RDB-heren winnen van DBMN, dames lijden 2e nederlaag

Afgelopen zaterdag, 10 april, werd de 7e wedstrijd gespeeld in het LACO-toernooi. De dames en heren van Dartbond Midden Nederland kwamen dit keer op bezoek in de Vrijboom in Beuningen. En het kon nog wel eens een spannende middag worden. De RDB en de DBMN zijn zowel bij de dames als de heren de nummer 1 en 2 in de poule en er zouden dan nog wel eens beslissingen kunnen gaan vallen. Ware het niet dat van te voren bekend werd dat de VDO, wat de laatste tegenstander van de heren zou zijn, zich terug heeft getrokken uit het toernooi waardoor de heren bij voorbaat al zeker waren van de play-offs op 12 juni.

Maar eerste of tweede worden in de poule kan bij de play-offs nog wel eens verschil maken en daarom zou bij winst de eerste plaats vastgehouden kunnen worden. En nog even ter herinnering: de uitwedstrijd in Utrecht werd begin dit seizoen nog met 11-6 verloren.

Onze mannen begonnen al goed. Sander Oosterbaan deelde de eerste tik uit en won zijn partij met 3-1. Wesley Heimans lukte dit echter niet. Hij moest een verlies van 3-1 incasseren wat de stand weer gelijk trok. Jan Kadmayer en Sam van Velzen waren de volgende twee die mochten aantreden op de banen. Beiden lieten even zien over een hoog niveau te beschikken en zetten beiden hun tegenstander met 3-0 opzij. Sam gooide als slagroom op de taart ook nog een 180er. Ruud Nicolasen en Ronald Brandsen konden de genomen voorsprong verder uitbreiden. Ruud moest echter zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander en verloor met 3-1. Ronald, die het hele seizoen al uitstekend bezig is, won ook deze keer zijn partij met 3-0. Hetzelfde kan gezegd worden over Bart van de Bos, die dit seizoen zijn waarde voor het team al bewezen heeft. In een spannende partij, waarin hij ook nog een schitterende 180er gooide, won hij met 3-1. De laatste twee spelers, André Sünnen en Andrew Brewer moesten genoegen nemen met een 3-1 en een 3-0 verlies. De tussenstand kwam daarmee op 5-4 voor de RDB.

Maar het geheim van onze RDB-heren ligt altijd in de tweede helft van de wedstrijd, de koppels en de trio's dus. Andrew Brewer en Frank Hoelen mochten als eerste het koppel gaan gooien. Spanning alom, want de volle 5 legs moesten de beslissing gaan brengen. Maar onze twee heren konden de partij net niet naar zich toe trekken en verloren dan ook met 3-2. Ook Ronald en Bart maakten er een waar spektakel van, compleet met een 180er en een 156-finish van Ronald. En zij wonnen hun partij dan ook met 3-2. Wesley en Sam waren als derde aan de beurt maar verloren met 3-1. Aan Jan en André de voorsprong in de stand te behouden. En dat lukte met een 180er voor André en zij wonnen met 3-1.

Maar de grote troefkaart van onze RDB-coach moest dan nog komen: de trio's! Al bijna het hele seizoen weet hij de trio's dusdanig op te stellen dan winst bijna onvermijdelijk is en ook nu kreeg hij het gelijk aan zijn kant. Jan, André en Sander wonnen met 2-0. Ronald, Bart en Andrew deden hetzelfde. Sander, Wesley en Sam moesten 1 leg toestaan en wonnen dus met 2-1. En zo werkte de grote troefkaart ook vandaag opnieuw en was de winst in de wedstrijd dus al binnen met een 10-6 tussenstand.

De captainsgame kon het laatste punt gaan opleveren. Sander Oosterbaan had de eer de laatste wedstrijd van de dag te gaan spelen. Was hij in vorige wedstrijden nog de koelheid zelf, deze keer was de koek toch echt op en moest hij een 3-0 nederlaag incasseren. En daarmee kwam de eindstand op 10-7. Onze RDB-heren blijven daarmee koploper in de stand, maar zijn al wel uitgespeeld. DBMN kan in de volgende wedstrijd nog langszij komen. De tweede plaats is dus helemaal zeker en onze heren mogen op 12 juni de play-offs gaan spelen. Een uitstekende prestatie en een beloning voor een geweldig seizoen met slechts één nederlaag. Wij feliciteren de heren dan ook alvast met dit geweldige resultaat.

Dat onze dames van spanning houden dat weten we inmiddels. Ze konden deze dag een flinke stap zetten richting de play-offs. De RDB en de DBMN stonden voorafgaand aan de wedstrijd precies gelijk in de stand met 42 punten. Bij winst zouden de play-offs nagenoeg zeker zijn. En nog even ter herinnering: de uitwedstrijd in Utrecht werd gewonnen met 6-5. Daar zouden ze deze dag voor tekenen.

Ellis Burink was de eerste die aan de baan mocht verschijnen. Maar op onverklaarbare wijze kon ze haar niveau niet halen en moest een 3-0 nederlaag incasseren. Kristie Struker maakte het een stuk spannender. In een waanzinnige partij die alle kanten op kon gaan besliste ze de 5e en beslissende leg in haar voordeel en won dus met 3-2. Mendy Kuppen was de volgende. Ze beleeft zowel in de competitie als het LACO-team een goed seizoen en zette haar tegenstandster zelfs met 3-0 opzij. Sandra Kinkelaar werd deze dag ook in de basisopstelling gezet en mocht de vierde partij van de dag spelen. Dat de ene dag de andere niet is in het darts werd ook nu maar weer eens onderstreept. Vorige week nog winnares van de verliezersronde tijdens de ranking, deze dag lukte het net en verloor ze met 3-0. Wilke Heinemans was de laatste die de single-partij mocht spelen. En ook zij wist er een spannend potje van te maken, want ook deze ging over de volle 5 legs. Winst was het gevolg: 3-2. En daarmee stond de tussenstand op 3-2 in het voordeel van onze RDB-dames.

De koppelpartijen zouden dus een beslissing moeten forceren. Wilke en Kristie speelden samen de eerste twee koppelpartijen. In totaal konden ze in beide partijen slechts één leg naar zich toetrekken. Een 3-0 en 3-1 verlies was dan ook het gevolg en daarmee keken onze dames tegen een achterstand van 3-4 aan. Ellis Burink kon met frisse kracht Ester Kuiperij de stand weer de RDB-kant op trekken. Zelfs de dart-geleerden konden niet verklaren waarom het nou zo mis ging in de koppels. De hoge scores en het raken van de dubbels bleven op de beslissende momenten uit en beide partijen gingen ook hier met slechts één leg in ons voordeel met 3-1 en 3-0 verloren. En daarmee was het tweede verlies van dit seizoen een feit, aangezien er een 3-6 tussenstand op het bord stond.

Om niet teveel averij op te lopen konden de teamronde en de captainsgame nog voor een draaglijke eindstand gaan zorgen. In de teamronde lukte dat niet. In de captainsgame wel. Mendy bewees opnieuw over stalen zenuwen te beschikken en trok de partij met liefst 3-0 naar zich toe. En daarmee kwam de eindstand op 4-7.

Het tweede verlies op rij was dus het resultaat. Na deze partij hebben we maar even enkele wiskundigen op de poulestand losgelaten. En die leert dat DBMN nu op 49 punten staat en onze RDB-dames met slechts drie punten daarachter op 46 punten komen. De nummer 3, DBBR, staat nog altijd op 30 punten, maar die moeten nog twee wedstrijden spelen. Onze RDB-dames spelen nog één wedstrijd. Concluderend hebben onze dames alles dus nog volledig in eigen hand.

Het belooft op 15 mei a.s. dan ook een spannende climax te worden in Zeeland, als onze dames gaan aantreden tegen de dames van de ZDF. Natuurlijk kunnen ze alle steun gebruiken. En zeg nou zelf, een dagje Zeeland in de lente is toch niet te versmaden…

Wij wensen onze dames dan ook alle succes in de laatste westrijd!

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *