Afgelopen zaterdag, 6 november, was het tijd voor de 3e ronde van dit LACO-seizoen. Het RDB LACO-circus reisde deze keer af naar TDV in Tilburg, vorig jaar ook al ëën van de tegenstanders. Even ter herinnering: de heren wonnen vorig jaar met 12-5 en de dames met 8-3. Het zou dus opnieuw een mooie dag kunnen worden op deze zonnige zaterdag. Al vroeg waren we in Tilburg, zelfs nog voor de speelgelegenheid geopend was! Maar niettemin zat de stemming er goed in en er was dus genoeg tijd om in te gooien. Zo rond ëën uur begonnen de wedstrijden. De heren aan de ene kant van de zaal, de dames aan de andere kant.

De RDB-heren gingen voortvarend van start. Danny van Klompenburg, Patrick van Olderen en Sam van Velzen, die zijn vorm weer terug lijkt te krijgen wonnen hun single-partij. Dave van Embden was de eerste die een 3-1 verlies moest incasseren. Maar Bart van de Bos breidde de voorsprong weer uit met een 3-0 overwinning. Op en neer dus in de singles want Frank Hoelen en Sander Oosterbaan verloren vervolgens hun partijen. André Sünnen wist daaropvolgend weer te winnen en onze coach Erik van Zanten mocht het slotstuk in de singles opvoeren maar verloor met 3-1. Na de singles dus een 5-4 voorsprong op het scorebord. Dat zou nog wat gaan beloven voor de rest van de dag.
De koppels waren er een paar om je vingers bij af te likken. De eerste twee koppels, gespeeld door Sam met Frank en Sander met André, leken op een snelle zegen af te stevenen want binnen no-time stonden beide koppels met 2-0 voor. Maar de heren van TDV lieten dit niet zomaar over hun kant gaan en kwamen terug tot 2-2. Aan onze heren de rust te bewaren. En dat lukte gelukkig want beide koppels werden toch nog gewonnen, al moest het onderste uit de kan worden gehaald. Dave en Erik moesten het punt met 0-3 aan TDV laten terwijl Danny en Bart een sterk koppel speelden en met 3-1 wonnen. Een 8-4 tussenstand dus na de koppels. De eerste winst van dit seizoen leek in de maak.
De trio’s waren vorig jaar nog het paradepaardje van de RDB-heren. Dit jaar is dat iets minder, maar toch wisten ze deze keer twee van de drie trio’s naar zich toe te trekken. Alleen Sam, Dave en Frank verloren hun trio-partij. En daarmee was de eerste winst al binnen want een 11-5 tussenstand stond op het scorebord.
Aan Patrick van Olderen, dit seizoen uiterst sterk spelend op alle fronten had de eer de captainsgame te spelen. En het zal u niet verbazen dat hij ook deze, net als zijn single eerder op de dag, met een 3-1 winst naar zich toe trok. En zo kwam er een eindstand van 12-5, iets wat onze heren goed konden gebruiken na de twee nederlagen tegen DONHN en DBA. Hopelijk is de weg omhoog hier mee weer gevonden.

Het RDB-damesteam is dit seizoen aan de nodige veranderingen onderhevig en miste daarom ook deze keer weer enkele basisspeelsters, dat wil zeggen: dames die de vorige seizoenen ook in het team zaten en de 2e prijs van het land pakten. Om diverse redenen zijn een aantal speelsters er (tijdelijk) niet meer bij en dus mag nieuw talent zich gaan bewijzen, zo ook op deze dag.
Mendy Kuppen mocht als eerste aantreden, vaak een zekerheidje in het team. Zo niet vandaag. Een spannende partij voltrok zich op de dartbaan, maar moest uiteindelijk haar meerdere erkennen in haar tegenstandster. Angela van der Meijden kon in de single-partij ook geen potten breken en verloor dus ook. Jacqueline Jansen had de afgelopen keren al geïmponeerd en deed dat ook nu weer. Als eerste van de dames wist ze de partij in winst om te zetten en pakte daarmee het eerste punt. Petra Schaeks had de zenuwen niet in bedwang en dus ook ging die single verloren. Wilke Heinemans maakte de tussenstand nog enigszins draaglijk door haar single wel te winnen. Een 2-3 tussenstand dus, een stand waar je alle kanten mee op kunt.
Maar in de koppels ging het allemaal net de verkeerde kant op. Slechts één koppelpartij werd gewonnen en dus stond het na de koppels 6-3 voor de dames van TDV. Dan maar de teamspirit hoogtij laten vieren in de teamronde. Ook weer zo’n partij waar uw verslaggever weer de nodige hartkloppingen van kreeg! TDV ging er echter met winst vandoor en zo stond het dus al 7-3.
Om nog een beetje vertrouwen te tanken moest het 11e en laatste punt toch voor de RDB zijn. En waar Angela het in de singles liet liggen lukte het in de laatste partij van de dag wel. Zou het in het eten gezeten hebben? Deze vraag blijft vooralsnog onbeantwoord, maar ze won wel de captainsgame en daarmee kwam er dus een 7-4 eindstand op het bord voor de TDV.

Geen wanhoop dus nog voor onze dames, aangezien het hier deze dag geen grote nederlaag betrof. Het vertrouwen kan echter weer getankt worden op 18 december tegen de Zeeuwse dames van de ZDF. Deze wedstrijd wordt gespeeld in de Vrijboom in Beuningen. Komt dus allen, want onze dames kunnen wel de nodige steun gebruiken! De RDB-heren zijn komende ronde vrij. Tot 18 december!

Tekst: Micha Jans