Na het succes van RDB in de LaCo-competitie vorig jaar (3e van Nederland) was het afgelopen zaterdag alweer tijd voor de eerste poulewedstrijd van dit seizoen. De RDB heeft een zware poule geloot. Niet alleen Friesland (kampioen) maar ook Bollenstreek (gedeelde 5e) en DVO zijn de tegenstanders.

De eerste tegenstander, DVO, is een oude bekende. Vorig jaar plaatste de RDB zich in een zinderende slotwedstrijd ten koste van DVO voor de Play Offs, één punt was het verschil in het eindklassement. Het beloofde een spannende aangelegenheid te worden.

De openingswedstrijd was gelijk een kraker: Sander Oosterbaan mocht aantreden tegen hun “kampioen”: een herhalingswedstrijd van de beslissende captainsgame van vorig jaar. Helaas, Sander was niet op dreef. Het ging nog gelijk op tot 1-1 maar Sander zakte weg en DVO nam een voorsprong.
Naar verluid heeft Cees Plug de hele vakantie op de dartbaan doorgebracht. Dit resulteerde in een sprankelende openingswedstrijd voor hem. Zijn spel was tiptop verzorgd en hij haalde een geweldig niveau. Zijn tegenstander was volstrekt kansloos.

Roy van Beem, overgekomen uit de RDB jeugd, had geen last van het feit dat hij tegenover een oude rot stond. Waarschijnlijk is dat het gevolg van zijn ervaringen afgelopen jaar in de (senioren) RDB-ranking en de competitie. Heel overtuigend ging de winst naar Roy en de RDB nam leiding over.
Andrew Brewer had blijkbaar veel inspiratie uit zijn vakantie gehaald en speelde de pannen van het dak; o.a. twee 15-darters mochten we noteren. Zijn tegenstander werd volledig van de mat gevaagd.
Remco Radstaat van EDC-Zuid 1 had meer moeite met zijn spel maar kon toch een overtuigende 3-0 neerzetten door zijn zekere dubbels. Hier scoorde hij bijna 100% op. Remco viel in voor Robert Jan Heijnen die wegens plotselinge familieomstandigheden op het laatste moment moest afmelden. Dan blijkt dat ook reserves onmisbaar zijn. En tevens blijkt RDB over een brede selectie te beschikken want onze reserves winnen zelfs van hun basisspelers.
Door deze uitslag stond het 4-1 en de stemming was enorm goed te noemen. De RDB was goed uit de startblokken gekomen.
Alexander Holland had een rare partij: iedere keer dacht het publiek dat er minstens een 100 score genoteerd zou worden maar dan blijkt er maar 41 of 45 gescoord te zijn. De tegenstander had precies het tegenovergestelde: de spreiding lag over het hele bord (en daarbuiten) maar hij raakte wel vaak de triples. Alexander kon dit niet compenseren en verloor met 1-3.
Vervolgens kwam Ruud Nicolasen in actie en denderde over zijn tegenstander heen. Binnen vijf minuten was het alweer handjes schudden en Ruud had een 3-0 overwinning in de pocket.
Patrick van Olderen had duidelijk meer moeite, de scores waren niet hoog en hij kwam met 2-0 achter. Toen hervond hij zichzelf en op karakter en met veel pijn en moeite kwam hij langszij en uiteindelijk ook erover. Typisch een staaltje van “werkdarts”.

De tweede nieuweling in de RDB-formatie, Emil Lamers, mocht de laatste single partij spelen en leek toch een beetje zenuwachtig. Hij kwam moeilijk op gang. Tijdens de trainingen had hij veel meer laten zien maar vandaag wou het er niet uitkomen. Toch, met veel moeite, kon hij het punt voor RDB toch binnenslepen.

Op dat moment stond het 7-2 voor RDB en er diende zich een monsterscore aan. De duimschroeven werden in de koppelpartijen door de RDB aangedraaid en DVO werd genadeloos gepijnigd. Alle koppels werden met overmacht gewonnen. Het leek wel of de koppels al jaren met elkaar speelden zo vulden ze elkaar aan, goede sfeer en hoge scores als het nodig was en dubbels als het moest. De tegenstander werd helemaal daas gespeeld: slechts 1 leg haalden ze uit 4 koppels van 701/5. De stand op 11-2 en nog 4 wedstrijden te gaan en alleen maar lachende gezichten.

En dan weer die maaltijd. Een gezellig intermezzo, maar het kost de RDB altijd punten. Het is al eerder gezegd. DVO profiteerde en haalde twee van de drie trio’s binnen.

TC Andre Klomp had Ruud Nicolasen als de beul aangewezen die het laatste vonnis over DVO mocht uitvoeren. Zijn slachtoffer voor de captainsgame was geen verrassing: Frank Nijveld die al overtuigend van Sander had gewonnen. Ruud was meedogenloos. 3-0 in 47 darts, de definitieve nekslag was uitgedeeld. DVO knock-out.

De herenlacoteam van de RDB staat als een huis dit seizoen. Met de 13-4 overwinning is de RDB flitsend van start gegaan in deze loodzware poule. Vol vertrouwen kunnen wij ons voorbereiden op de volgende wedstrijd. Deze wordt gespeeld op 15 november, weer thuis in De Klok in Gendt. Dan komt Friesland, de regerend LaCo-kampioen, op bezoek.

tekst: Andre Klomp