Raoul Hendriks wint de RDB SubTop League

Na 5 speelavonden de degens met elkaar te hebben gekruist en een mooie rondtocht langs verschillende RDB-locaties te hebben gemaakt kwam ook de SubTop League tot haar conclusie. De laatste speelronde ging bepalen wie er zich als laatste bij de Top 4 ging voegen en die persoon versloeg op een haar na de uiteindelijke winnaar. Een verslag van een avond met een prachtige ontknoping en passend slot voor deze mooie nieuwe competitie die wij als RDB rijk zijn.

Voorafgaand aan de start van de laatste speelronde, waarin iedereen tegelijk de laatste wedstrijd speelde, werd er in de zaal gesproken over het einde van deze waanzinnige competitie. Waar de één het betreurde dat de competitie vanavond zou eindigen, waren er uiteraard ook mensen van mening dat deze 6 weken precies lang genoeg waren. Onze rondreis bracht ons in Gendt, Wamel, Driel, Nijmegen, opnieuw Wamel en opnieuw Driel voor het inhalen van de gemiste wedstrijden en nu als slotstuk Nijmegen. Het zijn stuk voor stuk leuke, gezellige en competitieve avonden geworden waarin de individualiteit van de competitie vergroeide in een groepsgevoel. De heren leerden elkaar vanzelfsprekend beter kennen en het wederzijdse respect voor elkaars niveau groeide met de week. Alleen daarom al zijn we meer dan verheugd om te kunnen aankondigen dat de RDB SubTop League een tweede editie krijgt in 2024! Hierbij hopen we dat we kunnen starten met 24 deelnemers, maar de verwachting is dat we die wel gaan halen aangezien er tijdens deze avond al meerdere aanmeldingen volgden.

De laatste speelronde begon en de wedstrijdleiding wist de spanning nog iets verder op te bouwen door de wedstrijden te spreiden over de 12 aanwezige borden. Tussen iedere SubTop League wedstrijd in, werd er een Premier League partij gespeeld waardoor het volgen van de tussenstanden op andere borden wat lastiger was. Hiermee hoopten we de spanning nog iets langer te behouden. Wat stond er in de laatste speelronde nog op het spel? Nou voldoende! De laatste degradant moest nog bepaald worden waar nog 3 deelnemers (Jan, Rens en Roel) voor in aanmerking kwamen en voor de laatste plek in de Top 4 streden ook nog 3 deelnemers (Kees, Jon en Kelly).

Zoals gezegd zijn reeds 3 van de 4 degradanten bekend, maar er waren nog drie kandidaten voor de laatste degradatieplek. De stand voorafgaand aan de laatste speelronde:

Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Legs won Legs lost Legsaldo
7. Roel Theunissen 10 4 1 5 9 48 51 -3
8. Rens Verriet 10 4 1 5 9 49 49 0
9. Jan Derks van de Ven 10 4 1 5 9 44 55 -11

Roel had voorafgaand aan de laatste speelronde de beste papieren, maar weet dat als hij zijn laatste partij niet wint, hij afhankelijk is van het resultaat bij de andere heren. Het was spannend tot het laatst, bij twee wedstrijden waren ook het maximale aantal legs nodig om de partijen te beslissen. Dennis kon zich ontpoppen tot plaaggeest van Roel, in de wetenschap dat hij vrijuit kon spelen. En spelen zonder druk is vaak het recept voor een moeilijke partij. En dat bleek ook. Roel deed er alles aan om een gat te slaan, maar Dennis wist zich keer op keer terug te knokken in de partij.

Rens speelde ondertussen zijn partij tegen Kelly, die op haar beurt nog een kleine kans maakt op de Top 4 én bekend staat om haar gelijke spelen. Jan nam het tegelijkertijd op tegen Jon, die óók nog kans maakt op een plek in de play-offs. En dat iedereen drukdoende was om het best mogelijke resultaat te behalen, zagen we na 6 gespeelde legs op alle borden. Het stond namelijk in alle voornoemde partijen 3-3!

Roel en Dennis gaan hierna verder met het eerlijk verdelen van de legs, al vergeet Roel zijn partij vroegtijdig te beslissen door Dennis er een gelijkspel uit te laten slepen na een 6-4 voorsprong. Dat betekent dat hij naar 10 punten gaat in de eindstand, maar vooral dat hij ingehaald kan worden als Rens en Jan hun partij wel weten te winnen. Het komt echter jammerlijk voor beide heren niet zover. Rens moet toestaan dat Kelly met o.a. een 122 finish vanaf 4-4 uitloopt naar een 7-4 overwinning. Hierdoor is hij in de gevarenzone en snelt hij zich naar het bord waar Jan en Jon op dat moment bezig zijn met de laatste leg. Jon leidt daar met 6-5 waardoor het lot van beide heren nog kan worden bezegeld. Jan weet dat deze leg zijn verblijf in de SubTop League kan verlengen; Jon wil deze winnen in de hoop dat hij daarmee voldoende punten verzameld voor een plek in de Top 4. De spanning staat er dus vol op, maar dat doet Jon eigenlijk alleen maar goed. Hij weet deze leg en daarmee de partij te winnen met een 111 finish. Hiermee is het onderin beslist en is het Jan die zich als laatste bij de degradanten voegt. En is er opluchting voor de Groesbeekse heren Roel en Rens:

Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Legs won Legs lost Legsaldo
7. Roel Theunissen 11 4 2 5 10 54 57 -3
8. Rens Verriet 11 4 1 6 9 53 56 -3
9. Jan Derks van de Ven 11 4 1 6 9 49 62 -13

Met de winst voor Jon weet Kelly dat haar kans op de Top 4 helaas voorbij is, maar ligt Jon zijn lot in handen van Martijn en Kees. Daar ligt de druk volledig bij Kees, die weet dat hij moet winnen. En dan spelen de heren ook nog eens als eerste op het podium. Alle ingrediënten voor een geweldige partij zijn aanwezig en ze stellen alles behalve teleur. De wedstrijd gaat gelijk op, al moet Martijn telkens in de achtervolging. Kees speelt goed, maar Martijn heeft toch iedere keer een antwoord. Op 5-5 weten de heren dat de volledige 12 legs nodig zijn om deze partij te beslissen, waarbij Kees weet dat hij niets heeft aan een gelijkspel en Martijn weet dat hij zakt naar plek 4 in de eindstand als hij verliest en dan de ongeslagen Tom treft in de play-offs. Het is Kees die de 11e leg weet te winnen en daarmee het verzet van Martijn weet te breken. Hij schrijft ook de laatste leg op zijn naam en wint deze partij met 7-5. Hiermee klimt hij naar de 2e plek in de eindstand en bezegeld hij ook het lot van Jon.

De reeds voor de top 4 geplaatste Tom en Raoul en de reeds gedegradeerde Henk en Noah speelden deze ronde ook nog tegen elkaar, maar daar stond helaas niets meer op het spel. Tom behoudt zijn ongeslagen status en boekt een overtuigende 7-1 overwinning (met o.a. een 132 finish en twee 180-ers), waardoor hij Martijn treft in de play-offs. Voor Raoul is het zaak om deze wedstrijd snel te vergeten en te focussen op zijn play-off partij tegen KeesHenk was op zoek naar tenminste een punt tegen Noah, om niet als enige deelnemer zonder punten te eindigen. Hij kwam heel dichtbij, maar Noah buigt een 4-5 achterstand om in een 7-5 overwinning.

Dit brengt ons tot de volgende eindstand:

Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Legs won Legs lost Legsaldo
1. Tom Robben 11 10 1 0 21 76 28 48
2. Kees van der Horst 11 7 2 2 16 69 53 16
3. Raoul Hendriks 11 6 3 2 15 65 41 24
4. Martijn Schoenmakers 11 7 1 3 15 66 39 27
5. Jon Jochijms 11 7 1 3 15 60 44 16
6. Kelly Streef 11 4 6 1 14 68 58 10
7. Roel Theunissen 11 4 2 5 10 54 57 -3
8. Rens Verriet 11 4 1 6 9 53 56 -3
9. Jan Derks van de Ven 11 4 1 6 9 49 62 -13
10. Noah Houtzeel 11 2 1 8 5 36 72 -36
11. Dennis Aalbers 11 1 1 9 3 43 69 -26
12. Henk Overvliet 11 0 0 11 0 17 77 -60

Play-offs

Na 6 weken, 11 speelrondes, 656 gespeelde legs, 52(!) 180-ers en 35(!) 100+ finishes (waaronder 2 keer de Big Fish) was het ineens bepaald. Vier heren zien we volgend seizoen helaas niet terug als gevolg van hun degradatie, drie heren en één dame hebben hun plek in de SubTop League voor komend seizoen veilig gesteld en vier heren promoveren naar de Premier League. Maar niet voordat we een absolute winnaar hebben bekroond. In de play-offs neemt competitiewinnaar Tom het op tegen nummer 4 Martijn en spelen Kees en Raoul de andere partij. Het format is weer iets langer (best-of-17) en we werken voor het eerst met een pauze na de 5e en 10e gespeelde leg.

Tom-Martijn

Onder toeziend oog van zijn trotse ouders ziet Martijn dat Tom zijn zinnen heeft gezet op die finaleplaats. Hij vliegt werkelijk uit de startblokken en pas in de vierde leg kan Martijn zijn eerste leg op het bord zetten. Tom prikt er voor de eerste pauze nog één dubbel in waardoor hij met een 4-1 voorsprong de eerste pauze in gaat. Na een korte onderbreking hervatten de heren hun partij, maar veranderd er vooralsnog niets in het spelbeeld. Tom blijft goed scoren en is dodelijk op de dubbels. Hij loopt uit naar 5-1 en 6-1, voordat Martijn weer iets terug doet: 6-2. Het is helaas zichtbaar bij Martijn dat hij niet het gevoel heeft dit nog om te kunnen draaien. Tom blijft stoïcijns doorgooien en geeft niets meer weg. Na 11 legs staat er een 9-2 score op het bord en plaatst hij zich voor de grote finale. Voor Martijn rest nog de troostfinale, waarin hij nog een ticket kan verdienen voor het ADC Europe toernooi ‘Benelux Masters’.

Kees-Raoul

Hoe anders verloopt de andere play-off partij. Kees zit in een goede flow en wil die lijn doortrekken, en doet dat ook. Hij moet de eerste leg aan Raoul laten, maar pakt er daarna 3 op ‘n rij met onder andere een 107 finish. Raoul weet de achterstand nog te verkleinen, maar staat met 3-2 achter bij het ingaan van de eerste pauze. De tweede sessie kent exact eenzelfde resultaat als de eerste, waardoor Kees leidt met 6-4. Raoul beseft dat hij uit een ander vaatje moet tappen en voegt de daad bij het woord. Hij komt, met o.a. een 114 finish, niet alleen terug in de wedstrijd maar neemt zelfs een 6-7 voorsprong. De druk ligt weer bij Kees, maar die heeft al eerder laten zien dat hij daar niet voor wegloopt. En opnieuw stelt hij niet teleur. Hij komt terug tot 7-7, maar mist een handvol dubbels om voor te komen. Raoul verzaakt niet en komt tot op 1 leg van de overwinning: 7-8. Maar opnieuw deert de druk Kees niet, en wint overtuigend de leg die hem op 8-8 brengt. Er is dus een alles beslissende laatste leg nodig. Raoul staat onder hoogspanning en begint slecht aan de leg, maar het lukt Kees niet om een heel groot gat te slaan. Hierdoor blijft het gelijk opgaan en komt het aan op de dubbel… En het is Raoul die zijn zenuwen in bedwang houdt en zich plaatst voor de finale. Voor Kees resteert de troostfinale tegen Martijn.

Troostfinale

De druk is er af. Voor zowel Martijn als Kees is deze partij een toetje waar je niet op gehoopt had. In de schaduw van de finale nog een partij moeten spelen is niet waar je direct op zit te wachten, maar toch staat er nog een serieuze prijs op het spel. Helaas voor Martijn past deze partij in het patroon van de avond en gaat ook deze verloren. Hiermee sluit Kees zijn SubTop League avontuur af met een overwinning en een ticket voor het ADC toernooi.

Finale

Dan de wedstrijd waar al die wedstrijden voor zijn gespeeld. Na 68 partijen zijn we aangekomen bij de grote finale. Tom heeft deze zelfs ongeslagen bereikt en heeft Raoul eerder deze avond al op een forse nederlaag getrakteerd. Er is echter één probleem, Tom geeft vooraf aan dat hij absoluut niet goed gaat op spelen voor publiek. En die is deze avond in grote getalen aanwezig. Dit biedt dus kansen voor Raoul, die de partij mag beginnen. Alle legs gaan ‘met de darts mee’ in de eerste sessie, wat Raoul op een 3-2 voorsprong geeft. Direct na de pauze volgt echter de eerste break, waarna Raoul zijn eigen leg behoud: 5-2. Tom weet nu wel zijn eigen leg te houden (5-3), maar gooit zichtbaar minder dan hij de hele competitie heeft gedaan. De rollen zijn in deze wedstrijd dan ook volledig omgedraaid ten opzichte van de eerdere partij tussen beide heren. Het staat bij het bereiken van de tweede pauze inmiddels 7-3 voor Raoul. Tijdens de pauze benadrukt Tom dat het exact verloopt zoals hij had verwacht, wat uiteraard heel zuur is na zo’n goede competitie te hebben gespeeld. In het begin van de derde sessie zien we Raoul opnieuw sterk spelen en breidt zijn voorsprong uit met het behouden van zijn eigen leg en een nieuwe break: 9-3. Maar Tom geeft niet op en vecht voor iedere kans die hij nog heeft in deze finale. Leg voor leg is de gedachte. Raoul voelt de overwinning uiteraard ook binnen handbereik komen en dat brengt ook de nodige zenuwen mee. Gaat hij dan de eerste zijn die Tom weet te verslaan deze competitie? Dat krijgt hij zeker niet cadeau, want Tom weet eindelijk een re-break te plaatsen en zijn eigen leg daarna te behouden. Hij brengt de spanning weer terug en gaat vanaf 9-5 proberen Raoul van matchpoint af te houden. Scorend gooit hij een puike leg, maar het is toch Raoul die zichzelf met 10-5 op nog één leg van de overwinning brengt. En hij mag de volgende leg zelf beginnen. Na 18 pijlen is het moment daar en schalt ‘game, shot, match and the RDB SubTop League champion, Raoul Hendriks!’.

Hiermee komt er een einde aan deze grandioze competitie. Deze avond toonde eens te meer dat wij ontzettend veel talent herbergen onder onze leden en dat de pijler ‘prestatiedarts’ zoals benoemd door het bestuur een geweldige aanwinst heeft beleefd met deze individuele competitie. Mede mogelijk gemaakt door de inzet van velen, maar onder leiding van onze voorzitter Nick Pol, kwam alles samen om er een groot feest van te maken. Met deze geweldige finaleavond tot gevolg.

Voor een impressie van deze avond bekijk onze Facebookpagina, waar je de heren in actie terug kunt zien.

Voor nu, namens de organisatie, iedereen bedankt voor de deelname, schrijven en support! Tot volgend seizoen!

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *