Voor de LaCo heren was afgelopen weekend de wedstrijd tegen FDB een goede graadmeter voor wat betreft de hoge ambities die het team zich zelf gesteld had dit seizoen.
De Friezen hadden al een flinke trip achter de rug voordat de wedstrijd begon en blijkbaar hadden zij in de bus een enorme peptalk gehad want ze kwamen met 0-3 voor, weliswaar gaf Cees Plug zich niet zomaar gewonnen maar de 5e leg was net te veel.
Even leek het tij te keren door overwinningen van Roy van Beem en Ruud Nicolasen maar nadat zowel Andrew Brewer als Henk Breunese beiden met 3-2 nipt verloren was het gat weer in het voordeel van de Friezen geslagen: 2-5. Alexander Holland mocht in een spannende partij uiteindelijk weer een punt voor RDB binnen halen. Maar de laatste single was weer overtuigend voor FDB. Na de singles stond er een teleurstellende 3-6 stand op het bord tegen de kampioenen van vorig jaar.

De koppels begonnen goed voor RDB: de eerste twee werden binnengehaald, waarbij vooral Ruud en Andre Sunnen met overmacht wonnen.
Op dat moment ontstond er een kleine discussie over de reglementen maar onder het genot van de zeer uitstekende lunch, verzorgd door de Klok, werd dit probleem glad gestreken.
De volgende koppels werden gelijk verdeeld onder de teams.
Voor de goed oplettende supporters was hierbij een opvallende keuze zichtbaar: Zowel Sander Oosterbaan en Ruud Nicolasen speelden in de koppels. En de regel is dat als je een koppel speelt mag je de captains game niet spelen: wie zou hem dan wel spelen?

Bij de stand van 6-7 werd er aan de triples begonnen: hier zou de beslissing moeten vallen. RDB hoopte toch wel op minstens 1 en misschien 2 puntjes. Maar helaas; het mocht niet zo zijn. In twee van de drie partijen nam RDB voorsprong maar 3 legs van 1001 waren blijkbaar te lang. Daar waar FDB in de derde leg, de laatste 3 beurten 100+ gooit, kon RDB niet hoger komen 45. Dat is fataal op dit niveau en helaas moesten alle drie triples afgegeven worden.
Bij een stand van 6-10 hadden de Friezen al dat waarvoor ze kwamen: de overwinning. Maar er moest nog een captains game gegooid worden en het bleek dat Roy van Beem deze mocht gooien. Roy was voorgedragen door diverse leden van het RDB team bij team manager Andre Klomp en die ging overstag.
Het team bleek gelijk te hebben. Roy had eerder op de dag ruimschoots gewonnen van zijn tegenstander zonder al te veel te hoeven laten zien. Maar nu ging het hard tegen hard. In die situatie is een 501 BO 5 eigenlijk veel te kort. Er waren maximaal 18 darts per leg nodig en met een 3-1 overwinning bewees Roy het gelijk van zijn teamgenoten.

Al met al was de ploeg met een 7-10 verlies licht ontevreden: er zijn maar liefst 5 partijen verloren gegaan met maar 1 leg verschil. RDB liep zo tegen het verschil aan van de Nederlandse en Friese betekenis van de woorden “Ken net”.

Andre Klomp