Afgelopen zaterdag, 12 december, ging voor de eerste keer de HDF-Cup toernooireeks van start, een serie van vier jeugdtoernooien, georganiseerd door de RDB, VDO, PDB en NWDV (Duitsland).

Het RDB jeugdteam kende de volgende samenstelling:

•-      Junioren: Gilbert van der Meijden, Bjorn Fransen, Senny van Hoenselaar, Dave van Embden, Djordy Veenhof en Jordy Peters.
Aspiranten: Lars Fransen, Levy Frauenfelder, Roy Albers en Marilou Daamen
Meisjes: Gaby-Jane Ebbers en Djamilla Krool

•-   HHet eerste toernooi werd gehouden in Café Midnight in Bakel, waar na het welkomswoord door Sjaak Bankers, jeugdcoördinator van de PDB, en een uitleg over het invullen van de scorebriefjes door Gerard Hendriks het toernooi om 11.00 uur van start ging.

Het RDB team nam op tegen het NWDV team van onze oosterburen uit Bochum en de VDO tegen het organiserende team van de PDB.

Eerste onderdeel van de dag was de Round Robin, 12 spelers van de RDB tegen 12 spelers van de NDWV,  allen 1 leg tegen een speler van het andere team. Zoals al van te voren al verwacht zou het gelijk opgaande partijen worden waarbij Gilbert, Senny, en de 3 meisjes Marilou, Gaby Jane en Djamilla hun leg wonnen. Uiteindelijk resulteerde dat in een tussenstand van 7-5 in het voordeel van de NWDV.

In de singles waren Gilbert en Djordy oppermachtig en wonnen beide met 3-0. Bjorn kwam met 0-2 achter, maar knokte zich terug naar 2-2. In de 5e leg wist hij als eerste de dubbel te pakken en de stand was weer gelijk, 7-7. Jordy, Senny en Dave moesten de punten inleveren alhoewel Dave zich na een 0-2 achterstand knap terugvocht naar 2-2 maar het uiteindelijk toch moest afleggen. Troost bracht het feit dat hij toch 2 punten overhield voor de individuele stand. Alle aspiranten gingen onderuit tegen de Duitse leeftijdsgenoten, maar de 3e leg moest elke keer de beslissing brengen. Helaas was dat niet in hun voordeel. De beide meisjes verging het niet veel beter, zij konden helaas geen punten aan hun persoonlijk klassement toevoegen. Tussenstand na 2 onderdelen was 16-8 in het voordeel van NWDV.

Na de voortreffelijke lunch, waarvoor dank naar de uitbaters van Café Midnight was het tijd voor de koppels. Daarin moest men eerst een leg TacTics gooien en daarna aanvullen met 501 totdat een koppel 3 punten behaald had. Opvallend was wel dat het TacTics-spel van de RDB technisch gezien verzorgder was dan van de NWDV.  Helaas bleef de beloning daarvoor bij enkele partijen uit. De koppel van Gilbert en Bjorn en van Senny en Dave waren voortreffelijk, allebei 3-1 winst. Jordy en Djordy begonnen goed met winst in de TacTics maar moesten het in de 501 toch afleggen.

Bij de aspiranten (ook 1 x TacTics maar daarna aanvullen tot 2 legs) waren het Levy en Mari Lou die samen koppelden. Samen pakten ze de TacTics maar moesten de volgende 501 afstaan. Daarna pakten ze wel netjes de 3e leg en de winst was binnen. Lars en Roy speelden een hele goede TacTics. Je kon duidelijk zien dat Lars in het team van Jos Megens dart en samen met hem de TacTics speelt. Helaas konden ze daarna geen 501 leg pakken en verloren zodoende met 1-2.

Bij de meisjes  konden Gaby Jane en Djamilla geen vuist maken. De darts vielen bij de TacTics elke keer net naast de beoogde vakken. Ook de volgende 501 ging verloren zodat er een eindstand op bord kwam van 19-11 in het voordeel van onze Duitse vrienden.

Uiteindelijk is het toch nog een goed resultaat te noemen, kijkende naar het aantal jeugdspelers waar de NWDV uit kan putten met de daarbij behorende toppertjes. Hier en daar had er wat meer ingezeten maar de grootste winst was het feit dat iedereen het een ontzettend leuke dag vond en eens een keertje tegen buitenlandse spelers te kunnen aantreden.

In de andere wedstrijd was het VDO dat flink uithaalde tegen PDB. Met maar liefst 24-6 werden de Brabanders getrakteerd op een flinke nederlaag. In de tussenstand is het VDO dat de lijst aanvoert met 24 punten gevolgd door NWDV met 19 punten. Kort daarachter de RDB met 11 punten en hekkensluiter is de PDB met 6 punten.

Het volgende toernooi vindt plaats op zaterdag 13 februari 2010 en dan zijn we te gast bij de NWDV. Speellokatie is dan café Zum Braumeister, Gelderner Strasse 43 in D-47661 Issum. Issum ligt op ongeveer een uurtje rijden vanaf Nijmegen, tussen Kevelaer en Geldern in. De RDB speelt dan tegen PDB en koploper VDO neemt het op tegen NWDV.

Concluderend kunnen we terugkijken op een geslaagde dag voor onze jonge darters en dankzij de inzet van een aantal jeugdcoördinatoren van de deelnemende bonden is de HDF-Cup nu al een groot succes te noemen. Vanuit andere Nederlandse bonden is al vraag gedaan naar de opzet van deze toernooien dus dat duidt er al op dat we op de goede weg zitten om het voor de jeugd aantrekkelijk te maken om vooral te blijven darten. Want het grootste probleem is nog steeds het vinden van jeugddarters en deze spelers ook daadwerkelijk te behouden.

O ja, de jeugdbegeleiders speelden ook nog een partijtje 501 bo 5 tegen elkaar. Gelukkig was dit niet van invloed op de eindstand want zowel Gerard als Hermien waren tegen het duitse geweld niet opgewassen en verloren met respectievelijk 3-0 en 3-1.

De individuele stand en foto's volgen zo spoedig mogelijk op deze site.

Tekst: Gerard Hendriks

Ons RDB Team
Alle deelnemers