Jordy Terburg en Ria Niemeijer winnen 6e RDB ING-Ranking

Op zaterdag 30 januari werd voor de 6e keer de RDB ING-Ranking georganiseerd. Na de goede opkomst in Tiel hoopten we weer te kunnen rekenen op hoog aantal deelnemers. Het werden er uiteindelijk 93, 79 heren en 14 dames gingen strijden voor de prijzen. En voor de derde en laatste keer dit seizoen waren we te gast in Zaal Verplooegen in Wijchen.

Het lijkt haast onvermijdelijk te worden dat de bekende namen binnen de RDB elkaar al vroegtijdig tegenkomen in het toernooi. Zoals Dennis Koenen en Sebastiaan Kuppen bijvoorbeeld. Eén van de twee moest dus al snel de verliezersronde in. Een partij over de volle 5 legs was er voor nodig om te bepalen dat Dennis doorging in de winnaarsronde en Sebastiaan opnieuw de verliezersronde in moest gaan, net als de vorige keer.

Er volgden toch nog een aantal leuke partijen alvorens we bij de kwartfinales aankwamen. Drie daarvan gingen over de volle 5 legs en aldus was de spanning in de zaal voelbaar. De eerste ging tussen Frank Hoelen en Dennis Koenen, de tweede tussen Wesley Heimans en een uitstekend spelende Danny van Klompenburg die deze avond liet zien dat ie een hele goede darter is. In eerdere rondes waren Sjors van Summeren en Theo Reuters al het slachtoffer van zijn zeer goede spel en ook Wesley moest eraan geloven. Achmad Achmaddy en Ronnie van Binsbergen vochten de derde kwartfinale uit en ook deze eindigde in 3-2. De enige kwartfinale die blijkbaar geen enkele moeite kostte was die tussen Jordy Terburg en Fabian de Groot: 3.0.

De eerste halve finale was er toch wel een die de zaal enigzins deed stil vallen. Frank Hoelen en Danny van Klompenburg maakten er een een mooi gevecht van. Frank had natuurlijk al de nodige ervaring met het spelen van halve finales maar Danny hadden we daar nog niet gezien. Maar hij had duidelijk zijn avond. Enorm goed spel liet hij zien en de partij moest dan ook over de volle 7 legs gespeeld worden om te bepalen wie de finale mocht gaan spelen. Een verrassing hing in de lucht en zo gebeurde ook. Danny van Klompenburg trok aan het langste eind en mocht zich finalist noemen, een enorme prestatie. De tweede halve finale ging tussen de nummer 1 en 2 van het klassement: Achmad Achmaddy en Jordy Terburg. En de toch al in uitstekende vorm verkerende Jordy Terburg liet er dan ook geen gras over groeien en zette Achmad met 4-1 aan de kant.

En daarmee hadden we een prachtige finale. Jordy Terburg tegen Danny van Klompenburg. Zou Danny nog één keer zijn rug kunnen rechten en ook Jordy Terburg kunnen verslaan? Hij kwam een heel eind, maar na 3 legs gepakt te hebben moest hij de winst toch aan Jordy laten gaan die daarmee zijn tweede ranking-overwinning pakte.

En of het scenario nou zo geschreven was of niet: Wim van Schaik en Sebastiaan Kuppen stonden, net als de vorige keer, in de finale van de verliezersronde. Wim, die in halve finale won van Patrick Homan met 3-2, en Sebastiaan, die Pierre Huisman met 3-0 uit de finale hield. Wim kon dus revanche nemen voor de vorige keer. Maar ook deze keer lukte dat niet, want net als vier weken geleden won Sebastiaan met 4-1.

Bij de dames zou het een leuk toernooi kunnen worden. De nummer 1 en 2, Ellis Burink en Denise Trouerbach, waren door diverse omstandigheden afwezig en dus kon de rest van het klassement een flinke stap zetten richting de top. Sandra Kinkelaar, de nummer 3, zou bij toernooiwinst de koppositie kunnen pakken. Ook de nummer 4 en 5, Angela van der Meijden en Petra Schaeks zouden een aanval kunnen doen op de top. Maar de afwezigheid van de top bleek eerder meer dan minder druk op de dames te leggen. Zowel Sandra, Angela als Petra verloren hun eerste ronde-partij en moesten dus al snel in de verliezersronde hun geluk gaan beproeven. Gevolg was daarmee wel dat de twee koplopers hun plaats zouden behouden.

De halve finales waren dan ook Janet Jansen tegen Ria Niemeijer (0-3) en Alida Thijssen tegen Priscilla de Wildt (2-3). En zie hier de charme van het damestoernooi. Vandaag ging niet de top, maar de middenmoot een aanval doen op de hoogste plaatsen. De finale was er niet minder om. Priscilla de Wildt en Ria Niemeijer maakten er een monsterpartij van. Ook in deze damesfinale waren de volle 7 legs nodig om de winnares te bepalen. Maar Ria ging er uiteindelijk met de winst vandoor en mocht zich voor het eerst ranking-winnares noemen.

In de verliezersronde kon de top van het klassement het ook niet waarmaken waardoor Vanessa van Lith tegen Mireille Jordan (2-0) en Martine Dantuma tegen Lenneke Molenaar (1-2) de halve finales waren. En ook hier moest de finale voluit gespeeld worden. Vanessa was hier opnieuw de sterkste en won voor de tweede keer dit seizoen de verliezersronde.

En daarmee kwam er een eind aan weer een fantastisch toernooi met leuke verrassingen.

De volgende RDB-ING Ranking zal plaatsvinden op zaterdag 27 februari. Dan reist het hele circus voor de tweede keer af naar Restaurant de Betuwe en Tiel. We hopen iedereen dan opnieuw terug te zien.

Tekst: Micha Jans

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *