Afgelopen zaterdag, 6 maart, is de 6e LACO-wedstrijd van dit seizoen gespeeld in de Vrijboom in Beuningen. Te gast waren de dames en heren van de DBBR uit Leiden. Even ter herinnering: de uitwedstrijd wonnen de heren met 11-6 en de dames met 9-2.

De heren begonnen dit keer met Sander Oosterbaan en André Sünnen. Beiden speelden een prima partij want allebei wonnen ze met 3-1. Een voorvarende start die alle vertrouwen moest geven voor het vervolg. Alex Holland en Frank Hoelen waren de volgende twee die de stand verder op zouden moeten krikken. Maar de heren van de DBBR waren niet van plan zich opnieuw zomaar naar de slachtbank te laten leiden. Alex moest een 3-1 verlies incasseren en Frank verloor met 3-0. En dus een tussenstand van 2-2. Ruud Nicolasen en Sam van Velzen waren de volgende twee die mochten aantreden. Twee spannende partijen die over de volle 5 legs gespeeld moesten worden om de winnaar te bepalen. Maar bij beide heren viel het net de verkeerde kant op en ze verloren allebei met 3-2 waardoor er tegen een 4-2 achterstand aangekeken werd. Aan Bart van de Bos en Ronald Brandsen de taak de stand weer gelijk te trekken, twee spelers die de laatste tijd, zeker tijdens de LACO-wedstrijden, goed staan te spelen. En zo gebeurde ook nu. Ronald won met 3-1 en ook Bart deed dat, een sprong van geluk tot gevolg hebbend na de laatste pijl. En zo was het dus 4-4. Andrew Brewer speelde de laatste single. En hij trok de voorlopige tussenstand in ons voordeeel. Hij won zijn partij met 3-2 en zorgde voor een 5-4 tussenstand.

Maar de twee grote troefkaarten, te weten de koppels en de trio's, die de laatste wedstrijden ervoor zorgden dat de heren wonnen, moesten nog komen. André Sünnen en eerste reserve Jan Kadmayer mochten als eerste aan de baan verschijnen. Een prachtige partij die zij in hun voordeel beslisten: 3-2. Ruud Nicolasen en Sam van Velzen waren de volgende twee. En ook zij konden een 3-2 winst bijschrijven. En dus weer bleken de koppels een goede troefkaart te zijn. Maar we waren er nog niet. Bart van de Bos en Ronald Brandsen werden ook bij elkaar gezet en zij wonnen zelfs met 3-1. Frank Hoelen en Andrew Brewer mochten de koppels afsluiten en ook zij deden dat met 3-1. En zo stond er dus al een 9-4 tussenstand op het bord, waardoor de winst voor de trio's al binnen was.

Maar de koek was nog niet op. De trio's, die al wedstrijden lang ervoor hadden gezorgd dat de winst groter uitgebouwd zou worden, waren ook nu weer de sleutel tot een grote overwinning. De combinaties Alex-Bart-Ronald, André-Jan-Andrew en Frank-Ruud-Sam werden door de coach het veld in gestuurd. En ja hoor, ook nu weer werden alle trio's gewonnen, allen met 2-0. En dus was het al 12-4.

Het dertiende en laatste punt moest komen uit de captainsgame. Alex Holland was deze keer de gelukkige die de laatste partij mocht spelen. Maar zijn tegenstander was in deze partij net een maatje te groot en zo verloor Alex helaas met 3-1. Een 12-5 eindstand dus waardoor de eerste plaats in de poule voorlopig verder verstevigd werd. Op dit moment weten we nog niet wat de DBMN, de nummer 2, gedaan heeft, maar de playoffs zijn in zicht met nog 2 wedstrijden te gaan.

De dames konden vol vertrouwen aan de 6e partij van dit seizoen beginnen. Sinds de grote finaledag op 20 juni jl. hadden ze geen LACO-wedstrijd meer verloren. En met 5 punten voorsprong op de nummer 2 in de poule kon deze dag een flinke stap gezet worden op weg naar play-offs.

Ellis Burink was de eerste die mocht aantreden tegen Rilana Erades, vorig jaar nog spelend voor DWSH, de regerend LACO-kampioen. Zeker een spannende partij om naar te kijken met helaas ook de nodige bouncers. Rilana won de partij met 3-1. Aan Kristie Struker de taak om de stand weer gelijk te maken. Maar ook bij haar mocht het deze dag niet baten: een 3-0 verlies en dus een 2-0 achterstand. Maar onze RDB-dames hebben we voor hetere vuren gestaan. Sacci Koelman was de derde die mocht gaan spelen. Maar ook zij moest een 3-0 verlies incasseren. Wilke Heinemans, vorige week nog ranking-finaliste, moest het dan maar doen. En zo gebeurde, het eerste punt voor de RDB haalde ze binnen door met 3-1 haar partij te winnen. Martine Dantuma speelde de laatste single van de dag. Een ware thriller op baan 4, die alle kanten op kon vallen. Er moest dan ook een 5e leg aan te pas komen om de partij te beslissen. Maar het lukte Martine niet het tweede punt binnen te halen, ze verloor nipt met 3-2. En zo keken onze dames na de singles al tegen een 4-1 achterstand aan.

De koppels moesten voor de ommekeer gaan zorgen in deze partij. Martine en Kristie waren het eerste koppel. En opnieuw maakten onze dames er een mooie partij van die ook deze keer in de 5e leg beslist moest worden. Maar het geluk was vandaag niet aan de zijde van de RDB want ook deze ging nipt verloren met 3-2. Ook Sacci en Wilke speelden de volledige 5 legs maar ook deze viel niet onze kant op. Ook zij verloren met 3-2. Na twee koppels was het verlies dus al zeker met een 6-1 achterstand. Het verlies beperken om niet teveel schade op te lopen was dan nu ook nog de enige opdracht. Mendy Kuppen werd in het derde koppel ingezet, samen met Wilke. De twee Koetshuis-dames wonnen vorige keer ook samen en dus zou dat nu ook moeten kunnen. En eindelijk werd het tweede punt voor de RDB binnen gehaald na een 3-1 overwinning. Kristie en Martine mochten het laatste koppel spelen. En deze keer lukte het allemaal wel: een 3-1 overwinning. En dus werd de achterstand iets draaglijker: 3-6.

De teamronde en de captainsgame zouden de laatste twee punten op moeten leveren. De teamronde werd gewonnen. Ester Kuiperij had deze dag nog niet gespeeld en zij mocht de captainsgame gaan spelen. Een absolute kraker, waarin de pogingen op de dubbel-1 je om de oren vlogen, en dat was niet de eerste keer, Ester heeft al wel vaker legs danwel partijen beslist op de dubbel-1. Ondanks het minder goede spel, zo vond ze zelf, wist ze toch te winnen met 3-0. En aldus een 5-6 eindstand. Alle respect dus dat onze dames zich naar de 6-1 achterstand toch nog hebben teruggeknokt naar 6-5. Onze dames staan, ondanks dit nipte verlies, nog steeds eerste in de poule. Ook hier weten we nog niet wat de DBMN gedaan heeft maar de play-offs zijn in zicht.

De volgende wedstrijd is op 10 april a.s. Ook dan spelen onze RDB-dames en heren weer thuis in de Vrijboom in Beuningen. Dan komt de nummer 2, de DBMN, op bezoek. En dat is dan meteen ook de sleutelwedstrijd in zowel de dames- als herenpoule. Het belooft in ieder geval ongelofelijk spannend te worden.

Tekst: Micha Jans