Zondag 16 oktober werd de NDB-ranking 2005-2006 geopend, Rivierenland Darts Bond was gastheer. 1301 deelnemers schreven zich in, een gigantisch aantal. Voordat het toernooi begon werden eerst de nieuwe wereldkampioenen in het zonnetje gezet. Loco-burgemeester en wethouder van Sport, Paul Depla, hield een uitgebreide toespraak en overhandigde aan onze Nijmeegse wereldkampioen, Dick van Dijk, de trotskaart van Nijmegen. Na de verschillende prijsuitreikingen ging het toernooi van start. Door de massale opkomst werd het een lange dag.

Het herentoernooi werd gewonnen door outsider Pieter Miedema. De nummer één van Friesland versloeg in de finale Braulio Roncero. In deze finale leek Braulio op de winst af te stevenen, maar hij zag Pieter bij 3-1 voorsprong toch nog langszij komen. Met een 15-dart besliste Pieter Miedema de laatste leg en haalde daarmee de toernooiwinst binnen.

Lange tijd zag het er naar uit dat RDB-spelers in eigen huis voor een groot feest zouden zorgen. Al vroeg in het toernooi versloeg Robert Heikamp Vincent van de Voort. Helaas ging Robert een partij later zelf ten onder tegen Extercatte. Meerdere RDB-spelers kwamen ver in het toernooi en liefst drie spelers van Rivierenland bereikten de laatste 32, Hans van Teeffelen, Dick van Dijk en Ronald Brandsen.

Hans van Teeffelen moest na een goede serie overwinningen na het bereiken van de laatste 32 het onderspit delven tegen de latere kampioen Pieter Miedema.

Dick van Dijk stond zondag in de volle belangstelling van alles en iedereen. De kersverse wereldkampioen wilde natuurlijk voor eigen publiek zijn nieuw verworven status waarmaken. Tot de laatste 8 verliep alles naar wens. Dick had wel meerdere 5-leggers nodig om verschillende tegenstanders te verslaan. Maar zoals het een kampioen betaamt wist hij juist in de beslissende 5e leg steeds een niveautje hoger te kunnen spelen. In de kwartfinale struikelde Dick echter over Roy van de Berg. Uitschakeling in de kwartfinale, niet een daverend maar wel een redelijk begin voor Dick’s positie op de NDB-ranking voor het komend seizoen.

Het was zondag echter niet Dick van Dijk die de meeste aandacht opeiste. Ronald Brandsen van ’t Kroegje 1 werd de RDB-held van de dag. Hij speelde een spetterend toernooi. Zijn partijen trokken veel bekijks en het was telkens weer spanning en sensatie. Prachtige overwinningen brachten Ronald naar de kwartfinale waar hij Albertino Essers trof. Een briljant gespeelde partij van Brandsen eindigde curieus met een ouderwets dubbel 1 drama. Ronald wist deze dubbel na een hoop gehark te raken en de 3-1 overwinning was binnen. Het was de eerste keer dat Ronald Brandsen doordrong tot de halve finale van een NDB-toernooi. Helaas stond Braulio Roncero verder succes voor Brandsen in de weg. De oud-embassyspeler haalde het maximale rendement uit zijn kansen op de dubbel en verstoorde daarmee de weg naar de eindoverwinning voor onze rdb-speler.

In het Damestoernooi was het, evenals in de vorige editie (Open Rivierenland februari 2004), Francis Hoenselaar die de titel pakte. In de finale versloeg zij Melissa van Beelen met 4-2.

Bij de junioren liet Michael van Gerwen wederom zien dat hij een grote toekomst tegemoet gaat. In een buitengewoon hoogstaande finale bood Peter vd Rijt geduchte tegenstand. In een volledig gelijkwaardige partij kreeg Peter in de beslissende leg een pijl voor de match, hij miste nipt. Michael finishte wel en schreef met deze 4-3 overwinning wederom een toernooi op zijn naam.

In de categorie aspiranten won Daniel van Mourik de finale van Danny Stevens. In de categorie meisjes ging de titel naar Talis de Zwart.