Einde competitie. De beslissingen, de kampioenen

Op vrijdagavond 13 mei werden de laatste wedstrijden van de wintercompetitie 2004-2005 gespeeld. Een uitzonderlijk spannend slot. De spanning bleef in menig divisie tot de laatste speeldag gehandhaafd. Ook de nieuwe promotie/degradatieregeling zorgde voor meer dynamiek in de poules. Buiten de sensationele ontknopingen waren er echter ook enkele minder fraaie momenten te noteren.

Eredivisie
In de eredivisie is de kampioenstitel weer in het bezit van ‘t Kroegje. Na een alleenheerschappij van enkele jaren moest ’t Kroegje vorig seizoen de vaandel aan Witte Tonnie overdragen. Dit seizoen heroverden zij de titel ondanks langdurige en geduchte tegenstand van De Snorders.

Eerste Divisie
Het verhaal 1A was al snel duidelijk. Twice 1 werd met superieure overmacht kampioen. De tweede plaats ging “zoals het hoort” naar Feiglings. Dit team staat in “het eeuwige tweede-klassement” kilometers voor op elk ander team van de RDB. In de Rivierenlandstatistieken is nauwelijks meer na te gaan voor het hoeveelste jaar op rij zij deze prestatie nu leveren. Goed site_nieuws_items voor Feiglings is dat ze nu d.m.v. de nieuwe regelingen promotie naar de eredivisie alsnog direct af kunnen dwingen.
De strijd in de kelder van 1A begint inmiddels roemrucht te worden. Helaas werd deze strijd dit jaar op niet mis te verstane wijze ontsierd. TFKAM XVIII kreeg gratis en voor niets een claim in de schoot geworpen door The Q1. Vijf erg dure punten kregen zij cadeau omdat de tegenstander niet op kwam dagen. ’t Brandpuntje werd uiteindelijk slachtoffer van het verzaken van de sportieve plicht van The Q1. Zij eindigden 1 punt achter TFKAM XXXVIII en gaan nu de nacompetitie in. Dit voorval heeft tot grote verontwaardiging in divisie 1A geleid. De staartteams, waaronder TFKAM, spraken er allen schande van en de roep om harde maatregelen tegen dit soort competitievervalsing is luid.

In divisie 1B een mooi slotakkoord. Dartfanatics en Gekkenhaus mochten in de laatste week in een onderling duel het kampioenschap gaan beslissen. De mannen van Joost van de Werf beschikken over een schat aan ervaring en routine. Vanaf de dag dat de dartsbond uit de klei werd getrokken spelen de routiniers van hen al mee. Deze routine zegevierde in de beslissingswedstrijd over het enthousiasme van de getalenteerde jongelingen van Gekkenhaus. Dartfanatics stromen nu, na een oponthoud van enkele jaren in de eerste divisie, door naar hun beoogde einddoel, de eredivisie.

Tweede Divisie
In de tweede divisie was het niet zozeer de kampioensstrijd alswel de promotie en degradatiestrijd die de spanning er in hield.
De Passie 1 pakte in 2D zeer overtuigend de titel. Ze rolden alles en iedereen op en stonden al vanaf het begin kilometers voor.
Kwenie in divisie 2A kreeg in de eerste competitiehelft stevige tegenstand, maar daarna bleven bij hun de punten gestaag binnenkomen waar de concurrenten hier en daar een steekje moesten laten vallen. Een duurzame voorsprong werd opgebouwd en niet meer afgegeven.
The Saints hielden in divisie 2B de spanning er langer in maar op het eind waren ze toch genoeg punten op de directe concurrent Kansloos uitgelopen. Kansloos kon deze achterstand niet meer compenseren en moet met een tweede plaats genoegen nemen.
En dan het slotakkoord in mineur, divisie 2C. ’t Kroegje 2 wordt kampioen zonder te spelen. Er werd uitgekeken naar de laatste wedstrijd tegen Euro 95. Zes punten waren nodig om het kampioenschap veilig te stellen. BJ Lijmwerken als runner-up wachtte op een laatste mogelijkheid om in de slotronde ’t Kroegje alsnog te passeren. Euro 95 belde de wedstrijd tegen ’t Kroegje 2 af. Er werd niet gespeeld. De sportieve plicht werd verzaakt. ’t Kroegje 2 en BJ Lijmwerken mochten beiden verbijsterd toekijken hoe Euro 95 de beslissing in deze eindstrijd op gruwelijke wijze forceerde.
Wederom een treurig voorval. Het wedstrijdsecretariaat zal met voorstellen komen, beter gezegd, keiharde reglementen opstellen om dit soort toestanden volgend jaar te kunnen voorkomen.

Derde divisie
The Pretenders uit divisie 3B waren de eerste kampioenen van dit seizoen. In speelweek 19 was het voor de overige teams uit 3B theoretisch al niet meer mogelijk om The Pretenders in te halen. Een kampioenschap dat met grote overmacht werd binnengehaald.
In 3D wist men pas na de allerallerlaatste dubbel wie de champagnefles mocht lostrekken. ’t Kapelleke gooide in een bloedstollende bierronde tegen ’t Stuupke DTS de beslissende laatste en werd op datzelfde moment kampioen.

In divisie 3A kwam All-4-One 1 punt tekort om het kampioenschap op te eisen. Dartclub Vogue veroverde in deze poule de titel door in de laatste wedstrijd een sensationele 8-1 overwinning op de nummer 3 te halen, GZ Emperors.

Pendon Darts maakte het in de voorlaatste speelweken in divisie 3C spannend door plotseling punten te morsen. Met een ferme 9-0 overwinning in speelweek 22 stelden zij echter orde op zaken en haalden ze alsnog de langverwachte buit binnen.

Vierde Divisie
Divisie 4C: The Vogue, een monsterscore!! Precies 180 punten voor The Vogue uit Elst. Het verschil tussen de topteams en de andere teams in 4C was groot. Het verschil tussen de topteams en The Vogue was eveneens gigantisch. Slechts 16 verliespunten in de gehele competitie. Men moet even terug in de historie wil men zo’n score terugvinden. Het moet in 2000-2001 geweest zijn dat Dartveeder met een eindresultaat van 188 punten (dacht ik) een uitzonderlijk staaltje puntenscoren neerzette.
Eveneens een megascore in divisie 4A! Naamloos scoort ongeveer 175 punten (laatste uitslag nog niet bekend) in de competitie, Ondanks dit topresultaat was de voorsprong slechts gering op De Flaters, die het gehele seizoen Naamloos het vuur aan de schenen legde en op de voet volgde met 169 punten.
De Oost-gasten uit 4D hebben het hele seizoen de ranglijst aangevoerd. Geen vuiltje aan de lucht tot het einde naderde. Een ongelukkig niet ingeleverd wedstrijdformulier bracht de concurrenten weer in stelling. In de laatste speelweek maakten zij in het onderlinge duel met de nummer 2 , ’t Fuske, echter een eind aan alle spanning door alsnog overtuigend het kampioenschap te veroveren.
In 4B een strijd tot het bittere eind. DC Dubbus kaapte met een gigantische eindsprint, de laatste vijf wedstrijden werden met 9-0 gewonnen, het kampioenschap voor het team uit Ingen, Ons Hoekje 2, weg.
Team 1 van Ons Hoekje had in 4G minder moeite met de concurrentie. Al vroeg werd duidelijk dat het kampioenschap een kwestie van tijd zou zijn.
Een prima debuut van beide teams uit Ingen.
Stevige jongens die van NRC The Wasps. Dit Rugby-team laat zich ook op de dartmat niet onder het gras stoppen. Robuust werden de tegenstanders in divisie 4H stuk voor stuk door dit team op vriendelijke wijze in de mangel genomen.
In 4F was het snel beklonken met het kampioenschap. Thunderdarts liep van begin tot eind een straatlengte voor. Het kampioenschap werd vlotjes veroverd.
Het ware topamusement kwam echter uit divisie 4E. De Hanestaartjes, The Doggies en De Missers gingen vanaf de eerste speeldag op gelijke voet naar de eindstreep. Met het ingaan van de laatste ronde stonden de Hanestaartjes en De Missers gelijk, gevolgd door The Doggies op één punt. The Doggies haalden vreselijk uit door met 8-1 van De Missers te winnen. Het was echter net niet genoeg. The Doggies en de Hanestaartjes eindigden gelijk en het onderling resultaat besliste in het voordeel van de Hanestaartjes uit Tiel.

Opmerkelijke Tielse opmars
Zowel in de vierde als ook in de derde en in de eerste divisie hebben de teams uit Tiel een uitzonderlijk sterk seizoen achter de rug. Twice 1, met Tiels Boerke in de gelederen, promoveert naar de eredivisie. ETDC, Eerste Tielse Darts Club, heeft helemaal een topseizoen. Meerdere promoties werden binnengehaald. All-4-One werd tweede in 3A en promoveert naar de tweede divisie. Hetzelfde geldt voor Flipjes Power in divisie 3B. In divisie 4A mogen de Flaters nacompetitie spelen om promotie te bewerkstelligen. En tot slot In 4E een kampioenschap voor de Hanestaartjes. Een stevige opmars van de teams uit het Tiel en omgeving.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *