Het jeugdranking-seizoen 2008-2009 is op zaterdag 29 november voortgezet met de vierde krachtmeting onder onze jongste leden.
De toernooien van de jeugdranking worden al weer voor het tweede seizoen gehouden in Matchroom. Er zijn extra banen aangelegd en de locatie is uitermate leuk en gezellig voor voor de nog komende toernooien. Eric, de eigenaar van Matchroom, heeft ook dit seizoen weer ieder toernooi een prijs beschikbaar gesteld voor de hoogste finish. DartShop Nijmegen sponsort de beker die elk toernooi aan de winnaar wordt uitgereikt.

Dit jaar is de jeugdranking uitgebreid met twee extra toernooien. De gehele reeks bestaat dit seizoen uit maar liefst tien toernooien. Ook nieuw is dat de jeugdranking nu ook een ‘open’ karakter kent. Dat wil dus zegen dat ook jeugdleden van andere bonden kunnen deelnemen. Wat ook anders zal zijn, is de toernooiwinnaar. Het vorige rankingseizoen werd gedomineerd door Roy van Beem. Hij heeft echter de leeftijd van 18 jaar overschreden en mag om die reden dit jaar niet meer deelnemen. Een nieuw seizoen met nieuwe kansen dus!

Met een deelnemersveld van 14 deelnemers, het laagste aantal tot nu toe, ging het vierde toernooi van start. De top van het klassement bestaande uit Hermie van Orsouw, Bjorn Fransen en Peter Jansen was natuurlijk aanwezig en gooiden zich weer volop in de strijd om de drie podiumplaatsen en natuurlijk om hun positie in het klassement te verdedigen.

Er werd in de eerste ronde gespeeld in twee poules van vier en twee poules van drie deelnemers. De deelnemers in de poules van 3 personen streden twee keer tegen elkaar om een gelijk aantal wedstrijden met de andere poules te houden. De poulefase leverde vrijwel geen verrassingen op, of het moet zijn dat Roy Albers dit keer ook de winnaarsronde haalde. Degenen die zich in de top van het klassement hebben genesteld deden wat ze moesten doen en drongen vrijwel moeiteloos door tot de kwartinales.

Ook onze jongste deelnemer, Levy Frauenfelder, zeven jaar, liet ook weer van zich spreken. Hij gooide zijn eerste 180-er in de wedstrijd tegen Bjorn Fransen en wist zelfs ook nog een leg in zijn voordeel te beslissen. De partij ging uiteindelijk met 3-1 naar Bjorn, maar dat mocht de pret allemaal niet drukken. Onze kleine man blijft ons verbazen!

En dan de kwartfinales in de winnaarsronde. Als eerste moest Senny van Hoenselaar aantreden tegen Peter Jansen. Een partij die beide kanten op kon, maar uiteindelijk trok Peter aan het langste eind. Senny gooide nog wel een 105-finish uit.
Evenzo ging het tussen Luc Peters en Mike Nissen, ook deze eindigde in 3-4. Mike mocht nog een 180-er noteren. In de twee andere kwartfinales waren de verschillen wat groter. Hermie van Orsouw trof Roy Albers, die verrassend in de winnaarsronde kwam door tweede te worden in zijn poule. Een 4-0 overwinning voor Hermie was het resultaat. Hermie gooide in deze partij ook nog eens twee keer 180 en stevent onderhand af op de koppositie in het 180-ers klassement.
De laatste kwartfinale ging tussen Bjorn Fransen en Dave van Embden. Deze partij ging onder andere door een mooiie 100-finish met 4-1 naar Bjorn.

In de halve finales troffen de nummer 1 en 2 van het klassement elkaar: Hermie en Bjorn maakten er een mooie, lange partij van die ging over de volle negen legs waarin Hermie drie keer een 180 gooide en Bjorn één keer. Bjorn maakte het Hermie lastig door ook nog een 108 en 121 te finishen. Uiteindelijk ging de partij met 5-4 toch naar Hermie waardoor hij voor de tweede keer in de finale stond. De tegenstander kwam uit de andere partij die ging tussen Luc Peters en Peter Jansen. Peter ging er met een 5-2 winst vandoor.

En dan de beide finales. In de winnaarsronde ging de finale maarliefst over een best-of-11, zodat de heren lang de tijd hadden om hun niveau te laten zien. Een spannende partij, waarin twee finale-waardige spelers het beste van hun kunnen lieten zien. Peter kwam achter te staan, maar knokte zich in een waanzinnige partij keihard terug en wist de achterstand toch nog in winst om te buigen: 6-4! En daarmee was Peter alweer de vierde winnaar van dit seizoen, iets wat vorig seizoen toch wel anders was.

Er werd natuurlijk ook gespeeld om plaats 3 en 4. Luc Peters en Bjorn Fransen streden voor de derde podiumplek van de dag: Bjorn won met 5-2.

En dan vergeten we de verliezersfinale natuurlijk niet. Uit de vooraf gespeelde poule-fase in de verliezersronde kwamen uiteindelijk twee poulewinnaars. Mike van Erp won met overmacht zijn poule, Lars Fransen, de andere finalist had het wat zwaarder, maar won op legs voor uiteindelijk zijn poule en beiden stonden ze aldus in de finale van de verliezersronde. En deze finale deed zeker niet onder voor de winnaarfinale, ook deze finale bleven de heren dicht bij elkaar en kon het alle kanten op. Maar uiteindelijk won Mike van Erp deze krachtmeting en mocht met de verliezersprijs naar huis.

De prijswinnaars ontvingen uit handen van bestuursleden Leon Busschops en Micha Jans de bijbehorende prijzen.

De meeste 180-ers werden ook dit keer door Hermie van Orsouw gegooid, liefst 9 keer wist hij de volle score te behalen.
In het Matchroom-klassement voor de hoogste finish ging de prijs naar Luc Peters met een 130-finish.

Nog even alle uitslagen op een rijtje:

Kwartfinale:
Luc Peters – Mike Nissen : 4 – 3
Senny van Hoenselaar – Peter Jansen : 3 – 4
Hermie van Orsouw – Roy Albers : 4 – 0
Bjorn Fransen – Dave van Embden : 4 – 1

Halve finale:
Luc Peters – Peter Jansen : 2 – 5
Hermie van Orsouw – Bjorn Fransen: 5 – 4

Finale:
Peter Jansen – Hermie van Orsouw : 6 – 4

Finale verliezersronde:

Mike van Erp – Lars Fransen : 3 – 2

Tekst: Micha Jans