Jermaine blijft schitteren!

Zaterdag 26 januari, het vierde toernooi in de RDB-rankingcyclus. 172 deelnemers trokken naar Party X-perts De Linde in Groesbeek. Een nieuwe avond met nieuwe kansen. Drie ranking-toernooien zijn we getuige geweest van het overdonderende dartsgeweld van Jermaine Hardeman. Alle overwinningen eiste hij tot dusverre op. De hattrick was imponerend. En in Party X-perts de Linde kreeg zijn succes-verhaal een vervolg. Jermaine was wederom de grote ster van het toernooi. Hij gaf een schitterende dartsdemonstratie weg en dat leverde hem zijn vierde zege op. Jermaine is de onbetwiste klassementsleider en heeft het voltallige deelnemersveld op grote achterstand gezet.


Jermaine Hardeman: 4 toernooioverwinningen, 30 partijen ongeslagen

Party X-perts De Linde was voor de tweede achtereenvolgende week het decor van een groot dartsevenement. Vorige week stond de eerste editie van De Open Groesbeek op het programma. Jan vd Rassel versloeg in die finale Dennis Koenen.
Deze week kwam de RDB-ranking op bezoek. Het werd een gezellig avondje Groesbeek.

In Tiel zagen we een nieuw verschijnsel op de ranking, de dartswinkel. In Groesbeek gaf hij weer acte de présence, Anton Briene van Tuut Darts uit Ingen.
Tuut Darts zal dit seizoen op elk toernooi van de RDB-ranking aanwezig zijn om de spelers van de nodige dartsartikelen te voorzien. In de lobby stond de mobiele winkel uitgestald.


Een kijkje in de mobiele dartshop van Tuut Darts


Enthousiaste spelers van Ons Hoekje en De Pannekoekah in de winkel

De avond begint logischerwijs altijd met de inschrijving. Tussen 17.30 uur en 18.30 uur stromen de spelers binnen om zich voor het toernooi aan te melden. 172 deelnemers mochten we zaterdag noteren, wederom een fantastisch aantal.
De wedstrijdleiding kan na de inschrijving aan de slag met de loting en indeling van de sheets, een belangrijke taak die altijd perfect moet worden uitgevoerd. De wedstrijdleiders die het toernooi in De Linde verzorgden waren, Jolanda Verstegen, Celine vd Berg, Ton Daam en Serge Terburg.

De avond verliep precies volgens het tijdschema. Aanvang van de eerste wedstrijden om 19.00 uur en aanvang van de finale om 00.00 uur. Een prima prestatie van de wedstrijdleiding.
Toch verliep het in Party X-perts De Linde na de inschrijving iets anders dan anders. Er onstond een discussie over de reglementen. We gaan er nu nader op in.

Dispensatieregeling

Na de inschrijving was er enige commotie over de speelgerechtigheid van spelers onder de zestien jaar.
In het ranking-reglement staat dat spelers onder de zestien niet deel mogen nemen aan de ranking.
Een speler heeft schriftelijk dispensatie voor deze regel aangevraagd. De ranking-organisatie heeft besloten hem deze dispensatie te verlenen. Dit besluit is genomen op basis van de landelijke prestaties die hij bij de junioren heeft neergezet. In het belang van zijn carrière wil de ranking-organisatie hem de mogelijkheid geven om extra ervaring op te doen bij de RDB-ranking ondanks zijn te jonge leeftijd.
Dispensatie betekent dat er een vrijstelling op een geldende regel wordt gegeven. Dit betekent niet dat nu iedereen onder de zestien mee mag doen. De regel blijft gewoon de regel, spelers onder de zestien mogen niet meedoen!
Dispensatie kan alleen worden verleend als de ranking-organisatie een schriftelijke aanvraag voor dispensatie goedkeurt. Zolang er geen goedkeuring wordt verleend mag een speler van onder de zestien dus simpelweg niet deelnemen aan de RDB-ranking.
Enkele jeugdspelers van onder de zestien zijn verkeerd voorgelicht door mensen die niets met het bestuur of de ranking-organisatie te maken hebben, een uitermate vervelende kwestie. Deze jeugdspelers gingen zaterdagavond vol goede moed naar het toernooi om zich in te schrijven. De organisatie heeft hun bij de inschrijving moeten teleurstellen.

Een vijftienjarige heeft zich onrechtmatig ingeschreven en heeft aan het toernooi deelgenomen. Desbetreffende speler is inmiddels uit de uitslag verwijderd. Dit voorval wordt door de ranking-organisatie nader onderzocht.
Het onrechtmatig deelnemen aan de RDB-ranking wordt gezien als een overtreding van het reglement en zal ook als zodanig behandeld worden.

De wedstrijden

Gilbert van der Meijden trok veel bekijks in zijn partijen. Het veertienjarige Tielse talent draait op het allerhoogste niveau mee. In Groesbeek bewees hij zich dubbel en dwars. Onverdroten baande hij zich een weg naar de finale. Spelers van het zwaarste kaliber moesten hun meerdere erkennen in de jonge held. In de kwartfinale haalde Gilbert een knappe overwinning op Patrick van Olderen van Royal Flush. In de halve finale versloeg Gilbert een andere jongeling die de laatste maanden een sterke ontwikkeling doormaakt, Danny van Klompenburg.


Gilbert van der Meijden in actie

De finale: Jermaine Hardeman – Gilbert van der Meijden
Jermaine bereikte de finale door overwinningen op Frank Maene, Shirley Opperman, Leon Sanders, Mari vd Berg, Roy van Beem, Geert-Jan van Hoogstraten en Danny Gietman. De laatste hindernis voor de vierde toernooiwinst op rij was Gilbert van der Meijden. Nu is het altijd moeilijk spelen tegen jonge aanstormende talenten, maar Jermaine was gewaarschuwd. In Tiel vochten ze al een loodzware partij uit die Jermaine ternauwernood met 3-2 wist te winnen. Van onderschatting was geen sprake.
Beide heren schudden in het begin de 180-ers uit hun mouw. Gilbert had in die openingsfase het initiatief en kwam op een 2-1 voorsprong. Na een gemiste kans in de vierde leg nam Jermaine de controle over. Gilbert stond continu onder druk door de constante hoge scores van Jermaine. De jongeman kon geen extra gas meer geven, zodat Jermaine elke leg eerder de dubbel bereikte. Als Jermaine al ergens een gaatje laat vallen, dan is het op de dubbel. Maar niet in deze finale. Alle dubbels vlogen er hatsieflatsie in voordat Gilbert een serieuze kans op een finish had. Met een 5-2 eindstand haalde Jermaine zijn vierde overwinning binnen. We mochten twee 180-ers voor Gilbert en vier 180-ers voor Jermaine in deze finale noteren.


De toeschouwers kijken vol spanning naar de eindstrijd tussen Jermaine en Gilbert

Danny van Klompenburg en Bart van den Bos vochten een cruciaal duel uit bij de laatste zestien. Het begenadigde talent Bart van den Bos ging furieus van start en kwam met subliem spel op een 2-0 voorsprong. Danny bleef echter stug doorgooien en kreeg uiteindelijk zijn kansen. Nadat Danny knap tot 2-2 terugkwam leek het voordeel van de laatste leg bij Bart te liggen. Op de valreep glipte Danny er nog net langs en hij kon een mooie overwinning op zijn conto bijschrijven. We kunnen van beide spelers nog een hoop vuurwerk verwachten de komende toernooien.

En Danny Gietman stond in de spotlights. De speler van De Snor stormt de top 10 van het klassement binnen na zijn optreden in Groesbeek. Danny speelde een erg sterk toernooi en bereikte terecht de halve finale.

Het stabiele eerste divisie team ’t Anker 1 herbergt vele goede spelers. Elke ranking zijn ze erbij. In De Linde was Geert-Jan van Hoogstraten goed op dreef en bereikte netjes de kwartfinale. Daar trof hij de klassementsleider, Jermaine Hardeman. Kon Geert-Jan zich opwerpen als de grote reuzendoder van de ranking? Nee, ook Geert-Jan kon Jermaine’s powerplay niet voldoende attaqueren om voor een sensatie te zorgen.


Geert-Jan van Hoogstraten

Het maakt voor Roy van Beem weinig verschil of hij nu aan de ranking of aan de jeugdranking meedoet. Hij scoort overal evenveel punten. Na zijn derde overwinning zaterdagmiddag bij de jeugd staat hij met 34 punten fier aan kop. In de RDB-ranking staat hij op hetzelfde puntenaantal. Roy bereikte de laatste zestien waar hij door Jermaine in een spannende pot werd uitgeschakeld. Het aantal gescoorde punten dat Roy haalde is genoeg om de tweede plaats in het algemeen klassement van Cees Plug over te nemen. Roy moet nog wel een gaatje dichten wil hij de koppositie overnemen. Zijn achterstand…34 punten.

Na het zien van de loting begonnen Necmaniac Bart van Gemert en Dartfanatic Noes Welerubun vol goede moed aan het toernooi. Ze moesten een paar potjes winnen en dan zouden ze elkaar treffen bij de laatste 32. Geen vuiltje aan de lucht, tot ze Achmed Ahmaddy tegenkwamen.


Noes (links) en Bart (rechts) samen op de bank met de man die aan al hun illusies een eind maakte,
Achmed Ahmaddy

Het gaat niet iedereen voor de wind in de RDB-ranking. Erik Cillessen werd vooraf getipt als een top 10-kandidaat voor het algemeen klassement. Maar het is flink ploeteren voor de kopman van Station Oost. Ongelukkige lotingen en het missen van de juiste vorm in de eerste toernooien zijn er de oorzaak van dat de punten achterwege blijven. Ook dit toernooi was hij weer onzichtbaar.

De dames maken er de laatste toernooien een gewoonte gelijk te eindigen.
Karina Otten, Ellis Burink en Wilke Heinemans haalden allen vier punten en mochten de damesprijzen delen.


Ellis Burink, Wilke Heinemans en Karina Otten

Het derdedivisieteam De Prikkers kan terugkijken op een geslaagde rankingavond. Allereerst was er de prima prestatie van onze voorzitter Leon Busschops. In de tweede ronde haalde Leon een spectaculaire overwinning op Dalton Fabian de Groot. Die partij had echter wel de nodige energie gekost en een ronde later werd hij door mede-Prikker Ralph Suurmond uitgeschakeld. Ralph bereikte een keurige plek bij de laatste zestien. Na hun uitschakeling konden de spelers van café van Rijn hun eigen uitbater aanmoedigen. Gert-Jan van Galen steeg boven zichzelf uit in zijn eerste rankingoptreden. Na een stel mooie potten kwam de kroegbaas van Van Rijn tot laatste vier in de verliezersronde. Jammerlijk verspeelde hij in die halve finale tegen Roland Willemsen een 2-0 voorsprong.


Gert-Jan van Galen

Andrew Helder had inmiddels de andere halve finale gewonnen van Martin Kocken van Koetshuis-Reek 2.
Het werd een spannend duel tussen Andrew en Roland. Een strijd tussen twee mannen die allebei nog finales van verliezersrondes vers in hun geheugen hebben staan. Roland won de verliezersfinale in Triavium en Andrew won vorige week van Martijn Gielen van De Gedachte op de Open Groesbeek de verliezersfinale. In een best of seven stond het na zes legs gelijk. Het was Andrew Helder die de beslissende laatste pakte en er voor zorgde dat er deze zaterdagavond één grote prijs in Groesbeek bleef.


Andrew Helder

De winnaars nog een keer bij elkaar.


De prijswinnaars


Datum: 30-01-2008
Tekst: Robert Bloemendaal
Fotografie: Jeanne Stoop

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *