Het RDB-herenteam heeft op de laatste speeldag van de laco-competitie een geweldige prestatie neergezet. Op zaterdag 10 mei werd er in Cafe De Klok een overwinning geboekt op de directe concurrent DVO, Oost-Nederland. De mannen van teamcaptain Andre Klomp hebben sterk en gemotiveerd gespeeld dit seizoen en krijgen nu de beloning die daar bij past, de play-offs.

Op het programma stond het cruciale duel tegen Oost-Nederland (DVO). Door de sterke overwinning die de RDB in de vorige ronde op de koploper had behaald was de spanning tot het hoogtepunt opgevoerd. Beide teams hadden na vijf wedstrijden 48 punten verzameld en stonden daarmee op een gedeelde tweede plaats. Hoewel RDB in Hengelo een 9-8 overwinning had gehaald was die nu nutteloos want gelijk eindigen kon niet. Beide teams moesten winnen om de tweede plaats veilig te stellen.

Het herenteam van de RDB heeft een brede selectie en dat is maar goed ook. Enkele vaste krachten en een vaste reserve hadden zich vanwege verplichtingen elders voor deze wedstrijd afgemeld. En toen een uur voor aanvang van de wedstrijd ook nog de stand-by telefoon van Ruud Nicolasen ging en hij zich hals over kop naar een storing spoedde, was dit een volgende aanslag op de sterkte van RDB. DVO meldde bij het vertrek van Ruud dat zij wel op volle oorlogssterkte waren.

Ondanks de tegenslagen betreffende de personele bezetting zat de sfeer er van het begin af aan goed in. Via 1-1 werd het 2-2, daarna gaf RDB gas en nam een 4-2 voorsprong. Maar DVO liet niet los. Het werd 5-3 en met 5-4 sloten we de singles af. Ruud meldde zich bij de koppels weer maar bleek zijn werkkleren nog aan te hebben en de tegenstander accepteerde een spijkerbroek (en dan ook nog eens een vuile), niet. We kregen toen het leuke effect dat de broek bleef staan en alleen de speler in de broek werd gewisseld.
In de koppels bleef de strijd gelijk opgaan: via 6-5 naar 7-6. Toen de trios aan de beurt waren werd er nog maar op één bord verder gespeeld. Ruud Nicolasen , Andrew Brewer en Cees Plug konden helaas niet op tegen de tegenstander. Het werd 7-7 en we naderden de climax van de partij..

Andre Sunnen, Jan Kadmayer en Patrick van Olderen lukte het om het uiterst belangrijke achtste punt binnen te slepen. Van de resterende twee partijen hoefde er nu nog maar een gewonnen te worden.
Alle hoop was gevestigd op het RDB-west trio: Sander Oosterbaan, Henk Breunese en Alex Holland. Het werd echter 0-1 voor DVO. Toen perstte ons drietal er een superieure 1001er uit: 100-140-140-100-95-85-140-80(met bouncer)-121: 1-1. Helaas bleek het kruid verschoten en kon er in de volgende leg slechts één treurige T19 genoteerd worden voor RDB. De leg en het wedstrijdpunt ging naar DVO. Het was wederom gelijk: 8-8.

Een alles of niets situatie voor beide teams. Andre Klomp schoof, zoals zo vaak dit seizoen, Sander Oosterbaan naar voren om de beslissende captainsgame te spelen. Een sterke move. Sander bleek de koele zelfverzekerde gladiator te zijn waarop we gehoopt hadden. Hij vocht voor wat hij waard was. In de eerste leg gaf de tegenstander nog goed tegenspel, maar naarmate de wedstrijd vorderde bezweek deze langzaam onder het aanhoudende gedreun op de triples van Sander. De overwinning kwam steeds duidelijker in beeld. Na de bevrijdende laatste dubbel, het werd 3-0, konden de heren van de RDB hun triomfen gaan vieren. “Man of the Match” , Sander Oosterbaan, reageerde ondanks de magistrale prestatie achteraf koel met “ondanks de winst liep het toch niet lekker”.
Dat de overwinning van RDB niet gestolen was blijkt uit het aantal legs: 37 voor en 27 tegen.
Het bereiken van de play-offs is een historische prestatie. Het is jaren en jaren geleden dat dit voor het laatst voorgekomen is. Man van het eerste uur, Andre Sunnen, moest even achter zijn oren krabben en wist te vertellen dat het wel eens eerder is voorgekomen, maar dat kan goed meer dan vijftien jaar geleden zijn.

Op 7 juni worden de play-offs gespeeld. Dus als je dan niets te doen hebt: kom supporteren!