Twee weken terug haalden de heren van ons RDB LaCo-team een ongekende goede prestatie door de laatste vier van Nederland te bereiken. Afgelopen weeekend kreeg dit een vervolg.

In de halve finale moest RDB aantreden tegen Dart Organisatie Noord-Holland Noord kortweg DONHN. Of anders gezegd de jongens van Alkmaar tot Den Helder en omgeving.
Het team van TC Andre Klomp kende één afzegging: Andrew Brewer, toch altijd een betrouwbare kracht, hij had verplichtingen elders. Voor hem in de plaats was Robert Jan Heijnen opgeroepen. Robert Jan had afgelopen seizoen te maken met een langdurige blessure en was daarom nauwelijks van de partij geweest maar zijn terugkeer deed de afwezige Andrew vergeten. Hij bleek een waardige vervanger te zijn.

Ondanks dat Nieuwegein niet echt dichtbij ligt, bleek toch de helft van het dames team en een handvol supporters de weg daarnaar toe gevonden te hebben dus de heren stonden er niet alleen voor.
Zoals ook al gebruikelijk bij de play offs werden er steeds 3 singles simultaan gegooid.

In de eerste ronde kwamen Cees Plug, Danny Gietman en Sander Oosterbaan aan bod.
Cees begon voortvarend en nam een 2-0 leiding. Helaas kwam zijn tegenstander steeds beter in het spel en moest Cees met een 3-2 nederlaag genoegen nemen. Iedere leg werd tot op de dubbel uitgevochten dus hier was de opmerking “het had net zo goed andersom kunnen zijn” geheel op zijn plaats.
Sander had weinig moeite met zijn tegenstander en via een simpele 3-0 eindigde hij de partij en keek rond naar nieuwe slachtoffers. Helaas moest hij even geduld hebben.
Danny had het duidelijk moeilijker. Niet dat zijn tegenstander zoveel beter was maar het lukte vandaag niet bij Danny. De triples vielen niet en de dubbels wilden ook niet direct vlotten. Hij verloor met 3-1.

In de volgende serie won Robert Jan met overmacht: 3-0. Maar Patrick van Olderen en Alexander Holland verloren hun partij met 3-1. Beiden waren beslist niet zwakker dan hun opponent, maar helaas wilde de dubbel niet lopen. En zoals iedereen weet: dan kan je bij darts niet winnen.

De laatste serie singles leek RDB wat terug te doen: Ruud Nicolasen had het geluk aan zijn kant. Twee legs achter elkaar stond de tegenstander na twaalf pijlen op een dubbel maar kon in de volgende beurten de dubbel niet raken. Ruud deed er wat langer over om op de dubbel te komen maar gooide deze dan wel in één keer. In de derde leg liet de tegenstander het hoofd hangen en Ruud profiteerde gelijk: 3-0. Ook Henk Breunese was op dreef. In het begin kon de tegenstander nog bijblijven (1-1) maar toen Henk op gang kwam was het slechts een formaliteit en Henk bleef met 3-1 soeverein zijn zegereeks voortzetten.
De laatste single van deze wedstrijd werd gespeeld door Andre Sunnen. Andre had verkozen zelf naar Nieuwegein te komen en was helaas in de file vast komen te zitten. Net op tijd kwam hij binnen. Of het nu daar aan lag of ergens anders aan: hij kon niet continu presteren, af en toe een leuke beurt maar over de gehele linie te mager: hij werd met 3-0 weggespeeld.

De leden van de RDB die de LaCo een beetje volgen missen in bovenstaand verslag namen als Johnny Verstraaten en Jan Kadmayer. Deze mannen waren wel meegekomen maar moesten in eerste instantie op de reservebank plaatsnemen. Menig team mocht willen dat hij zulke mensen reserve kon zetten. Ze zijn altijd aanwezig en bij een invalbeurt zeker niet slechter.

Bij de trio’s werd Johnny ingezet. Hij moest samen met Cees en Andre aantreden. Helaas hadden deze heren een zeer goed lopend trio tegenover zich en werd er al snel een 2-0 nederlaag genoteerd.
Ruud, Robert Jan en Patrick waren duidelijk favoriet om hun trio te winnen, maar helaas lukte het niet de hoge scores vast te houden. De tegenstander lukte dit wel en zij wonnen terecht. Gelukkig kon het RDB-West trio (Sander, Henk en Alexander) wel een punt voor de RDB binnen slepen.

Met nog vier koppels en een captains game te gaan stond het 7-5 voor DONHN. RDB moest dus minstens drie van de volgende koppels winnen om kans te maken. Sander en Henk deden hun plicht en met 3-1 bleef RDB in de race. Robert Jan en Patrick lukte het echter niet en de stand werd 8-6. RDB mocht toen niets meer verliezen.

Er werden weer twee koppels gelijktijdig gespeeld voor RDB kwamen uit: Cees en Alexander en op de andere baan werd Andre aan de van de bank gehaalde Jan Kadmayer gekoppeld: het zeer ervaren veteranen koppel van RDB.
Beide koppels kwamen 0-1 achter, ook werd het 0-2. Overigens was er geen enkel team echt beter dan de ander, beiden hadden kans om de dubbel te gooien alleen wij deden het niet en zij wel. Toen een van de koppels uiteindelijk 0-3 werd was daarmee de wedstrijd gedaan: de andere wedstrijd werd niet uitgepeeld. Ook mocht Ruud zijn wedstrijd niet meer spelen. Met een reglementaire 9-6 nederlaag kon RDB naar huis. Dit ook tot teleurstelling van de meegereisde supporters die graag wat langer gebleven waren.

Op de terugreis haalde TC Andre Klomp een bekende Nederlandse voetbal kenner aan: ieder nadeel heeft zijn voordeel: nu kunnen we volgend jaar deze prestatie nog verbeteren. Als we kampioen waren geworden kon dat niet meer.
Het team heeft er nu al weer zin in en intussen is al bekend dat de LaCo wedstrijden op de eerste zaterdag van september weer beginnen. Het RDB team wacht dan een pittige uitdaging om het resultaat van dit seizoen te verbeteren.
Mochten er RDB leden enthousiast geworden zijn en denken ze het niveau van de LaCo aan te kunnen: kom dan op de oefen- en selectiedagen van de LaCo. Voor data en plaats: hou het RDB nieuws in de gaten, binnenkort komen hier mededelingen over.