Zowel de dames als de heren hadden zich in de poulewedstrijden van de LaCo geplaatst voor de play offs. Zij gingen 7 juni naar Nieuwegein om hun kunsten te vertonen op het nationale podium.

De Dames
De dames moesten gelijk tegen de favorieten en gingen heel jammerlijk met 11-0 onderuit. Ondanks deze domper begonnen de dames vol overgave aan de tweede wedstrijd. Het werd een spannende partij en dat resulteerde in een 5-5 stand. In de captainsgame werd het 2-2 en Sandra Kinkelaar zag dat het ijzerdraadje van de beslissende dubbel haar niet gunstig gezind was. De tegenstandster benutte haar mogelijkheid om uit te gooien direct. Met twee verloren partijen en een heel slecht setgemiddelde werd kwalificatie onmogelijk. Dat de laatste wedstrijd ook nog verloren ging, was niet echt meer relevant. De dames bleven met een mooie herinnering zitten want het was heel wat jaren geleden RDB zover gekomen was.

De Heren
De heren hadden het ook zwaar in de eerste wedstrijd. Tegen DBA gooide Cees Plug misschien wel zijn beste partij in de LaCo van het hele seizoen, maar ging toch met 3-0 zitten tegen Marco Tak. Henk Breunese gooide als nooit tevoren en bij hem was het resultaat er wel naar: een 3-1 overwinning. Sander Oosterbaan en Ruud Nicolasen haalden ook een mooie overwinning, maar dit waren echter de enige puntjes die de RDB in de singles bij elkaar kon sprokkelen. Dit was toch wel een ander niveau dan de poulewedstrijden. Bij de trio’s kon RDB iets terug doen en sleepten twee van de drie partijen binnen. Helaas kon dat niveau in de koppels niet doorgezet worden en hierbij verloren we 3-1. Tenslotte kon Ruud het ook niet bolwerken tegen Marco Tak in de captainsgame, alhoewel hij wel wat dichter bij kwam dan Cees. Een treurige 11-6 nederlaag was een feit en het leek erop dat de heren de dames achterna gingen.

Op de andere banen had DBMN net gewonnen van DBBR en de laatste was de volgende tegenstander van RDB. Beide teams moesten dus winnen om in de race te blijven voor de tweede plaats.
Het ging RDB nu beter af: met een 6-3 voorsprong kwamen ze uit de singles. Opvallend daarbij was dat dit keer zowel Ruud als Sander hun single verloren hadden.
Heel opvallend was het enorm hoge niveau wat Patrick van Olderen. Henk Breunese en Andrew Brewer haalden. Dit werkte aanstekelijk: alledrie de triplepartijen werden binnengesleept. Nu was de overwinning een feit en de RDB nam gas terug. Er werd nog maar 1 puntje uit de resterende 5 partijen gehaald en met 10-7 kon RDB aan zijn laatste wedstrijd beginnen. DBBR was uitgeschakeld.
Intussen was de temperatuur enorm gestegen in de hal die was voorzien van een golfplaten dak. Er werd zelfs een officiële gedoogregeling uitgevaardigd voor het drinken van water in de dartszaal.

DBMN had verloren van DBA en dus stonden zij gelijk met de RDB. De winnaar van deze confrontatie zou tweede worden in de poule.
In de singles liet Andrew Brewer zien dat hij niet als decorstuk was meegekomen en in een heel spannende strijd won hij zijn single. Ruud en Sander herstelden zich en Henk en Patrick waren de hele dag al niet te stuiten en door deze vijf overwinningen stond RDB met 5-4 voor na de singles.
En weer bleek RDB goede triples te kunnen spelen: ze wonnen er twee van de drie en na het spelen van één koppelpartij was de stand 8-5.
De RDB had dus aan één punt genoeg en op dat moment moesten er drie koppels gelijktijdig spelen: Als een van deze het punt niet zou opleveren moest Ruud het doen in de captainsgame. Alle koppels kwamen met 0-1 achter; TC André werd zenuwachtig: de tijd van tactisch of technisch wisselen was voorbij: de darters moesten het helemaal zelf doen. Het eerste koppel ging verloren en beide anderen werden 2-2. Zelfs Ruud ging vrezen dat het op hem neerkwam in de captainsgame.
Toen ging het niveau omlaag: er werden opeens geen 100+ scores meer genoteerd en dubbels werden massaal gemist. Andrew Brewer gooide de verlossende dubbel en toen er een flink gejuich bij de RDB-supporters uitbrak maakte Cees Plug het feest compleet door zijn dubbel ook er in te jassen. Het stond opeens 10-6 en de tegenstander wou niet verder meer spelen. Met een reglementaire 11-6 overwinning stelde RDB de tweede plaats veilig.

Over de hele dag gezien zijn er bij RDB tientallen 180’s gevallen en heel wat 100+ finishes, waarvan de 154 van Ruud de hoogste was en deze werd tevens op een cruciaal moment gegooid.

De heren hebben met deze overwinning een historische prestatie neergezet. Het bereiken van de play offs was al uitmuntend. De RDB kan wat dat betreft trots zijn op de LaCo-heren en Laco-dames. Dat de heren nu bij de top vier van Nederland horen is helemaal een heroïsche prestatie. Hulde aan the boys en de captain.

Het LaCo-feest gaat verder. Op 21 juni mogen de heren weer naar Nieuwegein. Dan worden de halve en hele finales gespeeld.
Supporters zijn welkom!! Er is plaats in de grote bus! Laat van te voren even weten of je mee wilt om de RDB-helden aan moedigen. Als je meewilt stuur even een mailtje naar Andre Klomp (a.klomp90@chello.nl).
Wij wensen de heren alvast succes op 21 juni!