Zaterdag 23 februari, het vijfde RDB-rankingtoernooi. 160 deelnemers verschenen aan de start in Zaal Verploegen te Wijchen. De condities voor een optimaal toernooi waren volledig aanwezig. De grote zaal lag er perfect bij en de pitchers waren evenals vorig jaar in de aanbieding. In gestaag tempo werden de wedstrijden gespeeld. De finale was om middernacht voltooid.
Het vijfde toernooi kende een nieuwe winnaar. Gilbert van der Meijden, de jongste deelnemer van het spelersveld, ging er met de grootste prijs vandoor. Een briljante prestatie van de 14-jarige jongen uit Tiel.
Jermaine Hardeman moest dit keer genoegen nemen met de winst in de verliezersronde. Jeanine van Wolferen en Carla Gerritzen deelden de prijs voor de beste dame. De hoogste finish van de dag kwam op naam van Edgar Kuppen, 156.


Gilbert van der Meijden

Een ranking-avondje in Wijchen. Het is mooi om te constateren dat prestatie en gezelligheid prima samen gaan op de RDB-toernooien. De sfeer tussen de darters is goed en ondertussen probeert iedereen zijn of haar beste spel te laten zien.

De grote verrassing van het toernooi viel al vroeg op de avond. Jermaine Hardeman en Wesley van de Hurk begonnen met een “by” en troffen elkaar in de tweede ronde.
Jermaine had tot nu toe het maximale uit de ranking gehaald. Vier toernooioverwinningen, 68 punten en inmiddels dertig partijen ongeslagen. Een duizelingwekkend resultaat.
Maar het is niet altijd feest. De wil om een kampioen te verslaan groeit naarmate zijn erelijst langer wordt. Spelers geven alles wat ze hebben om de nummer één te onttronen. Het was Wesley van de Hurk die een eind maakte aan de one-man-show van Jermaine. Wesley trok een 2-0 achterstand gelijk en maakte de sensatie compleet door ook de laatste leg binnen te halen.
Als een waardig kampioen incasseerde Jermaine de nederlaag en ging verder in de verliezersronde. Het eindresultaat was een overwinning in de finale tegen Brian Hendriks. Daarmee haalde Jermaine toch genoeg punten om de schade beperkt te houden in het algemeen klassement.
Wesley bleef na deze overwinning sterk doorspelen maar moest later in het toernooi zijn meerdere erkennen in Geert-Jan van Hoogstraten.


Wesley van de Hurk

Veel spelers maakten aanspraak op de titel op dit vijfde toernooi. Roy van Beem, Elroy Ruzette, Fabian de Groot, Daniel Budding, Bjorn Poel en John Kersten. Het zijn de namen van een aantal spelers die in Zaal Verploegen hun beste spel lieten zien.

Het was echter de jongste telg van de grote RDB-familie die in Zaal Verploegen de meeste indruk maakte. De veertienjarige Gilbert van der Meijden speelde zijn derde toernooi dit seizoen. In Tiel kwam hij tot de laatste zestien, in Groesbeek haalde hij al de finale en in Wijchen stond hij wederom in de finale.
Gilbert is gezegend met een groot dartstalent en de vonken vlogen er weer af in Zaal Verploegen. Fred van Tienen en Noes Welerubun waren de eerste twee spelers die door Gilbert uit het toernooi werden gegooid. Bij de laatste 32 mocht Jan Verstegen aantreden. Met meer dan 20 jaar dartervaring zette hij zich schrap tegen het nieuwe talent. Jan speelde sterk die avond, maar als je tegenstander zo speelt houdt het natuurlijk gewoon op. 180 en nogmaals 180 voor Gilbert van der Meijden. Zes maximale pijlen op weg naar de negendarter.


openen met 2×180, niet slecht…

Verder dan zes pijlen kwam Gilbert dit keer niet, maar het is niet moeilijk om te constateren dat een negendarter binnen zijn capaciteiten ligt.
John Kersten ging er bij de laatste 16 uit en Geert-Jan van Hoogstraten bij de laatste 8.
Een kraker in de halve finale. Dalton meets Dalton. Fabian De Groot tegen Gilbert van der Meijden. Fabian had lange tijd het beste van het spel en nam in een best of seven een 3-2 voorsprong, maar Gilbert pakte uiteindelijk toch de resterende twee legs.


Fabian de Groot

De finale
Het is al eerder gezegd, de RDB-ranking wordt gedicteerd door de onstuimige dadendrang van de jonge generatie. Één man houdt zich echter als een rots in de branding staande ten opzichte van de aanstormende talenten. Hij is de man met ervaring: Cees Plug, de verpersoonlijking en hoop van alle gerenommeerde darters. Zijn schare fans groeit elk toernooi.


Cees Plug

De finalisten waren aan elkaar gewaagd. Gilbert opende sterk, Cees nam het initiatief over en na vijf legs stond Cees met 3-2 voor. Daarna liet Cees enkele kansen onbenut. In twee opeenvolgende legs werd de verkeerde kant van het ijzerdraadje van de dubbel geraakt. Het was voor Gilbert genoeg om te profiteren en de legs binnen te slepen. Met het winnen van de laatste leg werd Gilbert de jongste kampioen van de RDB-ranking ooit. En het lijkt me sterk dat dit ooit overtroffen gaat worden. Een fantastische prestatie van de jonge Dalton.

De hoogste finish van de dag werd gegooid door Edgar Kuppen. De speler van Vrijboom 7 had het moeilijk in zijn partij tegen Joop Lemmens van Het Centrum 1. Één leg kon Edgar laten zien wat hij in huis heeft. Een vlammende finish van 156 gaf zijn nederlaag toch een feestelijk tintje.


Edgar Kuppen op de schouders

Tweede ronde, baan 18, Jeanine van Wolferen versus Micha Jans. Een wedstrijd die in de analen van de RDB-historie kan worden bijgeschreven als een legendarische.
Een partij vol spanning en sensatie. Sterke momenten afgewisseld met onnavolgbare afzwaaiers. Ups en downs. Geloof en wanhoop. En uiteindelijk het desperate zoeken naar die laatste dubbel. Kortom, een partij die alle elementen van het edele spel in zich had.
En het was een spel om de knikkers. Voor Jeanine betekende een overwinning dat zij de beste dame van de dag zou worden en voor Micha was het een uitgelezen mogelijkheid om zijn eerste overwinning op de RDB-ranking binnen te halen.
De stand na vier legs was terecht 2-2. Deze partij verdiende een beslissende laatste leg.
Het publiek had zich inmiddels rijen dik opgesteld om een glimp van de wedstrijd op te kunnen vangen. Het werd een waanzinnige leg waar Jeanine het eerst de dubbel bereikte. Micha volgde, met verbazingwekkende scores, snel. Daarna volgde het dubbeldrama. Na vele, vele matchpoints over en weer raakte Jeanine tot haar eigen verbazing de niet meer verwachte dubbel 1. Het publiek was de grote winnaar en Jeanine werd de beste dame van de dag. Deze prijs moest zij wel delen met Carla Gerritzen die even ver kwam.


Jeanine van Wolferen en Micha Jans

De prijswinnaars van het vijfde rankingtoernooi


Brian Hendriks, Carla Gerritzen, Roy van Beem, Gilbert van der Meijden, Cees Plug, Fabian de Groot en Jermaine Hardeman

Voor het zesde rankingtoernooi gaan we naar Malden
Zaterdag 22 maart 2008
Zaal de Molen
Rijksweg 111 Malden

Datum: 29-02-2008
Tekst; Robert Bloemendaal
Foto’s: Jeanne Stoop