Afgelopen zaterdag, 20 februari, is de 5e LACO-wedstrijd gespeeld. De eerste seizoenshelft leverde voor de heren 3 keer winst op en de dames zijn zelfs nog ongeslagen, en aldus kon vol vertrouwen worden afgereisd naar de TDV in Tilburg, die in de thuiswedstrijd een gewillig slachtoffer bleek.

Aangekomen in Tilburg, in een overigens schitterende en ruime locatie, kon met de wedstrijd worden aangevangen. Sander Oosterbaan mocht het spits afbijten en deed dat met de volle overtuiging door meteen een 3-0 score neer te zetten. Jan Kadmayer mocht op de andere baan proberen het tweede punt te halen maar dat lukte helaas niet en verloor met 3-1. Vervolgens kwam Alex Holland aan de baan. In een spannende partij nam hij al snel een 2-0 voorsprong maar liet zijn tegenstander terugkomen tot 2-2 en aldus moest een 5e leg de beslissing brengen. En die viel voor ons helaas de verkeerde kant op, een 3-2 nederlaag dus. En zo stond de TDV dus voor. Aan Wesley Heimans en Ruud Nicolasen de taak dit weer recht te zetten. En alweer moesten er 5 legs aan te pas komen om de winnaar te bepalen, maar deze keer viel het wel onze kant op. Beide mannen wonnen met 3-2. Sam van Velzen en Bart van de Bos deden wat van ze gevraagd werd en zetten beiden een 3-0 overwinning op het scorebord. Ronald Brandsen en Andrew Brewer waren de laatste twee spelers die stand konden uitbouwen. Ronald won zijn single met 3-2, Andrew moest de winst naar de TDV laten gaan verloor met 3-1. En zo stond het na de 9 single-partijen 6-3 voor de RDB.

En dus was het tijd voor de koppels. Alex Holland met Wesley Heimans, Ruud Nicolasen met Sam van Velzen, Bart van de Bos met Ronald Brandsen en Frank Hoelen met Andrew Brewer. Zowel de mannen van de RDB als die van de TDV lieten uitstekend darts zien. En waar het aan lag weten we nog steeds niet, maar alle koppels moesten in 5 legs worden beslist en vielen allemaal de kant van de TDV op wardoor er naar de 6-3 voorsprong ineens een 6-7 achterstand te noteren viel en dus moest er alles aan gedaan worden om de stand in de trio's en de captainsgame recht te trekken. En net als in de vorige wedstrijden bleken de trio's de sleutel te zijn naar de overwinning want deze werden alle drie gewonnen. Twee ervan eindigden in 2-1 en de laatste in een 2-0 overwinning. En dus was de partij met 9-7 al gewonnen, maar ook het tiende punt wilden we graag binnen halen. Sander Oosterbaan mocht op basis van zijn uitstekende single de captainsgame gaan spelen. En dat Sander zich door niets en niemand uit spel liet halen bleek wel. Eerst leek het een makkelijke overwinning te worden aangezien Sander met 2-0 voor kwam. Maar in de 3e leg moest alles uit de kast worden gehaald. En de andere teamleden, zowel van ons als de TDV, en de rest van het publiek maakten er, net als op de baan zelf, een waar spektakel van met het gejoel en gejuich over en weer. Sander bleef echter koel, ondanks dat de man van de TDV de stand terugbracht tot 2-2. En hoe kan een wedstrijd mooier worden beslist dan in de allerlaatste leg. De nodige dubbels werden ook nu weer gemist de spanning in de zaal was om te snijden. Maar Sander was het uiteindelijk die de RDB in euforiestemming bracht want hij won de captainsgame met 3-2, met dus een 10-7 winst als eindresultaat.

Natuurlijk hebben we ook nog wat hoge finishes te melden: Sander (117), Ruud (114), Bart (104) en Wesley (100).

Een aantal banen verder, bij onze RDB-dames, was het minstens zo spannend. Ellis Burink mocht het spits deze keer afbijten en liet nog maar eens zien dat ze een uitstekende dartster is, want een 3-0 eindstand zorgde voor het eerste punt. De twee Koetshuis-Reek-dames, Wilke Heinemans en Mendy Kuppen waren de volgende twee die moesten proberen de stand verder uit te bouwen. Maar net als bij de heren gingen de tweede en derde single verloren en keken de dames dus tegen een 2-1 achterstand aan. Maar wij kennen onze dames onderhand, een achterstand na drie singles zegt nog helemaal niks, alle gelegenheid te score weer de RDB-kant op te trekken. Sacci Koelman was de volgende en zij trok met haar 3-1 gewonnen single de stand weer gelijk. Sandra Kinkelaar mocht deze keer de 5e single spelen en maakte er een spannende partij van aangezien de 5e leg hier de beslissing moest brengen. De uitstekende teamgeest bij de dames en de aanmoedigingen zorgden ervoor dat ook Sandra haar single won met 3-2 en dus was de voorsprong daar weer voor de RDB.

De Koetshuis-dames mochten als eersten de koppels in gaan en namen in hun twee partijen revanche op hun verloren singles door een 3-1 en 3-2 winst op de dames van de TDV. Sacci Koelman en Sandra Kinkelaar waren het derde koppel. En hier was het precies andersom: hun single-partijen werden gewonnen, de koppelpartij werd verloren. Martine Dantuma en Ester Kuiperij werden als vierde koppel de baan op gestuurd. En aangezien zij geen single gespeeld hadden konden zij fris en fruitig de winst richting de RDB gaan trekken. En zo deden zij. Eén leg moesten ze nog afstaan maar een 3-1 overwinning zorgde na de koppels al voor de winst. De teamronde en de captainsgame moesten de score nog wat verder ophogen. En ook hier bleek maar weer eens dat de teamgeest een belangrijke factor is want onze dames wonnen de teamronde ook nog. Het toetje op de middag moest komen van Ellis, die voor de captainsgame werd ingezet. En net als de single eindigde ook deze partij in een 3-0 overwinning.

Het vermelden waard zijn ook nog de gegooide 180ers van Sacci en Ellis.

En dus konden onze RDB-dames een 8-3 eindstand noteren. Alweer de 5e zege op rij en dus lijkt het halen van de play-offs in juni alleen nog een kwestie van tijd.

En zo is na een mooie dag het vertouwen stevig opgeschroefd. Over twee weken, op 6 maart a.s., is alweer de volgende wedstrijd in onze prachtige thuislocatie De Vrijboom in Beuningen. De heren en dames van de DBBR (Leiden) zijn dan onze volgende tegenstander. Wil je komen kijken ben je natuurlijk van harte welkom vanaf 13.00. Tot dan!

Jeugd

Het LACO-jeugdteam heeft afgelopen zaterdag met 5-6 nipt verloren van de jeugd van SDC (Salland). Een mooie wedstrijd met veel 3-2 partijen en mooie scores.

Bjorn Fransen mocht aantreden tegen Sven Groen maar kwam niet in zijn spel en verloor met 1-3. Brian vd Steen moest vol aan de bak om uiteindelijk met 3-2 het eerste punt te pakken. Djordy Veenhof, de laatste tijd behoorlijk op dreef trof het niet tegen Danny Griffioen die ook in topvorm is. Ook hier moest een 5e leg de beslissing brengen en Danny wist al eerste de dubbel te pakken. Dave van Embden en zijn tegenstander zaten beide niet lekker in de wedstrijd en na 2-2 lukte het Dave niet de dubbel te pakken dus punt naar SDC. De laatste partij pakte Senny van Hoenselaar het punt door zijn tegenstander geen leg te gunnen, daarmee was de tussenstand 2-3 voor SDC.

SDC zette daarna hun 2 sterkste spelers (Sven en Danny) in de koppels en dat betaalde uit want zij wonnen beide partijen hoewel Bjorn en Djordy het hun erg moeilijk maakten door een 5e leg er uit te halen. De koppels van Senny en Brian gingen ook beide verloren waarna Bjorn en Djordy gelukkig toch nog een punt pakten waarna een tussenstand van 3-6 voor SDC op het scorebord stond.

In de captainsgame mocht Lars Fransen (12 jaar) zijn kunsten vertonen en onder goedkeurend geknik van Limburgia Beuningen captain en teamgenoot Jos Megens wist Lars een mooie 3-1 overwinning te halen op Alex Hovenga. Lars bewijst daarmee (ook al in eerdere LaCowedstrijden) dat hij het niveau aan kan en dat de RDB er nog veel plezier van kan hebben de komende jaren.

De afsluitende teamronde werd overtuigend door onze jongens gewonnen maar of dat daar de consumptie die de jeugdcoördinator als beloning  tegenover stelde de oorzaak van was ??

Momenteel staat het jeugdteam op de 4e plaats in hun poule en blijft de 3e plaats in zicht.

Volgende wedstrijd is op 6 maart en zijn we te gast bij DBMN, de nummer 2 in de poule.


Tekst: Micha Jans / Gerard Hendriks