RDB jeugd timmert aan de weg!

Voor onze jeugd is het rankingseizoen van de NDB weer begonnen. Het eerste toernooi in Amsterdam leverde (nog) net niet de eerste beker op. Bekers werden wel gepakt tijdens de Nederlandse Jeugd Team Kampioenschappen.

NDBjeugdranking


Hermie van Orsouw is het rankingseizoen goed begonnen. Hij bereikte de kwartfinale
waarin hij met 1-2 achter komt. Zijn tegenstander, Kevin vd Heuvel, begon in de 4e leg 0
met 2 keer de maximale score van 180 en stond dus op rozen.
Hermie deed het enige wat hij nog doen kon: hopen dat het finishen van Kevin wat tijd
in beslag nam en zelf een paar “dikke” scores gooien. Dat was allebei het geval en werd
het dus 2-2. Helaas kon Hermie, ondanks een ruime voor-sprong de dubbel niet pakken
en werd het alsnog 2-3. Net geen beker voor Hermie!
Een “nieuwkomer” bij onze junioren, de RDBrankingwinnaar van september Bjorn
Fransen kon ook terug kijken op een goed toernooi. Hij bereikte de laatste 16 waar hij
met 2-3 verloor van de latere toernooiwinnaar Kevin Wensink.

Bij de aspiranten en meisjes werd voor het eerst een poulesysteem toegepast. Na overleg met de jeugdcommissie van de NDB werd hiervoor besloten omdat het aantal deelnemers in beide categorieën terugloopt en de deelnemers zodoende meer wedstrijden kunnen spelen
.
Bij de meisjes wisten Gaby Jane Ebbers en Shirley Opperman de laatste 16 te bereiken waarin ze tegen elkaar geloot werden. Shirley wist deze partij te winnen maar moest in de volgende ronde haar meerdere erkennen in de latere finaliste Thea Kaaijk.
Yuri Koolhout speelde als aspirant ook een partij bij de laatste 16, maar ook hij verloor helaas. Roy Albers speelde niet onverdienstelijk maar kwam net tekort om door te gaan naar de volgende ronde.

NJTK (Nederlandse Jeugd Team Kampioenschappen)
Zondag 19 oktober waren de Heide hallen in Nieuwegein het toneel voor de jaarlijkse
jeugdteam kampioenschappen. Er waren 18 junioren teams, waarvan 3 uit Nijmegen
en 1 van de 5 aspiranten teams waren de Nijmegen Jonkies.
Na het mooie resultaat van vorig jaar (2e plaats met Wesley vd Hurk, Roy van Beem,
Gert Top en Corné Hoogenes) waren we erop gebrand om dit jaar de titel te halen.
Even de teams voorstellen:
Nijmegen 1: Gilbert van de Meijden, Hermie van Orsouw, Bjorn Fransen en Luc Peters.

Nijmegen 2: Peter Jansen, Gert Top, Dave van Embden en Colin Rijmers
Nijmegen 3: Gaby Jane Ebbers, Mike Nissen, Senny van Hoenselaar en Danny van Rooy
Nijmegen Jonkies: Yuri Koolhout, Roy Albers, Patrick Hendriks, Lars Fransen, Levy Frauenfelder.


Blikvanger deze dag was Levy want hij was de kleinste en de jongste van alle aspirantjes,
namelijk 7 jaar. Talent, gedreven, nu al een mooie techniek en een krukje nodig om de darts
uit het bord te kunnen halen. Wie weet wat voor moois hij nog in petto heeft voor de toekomst.

Nijmegen Jonkies
Echt jonkies want de gemiddelde leeftijd van het team is 10,5 jaar. Met Patrick Koolhout als teamcaptain werden de eerste twee wedstrijden, 4 singles en een teamronde, beiden met 0-5 verloren. In de derde wedstrijd wist Yuri een puntje te pakken, helaas gingen de andere punten naar de tegenstander. In de laatste wedstrijd moest het dan maar gebeuren want daarin ging het om wie de verliezersronde zou winnen. De mouwen werden opstroopt, de fanatieke bekkies werden zichtbaar en kijk; een hele mooie 4-1 overwinning was het resultaat dat met een gigantisch gejuich werd gevierd door het team. Een mooie beker was de beloning voor de jonkies welke de komende weken elke keer van eigenaar zal veranderen om trots aan alle familie te kunnen laten zien.
De scores: 10 x 100+ score en 1 x 140+ score.

Nijmegen 3
Dit team met Gerard Hendriks als coach begon met een mooie 4-1 overwinning op DVS. De volgende twee wedstrijden gingen helaas verloren waarbij moet worden opgemerkt dat elke verloren single eindigde in 1-2. Dus kansloos was men zeker niet. Na de poulewedstrijden ging het verder in de verliezersronde waarin het team Schaap en Co met 3-2 verslagen werd. Een 180er en een mooie 120 finish van Mike in één leg was natuurlijk heel erg lekker. Omdat ook Gaby Jane weer langzaam richting haar oude niveau gaat was er veel vertrouwen in de partij tegen ZDF in de kwartfinale. Helaas wist alleen Senny zijn partij te winnen en was het toernooi voorbij. Overigens wist Senny al zijn partijen van deze dag winnend af te sluiten, een mooie prestatie.
Scores: 27 x 100+, 5 x 140+, 1 x 180 en 120 HF.

Nijmegen 2
Met twee 3-2 overwinningen en een 2-3 en 1-4 nederlaag wist het team van Hermien Straten in de poule net geen plaatsing voor de winnaarsronde af te dwingen. De eerste partij in de verliezersronde werd echter heel erg netjes met 4-1 gewonnen van DVS. In de halve finale werd het team van DBA de tegenstander die het eerder in de poule
Nijmegen 1 al erg moeilijk gemaakt hadden. Het team begon voortvarend en nam een 2-0 voorsprong door overwinningen van Peter en Gert. Helaas konden Dave en Colin het beslissende 3e puntje niet pakken waardoor de teamronde de beslissing moest brengen. Daarin werd een ruime voorsprong genomen mede door een score van 140 door Dave die de dubbel 16 overliet. Peter mocht het vonnis voltrekken maar onder het toeziend oog van schrijver Gerard belanden alle 3 darts strak op de ijzers van de dubbel 16,8 en 4. Ook de rest wist de dubbel niet te raken en dan gebeurd het onvermijdelijke, de tegenstander pakt de partij met 1 pijl. Heel erg pijnlijk want in de finale waren ze zeker niet kansloos geweest. Een 3e plaats dus maar goed voor een beker. Scores: 43 x 100+ en 12 x 140+.

Nijmegen 1
Het team onder leiding van Peter Ebbers pakte de eerste plaats in hun poule. Met 2 keer een 5-0 en een 4-1 overwinning was het begin erg sterk. In de laatste wedstrijd tegen DBA moesten alle zeilen bij gezet worden want na de singles stond het 2-2. De teamronde was echter heel erg sterk zodat ze ongeslagen poulewinnaar werden. In de kwartfinale van de winnaarsronde werd een gemakkelijke 5-0 overwinning geboekt op DVS. De halve finale was echter andere koek. De titelverdediger was de tegenstander en dat zou een prachtige partij worden. Gilbert en Hermie wisten hun partijen beide met 3-1 te winnen. Omdat gelijktijdig 2 partijen gespeeld werden en Bjorn en Luc gelijkwaardige tegenstanders hadden werd het toch nog spannend. Bjorn maakte aan alle onzekerheid een einde en pakte met 3-2 zijn partij en de wedstrijd zodat het 2-3 verlies van Luc geen gevolgen had. De finale zou een thriller worden tegen het team van DSWN uit Den Haag. De eerste 2 partijen waren van Hermie en Bjorn. Hermie, die nog geen partij verloren had deze dag moest elke keer een achterstand goed maken maar sleepte er toch een 5e leg uit. Helaas ging het punt toch naar DSWN.
Bjorn wist de stand weer gelijk te trekken door zijn partij met 3-1 te winnen. Gilbert pakte met 3-0 zijn partij en dus een 2-1 voorsprong. Luc kreeg echter de dubbels niet gegooid deze keer en dus moest de teamronde de beslissing brengen.
Een gelijk opgaande partij waarbij Hermie de kans kreeg om de titel te pakken. Een ongelukkige score liet een dubbel 15 als finish over die nipt gemist werd. Ingehouden adem omdat DSWN op 41 stond en hun speler op zijn beurt de titel kon binnenhalen. Een dart in de 12 voor de 9 bestemd liet 29 over. Een dart in de 19 ?? liet dus dubbel 5 over en de laatste pijl verdween daar dus dan ook in. Vol ongeloof maar sportief werden de spelers van DSWN gefeliciteerd met hun overwinning en de titel. Onze jongen hadden daarna toch wel enkele minuutjes nodig om het een en ander te verwerken.
Scores: 99 x 100+, 42 x 140+, 4 x 180 en 100/106/116/120/124/132 HF.
Bijz. 132 HF door Bjorn: 2 x dubbel Bull, dubbel 16. Gilbert wint alle partijen deze dag.

Overall gezien een leuk toernooi waarvoor de complimenten naar de wedstrijdleiding van de NDB zeker op zijn plaats zijn. Na het overleg van de jeugdcommissie met de jeugdcoördinaten begin dit jaar zijn er afspraken gemaakt om de NJTK nieuwe leven in te blazen en dat is zeker gelukt gezien het aantal teams en de opzet.
Alle jeugdspelers van de RDB bedankt voor hun inzet en gefeliciteerd met het bereikte resultaat.

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *