd Twice vooraf gebombardeerd tot de favoriet voor de overwinning. Dartfanatics schikte zich genoeglijk in de rol van underdog. De verwachte furieuze start van Twice bleef echter achterwege. Hans van Teeffelen pakte wel zoals verwacht het eerste punt, maar het werd al snel duidelijk dat de Twice-machine niet lekker geolied was. Dartfanatics sloeg hard toe. Op alle fronten werd Twice in de singlepartijen afgetroefd. De verschillen waren klein, maar Max Schoppema, Leroy Aarts en Joost v.d. Werf van Dartfanatics waren scherper dan de spelers van Twice op de momenten dat het moest. Voordat Twice zich goed en wel had hersteld keken ze al tegen matchpoint aan. Het feestje voor Dartfanatics werd in de tweede koppelpartij nog even uitgesteld, maar in de derde koppelpartij viel de terechte beslissing. Mario van Rooij en Hitman Joost v.d. Werf haalden het vijfde punt binnen en daarmee het algeheel kampioenschap van de eerste divisie. De Dartfanatics mogen het land in, eerst naar Gendt voor de Gelderse kampioenschappen en een week later naar Loosdrecht om zich op het nationale podium te bewijzen.

De nacompetitiewedstrijd verliep enigszins warrig. Twee teams kwamen met een volledig andere doelstelling naar deze wedstrijd. Feiglings wilde na jaren in de top van de eerste divisie te hebben gespeeld eindelijk wel eens de smaak van een seizoen eredivisie proeven. Gekkenhaus kwam slechts naar Millingen om hun sportieve plicht te vervullen, hun sterkste speler werd zelfs thuisgelaten. Winnen was niet de doelstelling.
Er ontwikkelde zich een wedstrijd waar Feiglings in hun drang naar promotie de macht over de pijlen verloor en Gekkenhaus enigszins laconiek de partijen uitspeelde. Pardoes werden de dubbels door Gekkenhaus gechecked in één pijl waar Feiglings vele kansen liet liggen en blokkeerde op de belangrijke momenten. Een partij waar de onwil over de wil zegevierde en Feiglings met lege handen kwam te staan.

Hetzelfde verhaal tegen Funky 79. Gekkenhaus begon langzaamaan te beseffen dat als zij deze wedstrijd zouden winnen zij volgend jaar eredivisie zouden spelen. Dit scenario was niet helemaal gepland. Funky wilde wel graag voor divisiebehoud spelen, maar ze moesten die avond met drie man uitzingen. Met drie man is het lastig winnen en het lot was dan ook al snel bezegeld. Jeroen Gerritsen probeerde voor Funky nog van alles. In de koppeltpartij gaf hij in z’n eentje heel behoorlijke tegenstand, maar het was niet voldoende. Funky moet een stapje terug doen en Gekkenhaus is gepromoveerd.

Divisiekampioenschap eerste divisie
Dartfanatics – Twice 5-2

Nacompetitie eerste divisie
Gekkenhaus – Feiglings 5-3

PD-wedstrijd
Gekkenhaus – Funky 79 5-1

Tweede Divisie

De vier kampioenen van de tweede divisie speelden op zaterdag 4 juni in de altijd weer prima verzorgde locatie De Doorkijk.
Loting bepaalde dat ’t Kroegje 2 tegen The Saints uitkwam en De Passie tegen Kwenie.
’t Kroegje 2 was duidelijk de meerdere ten opzichte van The Saints.
Sander Joosten van The Saints wist een voorsprong van 0-2 tegen Dave Williams niet te verzilveren en ondanks dat Dion Awater boven zichzelf uitsteeg was Roy Kersbergen van ’t kroegje 2 toch te sterk. Enig misfortuin volgde daarop voor The Saints in de kopppelpartijen. De darts wilden op cruciale momenten niet in het bord blijven steken, triples en bulls eyes vielen op de grond. Niet echt prettig als je al tegen een 3-1 achterstand aankijkt. Dit was dan ook te veel van het goede en na de tweede tac-ticspartij konden de handen worden geschud.

De Passie en Kwenie raakten in een hevige strijd verwikkeld, om ieder punt werd gevochten. De meeste single-partijen werden in de 5e leg beslist en ook de tac-tics ging gelijk op. De bierronde moest uitmaken wie de finale zou gaan spelen. Het was de kampioen van divisie 2D, De Passie, die de beslissende dubbel er in prikte.

In de finale bleek dat De Passie te veel energie had gebruikt in de 1e ronde, de accu was leeg. ’t Kroegje 2 Met Martijn van Leeuwen, Dave Williams, Roy Kersbergen en captain Robbie Teerink gingen er vlotjes overheen en al snel was het pleit beslecht.
Loosdrecht kan zich weer opmaken voor een intocht. Zowel zaterdag de 25e (Kroegje2) als ook zondag de 26e (Kroegje1) zal de bus uit Rheden een lading spelers en supporters afleveren die er ongetwijfeld een spannende en feestelijke dag van zullen maken.

In de nacompetitie voor de tweede divisie werd het oorspronkelijke schema omgegooid. Door de afmelding van BJ Lijmwerken werd besloten om in een poulesysteem te spelen.
De eerste wedstrijd: De Bende van Nijvis en Kansloos.
Een zeer gelijkopgaande strijd die na acht partijen volledig terecht op 4-4 stond. De bierronde moest het verschil maken. Ook in deze bierronde waren de verschillen miniem. Kansloos begon sterk, de Bende van Nijvis kwam terug. Dirk van Nuland van De Bende miste nipt een 94 finish en Kansloos liet vervolgens ook één matchpoint op dubbel 16 liggen.
Daan Sijnesael, de sterkste speler die middag van De Bende, maakte het karwei gedecideerd af.

Kansloos kreeg een herkansing tegen de Bull’s Eye Tigers.
De heren De Wild en Eggermont van de Bull’s Eye Tigers lieten meteen hun visitekaartje achter in de singles. Hans van Rossum pakte voor Kansloos een zwaar bevochten punt.
De partij tussen Ruben de Ruyter (BET) en Andre de Vries werd een ware thriller. Een 2-0 achterstand voor Ruben werd teruggebracht op 2-2. Een opening van Andre de Vries in de 5e leg met 180 was het antwoord. Het bleek echter niet voldoende. Ruben de Ruyter eindigde partij spectaculair met een dubbele bull. Andre de Vries kon terugkijken op een partij waar hij twee 180-ers gooide en waar hij vier van de vijf legs binnen 15 pijlen kon beslissen en uiteindelijk met lege handen stond.
Bij een 3-1 achterstand wist Kansloos nog een spannende TT-partij te winnen door veel Bulls te raken en kon BET ondanks enkele triples 12 deze partij niet naar zich toe trekken.
Omdat er twee partijen tegelijkertijd gespeeld werden werd de eindstand uiteindelijk 6-2 en was Kansloos hiermee definitief uitgeschakeld.

De twee warm gespeelde tweede divisieteams moesten het vervolgens opnemen tegen de nrs 10 van de 1e divisie:
Bende van Nijvis – ’t Brandpuntje
’t mag nog wel eens gezegd worden. ’t Brandpuntje had hier niet hoeven staan. Het competitieslot in 1A werd door The Q1 ontsierd door niet op te komen dagen tegen een concurrent van de heren uit het Brandpunt. Een beslissende claim waardoor ’t Brandpuntje 1 punt tekort kwam om de PD-wedstrijd te ontlopen.
De Bende van Nijvis zwoegde zich door de eerste twee singles heen. Theo Houben moest voor het eerst dit seizoen hard werken en hij ploeterde zich naar de overwinning toe. Hemmo Meijer was ijzersterk op de dubbels maar moest wel drie keer toezien dat The Wolfman het eerst mocht aanleggen. The Wolfman liet z’n kansen echter liggen en zag de partij verloren gaan. De Bende kwam met een comfortabele 3-1 stand uit de singles. In de koppelpartijen schoot het niveau bij beide teams omhoog.
Plots kwam De Koevoetdarter binnen, de man die zo node werd gemist. Het was echter te laat om hem nog in te zetten. Met lede ogen kon hij het historische moment aanschouwen dat zijn team definitief het hoofd moest buigen.
’t Brandpuntje degradeert. Een legendarisch team verdwijnt uit divisie 1A.

Bull’s Eye Tigers 1 – Noelies
De spanning was hoog. De Bulls Eye Tigers wisten zich gesteund door een grote supportersschare en zij beten zich in de wedstrijd vast. Met succes, want ze kwamen voor met 3-1.
De Noelies vochten zich terug tot 3-2, maar moesten in de 2 volgende partijen hun sterkere in de Bulls Eye Tigers erkennen. Na een ruime voorsprong hadden de heren De Wild en Eggermont diverse beurten nodig op een dubbel, uiteindelijk wist Johnny het promotiepunt met een dubbel 1 binnen te halen.

Drie jaar geleden degradeerden zowel De Bende van Nijvis als de Bulls Eye Tigers 1 uit de eerste divisie en nu is er de gezamenlijke terugkeer.

Divisiekampioenschap tweede divisie
Halve finale
’t Kroegje 2 – The Saints 5-1
De Passie – Kwenie 5-4
Finale
’t Kroegje 2 – De Passie 5-1

Nacompetitie tweede divisie
De Bende van Nijvis – Kansloos 5-4
Bulls Eye Tigers 1 – Kansloos 6-2

PD-wedstrijden
De Bende van Nijvis – ‘t Brandpuntje 5-2
Bulls Eye Tigers 1 – Noelies 5-2

De verslagen van de derde en vierde divisie volgen later deze week.