RDB-ranking: dubbelklapper Roy van Beem

Zaterdag 22 maart, een memorabele dag voor Roy van Beem. ’s Middags won hij het jeugdtoernooi van de RDB en ’s avonds zorgde Roy voor een grote sensatie door het RDB-rankingtoernooi in Zaal de Molen op zijn conto te schrijven. Een dubbelklapper voor het zeventienjarige talent van The Doggies.
De verliezersronde was voor Martijn Gielen van De Gedachte. Wilke Heinemans pakte twee prijzen in Malden. Haar finish van 154 was de hoogste van de dag en ze werd de beste dame. Deze prijs moest ze wel delen met de ons volslagen onbekende Manou Kok.

de prijswinnaars

Met z’n allen naar Malden. 166 deelnemers verschenen aan de start van het zesde rankingtoernooi van de RDB. Zaal de Molen had de zaken goed geregeld en er was ruimte genoeg om de grote RDB-familie te kunnen herbergen. Toch was het af en toe een drukte van jewelste rondom de wedstrijdbanen. De banen waren gelukkig goed afgeschermd zodat de spelers daar geen hinder van ondervonden.

Roy van Beem, zeventien jaar en sinds 2005 lid van de RDB. Voor aanvang van dit seizoen zullen weinig RDB-leden van hem hebben gehoord. We zijn nu nog geen jaar verder en Roy is inmiddels een van de bekendste en opvallendste spelers van de bond.
Dit jaar is de jeugdranking ingevoerd en al snel werd duidelijk dat de RDB een aantal extreem sterke jeugdspelers in huis heeft. Wesley van den Hurk, Hermie van Orsouw, Gilbert van der Meijden, Gert Top, het zijn spelers die op jonge leeftijd al met de allergrootsten meekunnen. Binnen deze groep talenten heerst Roy van Beem. In alle zes jeugdrankingtoernooien haalde Roy de finale en hij won er vijf.
De grote RDB-ranking is natuurlijk een ander verhaal. De sterkste spelers van de bond zijn aanwezig en de competitie is moordend. Om je binnen die spelersgroep te kunnen onderscheiden moet je over extra kwaliteiten beschikken.
Na Roy’s eerste optreden in Triavium werd duidelijk dat hij in het klassement mee zou kunnen draaien. Hij drong door tot de kwartfinale. De daaropvolgende toernooien werden de rankingpunten stabiel bij elkaar gespeeld en Roy verstevigde zijn positie op de ranglijst. In Zaal Verploegen werd voor het eerst de halve finale bereikt en dit toernooi volgde het hoogst haalbare, de winst in de finale.

RvB, zijn initialen voorspellen een gouden toekomst.

De klassementsleider zit in een mindere fase. Vorig toernooi won Jermaine Hardeman nog wel de verliezersronde, maar dit toernooi was zeker niet zijn toernooi. In de eerste ronde stuitte Jermaine onverwacht op grote tegenstand van Clara Milder van De Teefjes. Na een oververhit gevecht waar Jermaine op de matchdarts van beide spelers de grenzen der sportiviteit overschreed kon hij de winst ternauwernood veilig stellen. De partij had echter het nodige gekost en hem tevens een waarschuwing van de wedstrijdleiding opgeleverd. In de derde ronde was Achmed Ahmaddy verantwoordelijk voor zijn uitschakeling.

Clara Milder, dicht bij een spectaculaire overwinning

De spanning in het klassement is door deze ontwikkelingen teruggekeerd. De positie van Jermaine Hardeman leek na vier toernooien onaantastbaar. We zijn nu twee toernooien verder en zien dat Roy van Beem met rasse schreden nadert. Een onverwachte wending in de strijd om de titel. Vooralsnog lijkt het er op dat Roy de enige is die een bedreiging vormt voor de eindoverwinning van Jermaine. Maar wie weet is het na het volgende toernooi allemaal weer anders. Cees Plug speelt in Millingen een thuiswedstrijd en zal daar moeten vlammen om aansluiting met Roy en Jermaine te krijgen. En natuurlijk zijn Gilbert van der Meijden en Elroy Ruzette zeker nog niet kansloos.

Elroy Ruzette werd voor aanvang van dit toernooi getipt als de grote kanshebber voor de eindoverwinning. Zijn prestaties van de laatste weken op de verschillende toernooien toonden aan dat hij in bloedvorm verkeerde. Elroy speelde inderdaad een uitstekend toernooi en vermorzelde met groots gemak zijn tegenstanders. In de kwartfinale echter kwam hij de man met de hamer tegen, Achmed Ahmaddy. Nadat Elroy aanvankelijk het beste van het spel had kwam het keerpunt in de derde leg. Elroy had een 68-finish voor de boeg maar Achmed zette er “full pressure” op door met een maximale score ook een tweedart-finish over te houden. De triple 20 en vervolgens de dubbel 13 in het uiterste hoekje was een pijnlijke bust voor Elroy. Botte pech. Achmed profiteerde maximaal en gaf daarna de partij niet meer uit handen.

Achmed Ahmaddy; van alle spelers had de speler van El Molino waarschijnlijk het zwaarste programma af te werken in Zaal de Molen. Het deerde hem nauwelijks. Alle grote namen gingen er hupsakee af. Jermaine Hardeman, Jordy Terburg, Elroy Ruzette en zelfs Tom Kloppenburg van BRT 1. In de halve finale tegen Roy van Beem liet zijn sterke wapen, snel finishen, hem echter opeens in de steek.

Achmed Ahmaddy

En we mochten twee prijswinnaars van vorig jaar eindelijk weer eens verwelkomen op de ranking. Het is jammer dat we ze dit jaar niet met grotere regelmaat op ons toernooi hebben getroffen. De buitenlandse verplichtingen van beide spelers waren helaas nauwelijks te combineren met de RDB-ranking. Maar in Zaal de Molen waren Jordy Terburg en Dennis Koenen van de partij.

Dennis Koenen

Jordy bereikte de laatste 32 en stuitte daar, zoals eerder gezegd, op Achmed Ahmaddy.
Dennis wilde graag laten zien dat hij niet voor niets de heersende rankingkampioen is. Hij speelde puike partijen en liep vlotjes door naar de kwartfinale. Daar trof hij Corné Hoogenes van Ons Tehuis 2. Corné speelde ijzersterk in Malden en het werd dan ook een hoogstaande kwartfinale. Corné scoorde als een bezetene en Dennis moest alles geven om zich staande te houden in de partij. In de laatste leg kreeg Corné zijn matchpoints maar miste net. Dennis kwam ouderwets uit de hoek knallen met een smaakvolle 102 finish; 20, bulls eye en dubbel zestien.

Corné Hoogenes

Wesley van den Hurk lijkt evenals Roy van Beem klaar te zijn voor het grote werk. De nummer twee van de jeugdranking miste de eerste twee toernooien, maar staat toch op een nette twintigste plaats in het algemeen klassement. En zijn prestaties worden met het toernooi beter. Nu bereikte hij de halve finale. Wesley maakte het Dennis Koenen erg lastig, maar het was niet genoeg om de partij winnend af te sluiten.

Wesley van den Hurk

De finale: Dennis Koenen – Roy van Beem
De finale kende een verloop die niemand verwachtte. Dennis Koenen de regerend RDB-rankingkampioen tegen het aanstormende talent Roy van Beem.
Dennis Koenen laat zich over het algemeen niet imponeren door de klasse van zijn tegenstanders. Toch was er een moment in de partij waar zelfs Dennis van onder de indruk moet zijn geraakt. Bij een 2-1 achterstand mocht Dennis een shot proberen op de ultieme 170-finish. Na twee keer strak triple 20 werd de bull nipt gemist. Op zich niets aan de hand, maar het was Roy van Beem die hier een joekel van een dreun uitdeelde door een onwaarschijnlijke finish uit de hoge hoed te toveren. Twee keer triple 17 en tops. Een weergaloze 142! Als je in een finale zo kunt finishen, dan verdien je het om het toernooi te winnen. Na dit briljante moment speelde Roy onverstoorbaar verder en bij Dennis ging het kaarsje langzaam maar zeker uit. Eindresultaat 5-1 voor Roy van Beem.

De verliezersronde
Martijn Gielen en Johan van Gelderen speelden de finale van de verliezersronde. Martijn Gielen was het rankingseizoen sterk begonnen. Na twee toernooien stond hij goed geklasseerd. Door de mindere resultaten in de volgende drie toernooien zakte hij terug in het klassement. In Zaal de Molen liep het echter weer lekker. Een serie overwinningen bracht hem in de finale. Tegenstander werd Johan van Gelderen van Ons Hoekje 1. Johan pakt elk toernooi zijn puntjes mee en staat in het klassement op de 21e plaats.

Johan van Gelderen

De finale ging op en neer. Eerst leek Martijn eenvoudig de winst binnen te halen. Daarna pakte Johan alle legs en kreeg enkele matchpoints. Martijn kon nog net de stand gelijk trekken en de beslissende laatste leg was spannend tot het bittere eind. Martijn kaapte de laatste dubbel voor Johan’s neus weg en won daarmee de finale van de verliezersronde. Een pico bello prestatie van de jonge speler van De Gedachte.

Martijn Gielen

Beste dame
Met team 1 en team 2 van het Koetshuis hebben we vorig seizoen al kennis gemaakt. Dit jaar is Koetshuis-Reek 3 ook van de partij in de RDB-competitie. En in Malden was ook dit team duidelijk aanwezig. Roy Leenders haalde een mooi resultaat door tot de kwartfinales door te dringen en Wilke Heinemans deed weer prima zaken voor het damesklassement. Ze werd de beste dame van de dag en staat nu tweede in het damesklassement achter Ellis Burink. Wilke heeft slechts drie toernooien meegespeeld en het is ook de derde keer dat zij de beste dame van de dag is. Ze bereikte in Zaal de Molen de laatste 32. En daar bleef het niet bij. Wilke is de eerste dame die de hoogste finish van een RDB-ranking op haar naam zet. 154 werd soepeltjes uitgegooid, pure klasse.

Wilke Heinemans

Het laatste toernooi in de ranking-cyclus wordt gespeeld in Millingen. Op zaterdag 26 april worden er belangrijke punten verdeeld. Wie bereiken er een plek bij de laatste 32? Wie gaat de boot net missen? Hoe gaat de top van het klassement er uitzien? In Hotel Millings Centrum worden de kaarten voor de laatste keer geschud.

Datum:29-03-2008
Tekst: Robert Bloemendaal
Foto’s: Jeanne Stoop