Afgelopen zaterdag, 15 mei, vond voor onze RDB-danes de laatste LACO-competitiewedstrijd plaats. Deze keer reisde de karavaan in alle vroegte af naar Ovezande in Zeeland, alwaar in café De Zak de wedstrijd tegen de dames van ZDF gespeeld werd.

Het team was enigszins gehavend. Door allerlei omstandigheden moesten drie speelsters verstek laten gaan. Maar de vijf overgebleven dames zouden deze laatste klus van het seizoen moeten kunnen klaren. Aangezien de nummer 3 in de poule, de DBBR, twee weken geleden met 8-3 gewonnen had van TDV en zo 38 punten had behaald, en onze dames tot aan deze wedstrijd op 46 punten stonden, waren 4 punten genoeg om de playoffs te halen. En nog even ter herinnering: de thuiswedstrijd in Beuningen eindigde in een 7-4 overwinning voor de RDB.

Ellis Burink mocht deze wedstrijd beginnen. Spannend maakte ze het wel, want na 2 legs stond de stand op 1-1. Maar de ervaring van Ellis moest ervoor gaan zorgen dat de stand toch nog in haar voordeel beslist zou worden. En zo gebeurde. Uiteindelijk trok ze de stand toch nog door naar 3-1. Als tweede mocht Sandra Kinkelaar, de trotse nummer 3 van de ranking, aantreden. Sandra heeft dit seizoen enorme progressie gemaakt op alle fronten, en dat liet ze ook nu weer zien. Alles viel op zijn plaats, ook de dubbels. Ze won haar partij dan ook overtuigend met 3-0. En zo ging ook deze wedstrijd weer voortvarend van start. Sacci Koelman was de derde speelster. En ook zij won haar partij overtuigend met 3-0. Één punt verwijderd van de playoffs nu dus. Aan Wilke Heinemens de schone taak dit punt te verzilveren. Ook zij heeft in de loop der tijd bewezen een uitstekende speelster te zijn. En ze illustreerde dat nog eens door bij een 1-0 voorsprong in de 2e leg in 17 darts uit te gooien: 2-0. En ook de 3e leg was geen probleem en zo waren de eerste 4 singles voor de RDB en daarmee waren de playoffs bereikt. Maar onze dames zouden onze dames niet zijn als ze stand niet even flink wilden doortrekken naar een monsterscore. Martine Dantuma was de laatste die mocht aantreden in de singles. Maar de dubbels wilden niet op de juiste momenten vallen en moest de partij met 3-1 aan haar tegenstandster laten. En na de singles dus een 4-1 tussenstand. Inmiddels was de stemming al behoorlijk euforisch geworden. De playoffs waren gehaald, een last viel van onze dames af.

Dan de koppels. Ellis en Sandra mochten de eerste twee koppelpartijen gooien. De eerste werd toch nog overtuigend gewonnen met 3-1, ondanks die ene tegenleg dus. In hun tweede koppelpartij vielen de dubbels echter niet de RDB-kant op, waar dat bij de tegenstandsters van ZDF wel de goede kant op viel. Het tweede koppel ging dan ook met 3-1 verloren. Sacci en Wilke was het tweede duo dat de stand verder omhoog moest stuwen. Maar de twee dames moesten nog een beetje warm worden blijkbaar, want ook deze partij ging met 3-1 verloren. Maar de dames maakten dit in hun tweede parij ruimschoots goed want deze trokken ze wel naar zich toe met 3-1.

En dan was het tijd om eerst maar even de magen te vullen met de nodige salades, soep en broodjes gezond alvorens met de nog resterende teamronde en captainsgame te gaan beginnen. De teamronde was eigenlijk best een spannende, de nodige dubbels vlogen je om de oren en op het laatst kon het echt beide kanten op vallen. Maar onze dames misten het nodige geschut en moesten de teamronde aan de ZDF laten met dus een 6-4 tussenstand als gevolg.

De laatste partij was de captainsgame. Martine was de uitverkorene. Haar single verloor ze dus nog met 3-1, maar dat de ene partij de andere niet is in het darts werd nu maar eens onomstotelijk bewezen. Zelfs de moderne wetenschap zou hier geen verklaring voor kunnen vinden. Alleen de muziek was nog te horen, voor de rest zat iedereen eigenlijk vol spanning deze partij te aanschouwen. In de eerste twee legs probeerde Martine het wel, maar de dubbels wilden maar niet vallen en kwam zo op een 2-0 achterstand. Maar kijk eens aan, Martine haalde even een ware Houdini-act uit de kast en kwam heel knap terug tot 2-2. De allesbeslissende leg moest het oordeel vellen. Ze verloor de strijd om de bull en mocht dus niet beginnen. Maar ook dat kon haar niet bekoren. Ze had blijkbaar de bekende vleugeltjes gekregen want na een waar gevecht om de dubbels gooide Martine uiteindelijk uit: 3-2! Wat een prachtige partij! Eindstand 7-4 voor de RDB.

En zo hebben onze dames voor de tweede keer op rij de play-offs bereikt en kunnen zij nog altijd hun tweede plaats verdedigen of zelfs verbeteren. Een prachtige prestatie. Het bestuur van de RDB feliciteert de dames dan ook van harte met het behaalde resultaat. Natuurlijk feliciteren wij ook de RDB-heren die al eerder de play-offs bereikten. En ook de jeugd gaat mee naar play-offs. Deze worden op 12 juni gehouden in Nijkerk. We hopen dan wederom op een prachtige dag.

Tekst: Micha Jans