EINDE Wintercompetitie seizoen 2019-2020

Beste RDB leden,

Laat ons direct met de deur in huis vallen: de wintercompetitie van het seizoen 2019-2020 is per direct beëindigd. Dit houdt in dat alle resterende wedstrijden niet meer gespeeld zullen gaan worden.

Terecht gaat onze en ieders eerste zorg allereerst uit naar diegenen in onze samenleving die te maken hebben met de impact van het coronavirus, en dan met name iedereen die rechtstreeks door het virus getroffen is, maar zeker ook naar de talloze individuen en organisaties die onvermoeibaar werken om onze samenleving te beschermen. De situatie is in Nederland net als in veel delen van de wereld gevaarlijk en uitermate complex.

Het enige dat wij kunnen doen vanuit de dartssport is met z’n allen een belangrijk steentje bijdragen aan het tegengaan van de verspreiding van het virus en alle maatregelen en richtlijnen vanuit het kabinet volledig volgen.

Zoals één ieder ongetwijfeld vernomen heeft, is er door het kabinet een uitgebreid pakket aan nieuwe en aangescherpte maatregelen bekendgemaakt om het coronavirus te bestrijden. Dit betekent dat we zeker tot 1 juni geen toernooien, evenementen, (bij)scholingen, meetings etc. mogen organiseren. Dit betekent direct dat er van de resterende planning niets over blijft (de competitie zou regulier eindigen op 15 mei). Nu kunnen we er voor kiezen om de komende weken (of maanden) af te wachten welke ontwikkelingen er plaats zullen gaan vinden en eventueel een complexe planning in vakantietijd proberen rond te krijgen, of we kunnen nu voor duidelijkheid kiezen. Dat laatste geniet de voorkeur van het voltallige bestuur.

Er is daarnaast afgelopen week ook een besluit genomen door de NDB. Al haar activiteiten waaronder de NDB ranking, LaCo, Super League, bekerkampioenschappen, divisiekampioenschappen en de NDB Masters (als vervanger van de CloD) zullen geen doorgang vinden. Hierdoor kan de RDB ook geen bekerkampioen en divisiekampioenen afvaardigen naar Nijkerk aan het einde van het seizoen.

Hierdoor hebben wij tevens moeten besluiten dat naast de reguliere competitie ook het bekertoernooi, de RDB ranking en alle eindejaarsactiviteiten (SVHS-toernooi, divisiekampioenschappen en promotiewedstrijden) geen doorgang meer zullen vinden.

Afsluiting seizoen

Welke besluiten zijn er nu door het bestuur genomen ten aanzien van het lopende seizoen? Het bestuur wenst er voor te kiezen om goede prestaties te belonen en de teams op degradatieplaatsen een nieuwe kans te gunnen. Hierdoor volgen wij onze eigen weg en zien wij af van het toepassen van de scenario’s voorgesteld door de NDB.

 • De competitie wordt teruggebracht naar een eindstand tot en met speelweek 13 (hierdoor zijn voor ieder team de omstandigheden gelijk)
 • Alle nummers 1 zullen promoveren:
  • de Beurs en TalentenZonderCenten promoveren naar de EREDIVISIE
  • The Looney Tunes, My Little Ponies, Ons Hoekje 2 en The Free Tree promoveren naar de 1E DIVISIE
  • Rebels 2.0, de Waaltjes, The Crows, Zatte Bull en Ons Hoekje 5 promoveren naar de 2E DIVISIE
 • FamilyCorner (ERE) en Poolseye (2A) worden meegeteld in de eindstand voor de degradatieplaatsen. Hierdoor past onze planning precies, met 2 directe promovendi uit de 1e Divisie en 5 promovendi uit de 3e Divisie
 • Voor de EREDIVISE1E DIVISIE en 2E DIVISIE geldt dat de onderste 3 teams in de eindstand NIET degraderen. Echter staat het alle teams vrij om – onder deze bijzondere omstandigheden – eenmalig gebruik te maken van de optie om vrijwillig te degraderen. Het bestuur kan zich voorstellen dat er teams zijn die het plezier graag opzoeken in een lagere divisie. Alle teams die op een degradatieplaats zijn geëindigd ontvangen een e-mail van het wedstrijdsecretariaat om hun voorkeur door te geven.
 • Eventuele vrijgevallen plekken, door de keuze voor vrijwillige degradatie of teams die zich niet opnieuw inschrijven, zullen worden overgenomen door de beste nummer(s) 2 van de respectievelijke divisie. De beste nummer(s) 2 worden bepaald aan de hand van het procentueel behaalde puntentotaal na 13 wedstrijden.
 • Hieronder de beste nummers 2 per divisie na het voltooien van de eerste speelhelft:
1e DIVISIE
1 Niet Te Pijlen 65 99 65,7%
2 Bulldozers 63 99 63,6%
3 TFKAM XXXVIII 62 99 62,6%
4 Cornerhouse 58 99 58,6%

 

2e DIVISIE
1 Dartfanatics 73 108 67,6%
2 Naamloos 2.0 70 108 64,8%
3 Ons Hoekje 1 69 108 63,9%
4 De Uitsmijters 65 108 60,2%

 

3e DIVISIE
1 The Demons 79 108 73,1%
2 De Mutsjes 73 108 67,6%
3 180 O’Klok 60 90 66,7%
4 No Score! 65 99 65,7%
5 Hanestaartjes 59 99 59,6%

Beker: Rivierenland Masters & Rivierenland Trophy

De bekercompetitie kende dit seizoen een nieuwe opzet, waar veel positieve reacties op zijn gekomen. Het is dan ook zeer jammer dat we helaas genoodzaakt zijn om het bekertoernooi nietig te verklaren. Er zullen dit jaar dan ook geen bekerkampioenen te huldigen zijn.

RDB Ranking

De laatste ranking en Finaledag zullen beide komen te vervallen. Omdat het voorlopig nog onzeker is wanneer de laatste ranking eventueel opnieuw ingepland kan worden (en het dan nog maar de vraag is of men beschikbaar is op de nieuwe datum) hebben wij moeten besluiten de ranking te annuleren. Hierdoor komt ook de finaledag te vervallen. Omdat 5 van de 6 rankings wel afgewerkt zijn worden de leden van de Heren A en Dames categorie wel beloond voor hun prestaties met een plek in de selectie voor de LaCo volgend seizoen. Kijk hiervoor snel op onze website -> ranking 2019-2020 voor de regels hieromtrent.

LaCo

De NDB heeft besloten om zowel het laatste deel van de reguliere competitie en de play-offs af te gelasten. Hierdoor loopt ook voor onze LaCo-teams het seizoen direct ten einde.

Eindejaarsactiviteiten

Tot slot hebben wij helaas moeten besluiten om de eindejaarsactiviteiten te annuleren. Hierdoor zullen er geen divisiekampioenschappen, promotiewedstrijden en Speler van het Seizoen-toernooi worden georganiseerd.

ALV

Er zal tevens gezocht moeten worden naar een nieuwe datum voor de ALV. Leden zullen voldoende tijd krijgen om eventuele bespreekpunten of reglementswijzigingen in te dienen voor de nieuwe editie. Er zal in de tussentijd door het bestuur verder gewerkt worden aan het jaarverslag met daarin de conclusies van dit seizoen met een bizarre afloop.

Inschrijving seizoen 2020-2021

De inschrijving voor het nieuwe seizoen zal lopen van 1 april tot en met 1 juli 2020. Dit geeft alle leden voldoende gelegenheid om volgend seizoen hopelijk een compleet seizoen te spelen met nieuwe kampioenen en veel gezellige dartsavonden! Het stoppen van de competitie heeft naast het vervelende sportieve aspect ook een financieel gevolg. Het stopzetten van de competitie is uiteraard ingegeven door overheidsmaatregelen, waar de RDB niets aan kan doen. Toch willen wij de leden voor aankomend seizoen enigszins tegemoet komen en één van de zaken die we daartoe besloten hebben is om voor aankomend seizoen de contributie te verlagen naar € 30,00 in plaats van € 38,00. Mochten leden een mening hierover hebben, bedenk dan goed dat iedere euro verlaging per lid ons als bond ruim 1.100 euro kost gezien het aantal leden. Mocht er vanuit de NDB nog een aanvullende handreiking worden gedaan zal dit uiteraard ook worden gebruikt voor een verdere verlaging van de contributie.

Conclusie

Het bestuur zal de komende maanden verder blijven werken aan de toekomst van de RDB. Wij zullen dan ook zeker niet stilzitten. Uiteraard blijven wij op zoek naar nieuwe bestuurs- en commissieleden. Mocht je interesse hebben om deel uit te maken van één van de vitale organen van onze bond? Meld je dan bij onze voorzitter via voorzitter@rdbdarts.nl.

Er zullen de komende tijd nieuwsberichten blijven volgen dus houd onze website en social media kanalen goed in de gaten!

Voor nu, pas op jezelf en je naasten. We hopen u allen in goede gezondheid in het nieuwe seizoen aan de ockey te treffen.

Met sportieve groet,

Bestuur RDB

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *