Jermaine Hardeman is de grote winnaar van het eerste RDB-Rankingtoernooi. In de finale versloeg hij Eimardo van Engelen, een speler van Koetshuis-Reek. In de verliezersronde was Roland Willemsen in de finale te sterk voor Nick Thomassen van Gooi Mar Vol.
Beste dame werd Ellis Burink die tot de laatste 32 kwam. Cees Plug zette de hoogste finish van de avond op 164.

Na de vele positieve geluiden over het eerste succesvolle jaar van de ranking werd rekening gehouden met een verdere groei van het toernooi. De organisatie is hier op ingesprongen en had vooraf de nodige maatregelen getroffen. Grotere locaties werden uitgekozen en het aantal wedstrijdbanen werd uitgebreid van 12 naar 15.
De stoutste verwachtingen werden echter overtroffen. 202 deelnemers meldden zich op de eerste rankingavond in Het Triavium! Een ongekend aantal. Bijna 20% van de gehele dartsbond was aanwezig! Vorig seizoen was het maximale deelnemersaantal 118 en gemiddeld lag het ongeveer op 100 spelers per toernooi. Nu dus een verdubbeling van het aantal deelnemers! We kunnen stellen dat de ranking explosief is gegroeid. Al met al een fantastisch resultaat.


Triavium, de sfeervolle locatie van het eerste rankingtoernooi

Zoals vaker bij positieve ontwikkelingen is er ook bij deze ontwikkeling een keerzijde aan de medaille.
Met een groei als deze is geen rekening gehouden. Niet verwonderlijk natuurlijk want wie had kunnen denken dat het deelnemersveld zou verdubbelen? Met 15 wedstrijdbanen kun je 150 deelnemers een soepel toernooi laten spelen met als streeftijd de finale rond twaalf uur. Nu zaten we er 52 deelnemers overheen. Technisch gezien kom je dan in het gedrang, daar valt niets tegen te doen. Het gevolg is dat de wachttijden voor sommigen flink toenemen voor ze een partij kunnen spelen. Als je achter in het schema zit en je hebt een by in de eerste ronde, word je geduld op de proef gesteld. De wedstrijdleiding heeft als een bezetene gewerkt om de borden constant bezet te houden, maar je blijft nu eenmaal achter de feiten aanhollen. Wachttijden zijn in zo’n situatie niet te voorkomen

Zoals gezegd, de oorzaak van de wachttijden zat ‘m in het tekort aan het aantal wedstrijdbanen. Voor het volgende toernooi in Partycentrum St. Frans, 17 november, zullen de noodzakelijke aanpassingen worden gemaakt. Het aantal wedstrijdbanen zal worden uitgebreid naar 20. Deze aanpassing moeten er toe leiden dat we weer het tijdschema van vorig jaar kunnen volgen.

Vorig jaar schreef hij het eerste toernooi in Boermans Zalencentrum op zijn naam, dit jaar herhaalt hij hetzelfde kunststukje in Het Triavium. Jermaine Hardeman was zaterdagavond de sterkste van alle 202 deelnemers.
De weg naar de finale was lang en niet eenvoudig. Jermaine versloeg achtereenvolgens Mirella van Haren, Henk Basten en Cees Plug. Cees werd uitgeschakeld, maar mocht zeer tevreden zijn over de hoogste finish van de dag, 164!


Cees Plug, 164-finish

Daarna zou de interessante Vogelpikkersconfrontatie volgen tegen Stephan Gerritsen. Stephan gaf de partij echter zonder te spelen op omdat duidelijk was dat het een latertje zou worden. De verplichtingen voor de volgende dag hadden prioriteit, het NDB-toernooi in Venlo. Een verstandige keus want Stephan bereikte in Venlo de halve finale en verstevigde daarme zijn eerste positie op de NDB-ranking.
Een cadeautje voor Jermaine dus. Ook Theo Thijssen van Naamloos en Sander Oosterbaan konden het vervolgens niet bolwerken tegen Jermaine.

Hennie Roelofs was inmiddels ook doorgedrongen tot de halve finale. Zijn opmars hield daar echter op. Jermaine controleerde de partij en gaf Hennie geen uitgelezen mogelijkheden om aan te klampen.
De finale was weer ouderwets spannend. Ze gingen tot het bittere eind. Eimardo van Engelen, een speler van Koetshuis-Reek die in de Brabant Boel speelt maakte het Jermaine erg lastig. Na een hoop spektakel werd het 4-4. De laatste rommelige leg werd door Jermaine binnengesleept. Daarmee schrijft Jermaine wederom de eerste rankingoverwinning van het seizoen op zijn naam. Een grootse overwinning.


Jermaine Hardeman in actie tijdens de finale

Over de trouwe rankinggangers van Gooi Mar Vol viel vorig seizoen weinig spectaculairs te melden als het om prestaties ging. Dit jaar is het meteen raak. In de eerste ranking haalde Nick Thomassen een fantastische tweede plaats in de verliezersronde. De finale werd gewonnen door Roland Willemsen van Novio Steigerbouw. Roland speelde, nadat hij in de eerste ronde onderuit ging tegen Bjorn Poel van ’t Stuupke, een sterk toernooi. De uiteindelijke winst voor Roland in de verliezersronde was dan ook niet meer dan terecht.


Roland Willemsen en Nick Thomassen

Beste dame werd Ellis Burink. De winnares van de damesranking van vorig jaar sleepte deze prijs vorig seizoen al menigmaal in de wacht en ook zaterdag was zij de beste. Ellis bereikte de laatste 32 waar zij strandde op Jeffrey Kieft. Sandra Kinkelaar werd de tweede beste dame van dit toernooi. Elisa Boone drong ver door in de verliezersronde, maar viel net buiten de prijzen.


Sandra Kinkelaar en Ellis Burink

Opvallend zaterdag was ook het optreden van de 17-jarige Roy v an Beem. ’s Middags won hij het RDB-jeugdrankingtoernooi, ’s avonds drong hij door tot de kwartfinales. Een keurige prestatie van dit jonge talent van de RDB.


Jeugdtalent Roy van Beem

Het volgende toernooi staat alweer voor de deur. Op 17 november gaat de ranking naar St. Frans in Wijchen. Wij hopen u allen daar weer te zien.

Locatie: Partycentrum St. Frans
Adres: Heumenseweg 192
Plaats; Wijchen

foto’s: Jeanne Stoop