Op zaterdag 25 en zondag 26 juni werden in Loosdrecht de nationale divisiekampioenschappen gehouden. De afgevaardigden voor Rivierenland waren: ’t Kroegje 1, Dartfanatics, ’t Kroegje 2, Pendon Darts en The Vogue.
We moeten diep in de RDB-historie graven voor we het laatst behaalde kampioenschap op deze nationale dagen tegenkomen. Het was in het jaar 1991 toen een team van ’t Bieske het nationaal Kampioenschap van de eredivisie voor zich opeiste.

Dit jaar werden de kansen voor een hoofdprijs hoog ingeschat.
Op zaterdag kwamen The Vogue, Pendon Darts en ’t Kroegje 2 in actie. Een sterke afvaardiging die allen vol goede moed en zelfvertrouwen de strijd aangingen. In de voorrondes was het op alle fronten “too close too call”. Voor ’t Kroegje 2 was de situatie het duidelijkst. Na twee zwaar bevochten overwinningen waar ’t Kroegje meermalen langs de rand van de afgrond liep werd de weg naar de kwartfinales gevonden. In de eerste partij werd een schijnbaar kansloze 3-1 achterstand omgebogen naar een 4-3 overwinning. De tweede partij werd ook door ’t Kroegje in de bierronde in hun voordeel beslist.

Voor Pendon Darts en The Vogue was het een ander verhaal. Rekenmachines moesten er in hun poules aan te pas komen om te bepalen wie er naar de kwartfinales zou gaan. In de poule van Pendon Darts eindigden alle teams gelijk. De Berg en Dallers haalden niet het niveau wat ze voor ogen hadden. Het moet gezegd, de tropische temperaturen in de zaal viel de heren zwaar en had enige invloed op het spel. Er werd een 4-3 nederlaag en een 4-3 winst behaald, maar na een langdurige berekening volgde er helaas uitschakeling op doelsaldo. Een leg kwamen zij tekort om de volgende ronde te halen.

Bij het omroepen van de kwartfinalewedstrijden van de vierde divisie werd The Vogue niet genoemd. In een loodzware poule waar de veertien- en vijftiendarters je om de oren vlogen eindigde The Vogue gelijk met twee andere teams, maar zij moesten na berekening genoegen nemen met een derde plaats. Het team stond na deze teleurstelling al op punt van vertrek toen Raymond Spenkelink toch nog even een recount aanvroeg. En dat was maar goed ook. Een kleine rekenfout op het laatste wedstrijdformulier werd ontdekt en na de hertelling kon The Vogue zich alsnog opmaken voor de kwartfinale.

Voor ’t Kroegje 2 eindigde de dag in de kwartfinale. De singlepartijen waren erg spannend en men ging de koppels in bij een stand van 2-2. Het zag er allemaal zo rooskleurig uit. Op beide borden stond het 1-0 voor (best of 3 werd er gespeeld) onder andere door een fantastische 151-finish van Roy Kersbergen. In de tweede leg stonden beide koppels voor. ’t Kroegje vond echter z’n Waterloo op dubbel 10. Deze dubbel kon op beide borden niet geraakt worden. Een behoorlijk aantal pijlen werden keurig aan de verkeerde kant van het ijzerdraad gelegd. Venlo profiteerde en scoorde op beide borden 1-1 en even later zelfs de 2-1 waarmee de uitschakeling van ’t Kroegje een feit was.

The Vogue had het nationale kampioenschap van de vierde divisie toch anders ingeschat dan ze die dag te verwerken kregen. Soepeltjes hun partijen winnen was er niet bij. Alles moest met 180-ers, finishes en onder de 18 pijlen uit wilde je een partij binnenslepen. Het werd de dag van Jermaine Hardeman. Waar Fons Hardeman in de voorrondes met ijzersterk spel het goede voorbeeld gaf maar het later toch moeilijker kreeg, bleef Jermaine de gehele dag op topniveau spelen. Tegenstander na tegenstander werd opgerold. Stefan Gerritsen was de rustgevende factor binnen deze hectische samenstelling. Zelf won hij gestaag zijn partijen en buiten dat wist hij de teamspirit met een flinke dosis humor en door zijn wedstrijdervaring hoog te houden.
Zo werd Amicitia 8 in de kwartinales met 4-2 verslagen en werd de weg naar de finale bereikt door een overwinning op Gasterij Nijland in een bloedstollende halve finale, 4-3.
En toen ging het mis. The Vogue had geschiedenis kunnen schrijven. Het nationaal kampioenschap lag in het verschiet. Na een lange warme dag was de energie echter op. Het hoge niveau van voorgaande partijen werd niet meer gehaald, ook de tegenstander had er last van. Jermaine was leeggespeeld, maar wist toch nog op wonderbaarlijke wijze zijn single binnen te halen. In de andere singlepartijen was het lot The Vogue echter minder gunstig gezind. Nipte nederlagen zorgden voor een 3-1 achterstand tegen The Shanghai’s uit Tilburg. Met de laatste krachten werd het nog 3-2, maar de deur ging dicht in de tweede koppelpartij. Net geen kampioenschap, maar wel een weergaloze prestatie voor The Vogue uit Elst.

’t Kroegje 1 kwam op zondag zeer gemotiveerd naar Loosdrecht. Vorig jaar werd er een 2e plaats behaald in het nationale bekertoernooi, nu stonden zij er als afgevaardigde van de RDB voor de eredivisie.
Soepel werd de voorronde doorlopen en in de kwartfinale wachtte titelverdediger ’t Vossehol. In deze kwartfinale zorgde ’t Kroegje 1 voor een daverende stunt door voor “one of the greatest comebacks in the history of darts” te zorgen. Bij een 3-1 achterstand en 2-0 en nog eens 2-0 was ’t Vossehol een leg verwijderd van de winst. Deze leg werd echter nooit meer gehaald. Alle resterende partijen werden door ’t Kroegje gewonnen, waaronder ook de beslissende bierronde. Een ultieme prestatie.
In de halve finale wederom een thriller van formaat. Tegen de Daco Diamonds, het team van Vincent van de Voort en Arjan Moen was het weer volle bak, 3-3. In de teamronde kreeg ’t Kroegje 2 pijlen voor de match, maar deze werden helaas niet benut. De spelers van ’t Kroegje kunnen terugkijken op een geslaagde dag, waar helaas net de finale niet werd bereikt.

Over de prestaties van Dartfanatics uit de eerste divisie is voorlopig niets bekend.