Het jeugdranking-seizoen 2008-2009 is op de koude zaterdag 27 december voortgezet met de vijfde krachtmeting onder onze jongste leden.
Met slechts 12 deelnemers, het laagste aantal tot nu toe dit seizoen, ging de vijfde jeugdranking van start. Opvallende afwezige was Bjorn Fransen, één van de favorieten voor eindoverwinning en de nummer 3 van het rankingklassement. De andere toppers, Hermie van Orsouw en Peter Jansen waren wel aanwezig en konden een aanzienlijke voorsprong bewerkstelligen. Maar ook de winnaar van de derde ranking, Gilbert van der Meijden was aanwezig en kon gaan voor zijn tweede overwinning en een enorme sprong in het klassement.

Door het lage aantal deelnemers had de organisatie besloten te gaan spelen in twee poules van zes, waardoor iedereen eens flink zijn best kon doen en veel wedstrijden kon spelen. De beste vier van elke poule zouden doorgaan naar de kwartfinales, de nummers vijf en zes zouden met z’n vieren de verliezersronde in gaan. De loting besliste dat Poule A bestond uit de zwaargewichten onder de jeugddarters: Gilbert vd Meijden, Hermie van Orsouw, Mike Nissen, Peter Jansen en Dave van Embden zaten allemaal in poule A, samen met Danny van Rooij. De andere poule bestond uit Sinan Chankaya, Senny van Hoenselaar, Patrick Hendriks, Mike van Erp, Luc Peters en Colin Rijmers.

Poule A was het aanzien dan ook meer dan waard. In de tweede wedstrijd waarin Peter Jansen en Mike Nissen het tegen elkaar opnamen werd door Peter al de hoogste finish van de dag gegooid: 152! Gefeliciteerd! Twee partijen werden beslist met een 13-darter: Mike Nissen scoorde er één tegen Danny van Rooy, en ook in de partij Peter Jansen – Gilbert vd Meijden werd door Gilbert een 13-darter bewerkstelligd. Peter Jansen miste in de poulefase een 9-darter al met de 4e pijl. De organisatie vond deze opmerking zo geslaagd dat deze hier het vermelden meer dan waard is! In deze loodzware poule werd hij dan ook de winnaar, Gilbert werd tweede.
In poule B werd Senny van Hoenselaar de winnaar, nipt gevolgd door Luc Peters. Beiden hadden een gelijk aantal punten, maar het legsaldo besliste in het voordeel van Senny.

En dan de kwartfinales. De nummer 1 van poule A, Peter Jansen, moest het opnemen tegen de nummer 4 in poule B, Mike van Erp. In de best-of-7 ging het alle kanten op. Beide heren gingen tot het uiterste maar uiteindelijk trok Mike van Erp aan het langste eind. Ook de 2e kwartfinale tussen Colin Rijmers en Gilbert vd Meijden ging over de volle 7 legs maar uiteindelijk wist Gilbert de partij toch naar zich toe te trekken, mede door opnieuw twee 180ers. Mike Nissen en Senny van Hoenselaar vochten de derde kwartfinale uit, 4-1 voor Mike. De laatste kwartifnale ging tussen Hermie van Orsouw en Luc Peters. Een duidelijke overwinning voor Hermie, die ook nog twee 180ers mocht bijschrijven.

In de eerste halve finale moest Hermie van Orsouw het opnemen tegen Mike van Erp, de verrassende winnaar van de kwartfinale. Hermie maakt zijn koppositie in het klassement opnieuw waar, in een best-of-9 versloeg hij Mike gemakkelijk met 5-0. Ook de andere halve finale leek een makkie. Gilbert won met 5-1 van Mike Nissen. Opnieuw kon hij 3 180ers bijschrijven en voert nu het 180ers-klassement van de RDB aan.

En dan de finale. Twee toppers aan het bord. Gilbert vd Meijden en Hermie van Orsouw. In de best-of-11 ging het heen en weer. Spannende momenten gingen gepaard met jammerlijke missers. Billenknijpen was het zeker. Maar na een lange finale die over de volle 11 legs ging kon Gilbert zijn 2e jeugdranking-overwinning bijschrijven op zijn palmares. Gilbert is daarmee de eerste dit seizoen die 2 keer een jeugdranking gewonnen heeft. En mede hierdoor maakte hij een sprong in het klassement, nu een 9e plaats. Maar naar verwachting zal hij nog gaan stijgen in het klassement.

Er werd natuurlijk ook gespeeld om plaats 3 en 4. Mike Nissen en Mike van Erp maakten in een best-of-7 uit wie er met de derde prijs vandoor mocht gaan, Mike Nissen werd de winnaar met 4-1 en daardoor staat Mike nu tweede in het totaalklassement.

Natuurlijk was er ook een verliezersronde. Dave van Embden, Sinan Chankaya, Patrick Hendriks en Danny van Rooy werden opnieuw in een poule ingedeeld, de poulewinnaar zou de verliezersronde winnen. Dave van Embden won alledrie zijn partijen en mocht zich winnaar van de verliezersronde noemen, waardoor hij toch nog 5 punten kon bijschrijven.

De prijswinnaars ontvingen uit handen van bestuursleden Leon Busschops en Micha Jans de bijbehorende prijzen.

De meeste 180-ers werden ook dit keer door Gilbert vd Meijden gegooid, liefst 8 keer wist hij de volle score te behalen.
In het Matchroom-klassement voor de hoogste finish ging de prijs naar Peter Jansen met een 152-finish.

Nog even alle uitslagen op een rijtje:

Kwartfinale:
Luc Peters – Hermie van Orsouw : 0 – 4
Peter Jansen – Mike van Erp : 3 – 4
Colin Rijmers – Gilbert vd Meijden : 3 – 4
Mike Nissen – Senny van Hoenselaar : 4 – 1

Halve finale:
Gilbert vd Meijden – Mike Nissen : 5 – 1
Mike van Erp – Hermie van Orsouw : 0 – 5

Finale:
Gilbert vd Meijden – Hermie van Orsouw : 6 – 5

Geen verliezersfinale, Dave van Embden won de poule met 4 deelnemers.

Tekst: Micha Jans