Op zaterdag 17 november stond het tweede rankingtoernooi van de RDB op het programma. In Partycentrum St. Frans in Alverna kwamen 175 RDB-leden en niet-leden samen voor een gezellig avondje darten.

Voor de organisatie was de tweede rankingavond een hernieuwde vuurdoop. Door het gigantische deelnemersaantal dat op het eerste toernooi verscheen moest er organisatorisch het een en ander worden herzien.

Partycentrum St. Frans, dat voor aanvang van het seizoen een enorm grote locatie leek, werd voor de zekerheid opnieuw onderzocht. Samen met het banenverhuurbedrijf werd een nieuwe opstelling uitgedokterd voor de wedstrijdbanen zodat we er zoveel mogelijk konden plaatsen. De uitbreiding naar 19 banen was logisch en bleek verstandig. Het kwam de voortgang van het toernooi ten goede.

Noodzakelijk was de uitbreiding van de wedstrijdleiding. Na de oproep op de website kregen we verschillende aanmeldingen, waarvoor onze dank. John Reuvers mocht zijn stem een avondje sparen en nam vrijaf. Serge Terburg ontfermde zich over de taak van mastervoice en hoofd-wedstrijdleiding Jolanda Verstegen werkte de kersverse versterking in, Ton Daam van de Smieters en Ronald Mathijssen van de Darttons.


Ton Daam, Jolanda Verstegen, Ronald Mathijssen en Serge Terburg

Zoals gezegd 175 deelnemers, een geweldige opkomst. Het rankingtoernooi ontpopt zich steeds meer als het rdb-avondje uit. Prestatie en gezelligheid gaan hand in hand en de sfeer was dan ook te omschrijven als gemoedelijk.

Zoals wel vaker op de RDB-ranking waren er veel jongelingen die de aandacht opeisten. Natuurlijk was er de winst voor de 19-jarige Jermaine Hardeman, maar daar bleef het niet bij. Een geweldige prestatie viel er te noteren voor Jerry van Duren, hij werd gedeeld derde.
En het is goed om te zien dat het jeugdtalent Elroy Ruzette de weg naar boven weer heeft gevonden. Het was zes jaar geleden toen twee 13-jarige jochies, Elroy Ruzette en Jeffrey Roelofs, de RDB-competitie binnen stormden. Vele ervaren darters zullen zich nog pijnlijk kunnen herinneren dat ze in die periode volledig van het bord werden gesmeten door deze twee kleine mennekes. Na enkele jaren kwam er echter een terugval. Rond Jeffrey Roelofs is het al een tijdje stil en ook Elroy kreeg de juiste touch gedurende een langere periode niet te pakken. We zijn nu zes jaren verder en Elroy is terug. Hij bereikte de halve finale waar hij strandde op Andrew Helder.


Elroy in actie.

Nog twee 17-jarigen die het bijzonder goed deden in St. Frans. Peter Jansen, tegenwoordig spelend bij Koetshuis-Reek 2 en Marco Niemeijer van Optimi, beiden bereikten de kwartfinales.

&nbsp&nbsp


Peter Jansen en Marco Niemeijer

Voor zover de jongelingen, over naar de mannen met ervaring.
Op zo’n prestigieus toernooi horen natuurlijk ook spelers uit de top van de eredivisie aanwezig te zijn. De spelers van De Snor, Twice, DCM 99-2, ’t Stuupke zijn vaste rankinggangers. Van Darts.comm vernamen we tot nu toe weinig. Het team dat al sinds jaar en dag meedraait in de hoogste regionen van de eredivisie stuurde Jan Kadmayer en Andrew Helder er deze keer op uit om in St. Frans de eer van het Groesbeekse team hoog te houden. Het zijn mannen die weten wat toernooien gooien is. Mannen die weten wat presteren is. Jan drong door tot de laatste zestien en Andrew bereikte de finale. Prestaties van formaat, prestaties zoals we het van hun verwachten.

&nbsp&nbsp

Andrew Helder en Jan Kadmayer

Genoeg over mannen met ervaring. Binnen het toernooi is er ook nog de strijd wie de beste dame van de dag is. Vele dames streden voor de dagprijs. Ellis Burink en Thea Braam kwamen ver in de verliezersronde. Zij mochten de tweede prijs delen met Sonja Ebbeng die evenveel punten haalde in de winnaarsronde. Beste dame van de dag werd Golden Girl Sylvia Makken. Sylvia bereikte de laatste 32 in de winnaarsronde, een keurige prestatie.Sylvia Makken

Ook niet-leden zijn van harte welkom op de RDB-ranking. In Triavium bereikte Brabantboelspeler Eimardo van Engelen van Het Koetshuis uit Reek de finale en ook nu waren er opvallende gezichten aanwezig. Rene Schaeffer, in de jaren negentig een van de sterkste spelers van de RDB, was al een tijdje volledig uit beeld. Plotseling duikt hij weer op bij een RDB-evenement. Hij bereikte de kwartfinales.
Ook de jeugdige Jerry van Duren staat niet meer bij de RDB ingeschreven. Zonde, want hij speelde een geweldig toernooi in St. Frans. De 12 punten die hij haalde omdat hij tot de halve finale doordrong tellen derhalve niet mee.


Op de voorgrond Rene Schaeffer, daarachter Jerry van Duren. Op de achtergrond Henry de Jong, die een week later excelleerde in het ijzersterk bezette toernooi in 2CV.

En ook op het tweede toernooi een briljante finish. Nu was het Ronald Willemsen die deze eer ten beurt viel. In de wedstrijd tegen Sarn Brinkert was Ronald behoorlijk op dreef. In die pot gooide hij twee 180-ers en een schitterende 161-finish.


Op de voorgrond Ronald Willemsen van Novio Steigerbouw.

In de verliezersronde was het wederom de jeugd die er met de eindprijs vandoor ging. Evenals enkele andere jeugdleden speelt Danny van Klompenburg op de rankingdag vaak twee toernooien. ’s Middags de jeugdranking en ’s avonds de RDB-ranking. Een nederlaag in de eerste ronde betekende voor Danny dat hij in de verliezersronde belandde. In de verliezersronde haalde Danny overwinningen op Erik Cillessen, Kevin Huting, Harro Vink, Sven Jeuriëns, Bas van Oort en Brian Hendriks. Dat zijn niet de minste namen! Een bloedstollende finale volgde er tegen Bob Berendsen van ’t Haspeltje en ze gingen tot het uiterste. Bij een stand van 3-3 was het Danny die uiterst koel de beslissende dubbel vond. De 17-jarige Danny kan met recht trots zijn op deze prestatie.


Bob Berendsen in actie. Danny Klompenburg wacht geduldig op zijn kans.

De winnaar
Het avondje in St. Frans eindigde net zoals het avondje in Triavium. De glorieuze winnaar was Jermaine Hardeman.
Vorig jaar stond hij al menigmaal in de spotlights. Twee toernooioverwinningen schreef hij toen op zijn naam en met het ingaan van de finaledag was hij samen met Jordy Terburg de topfavoriet voor de eindzege. De ongelukkige uitschakeling op die avond in De Vrijboom staat misschien aan de basis voor de gedreven inzet die hij nu toont. Het lijkt er op dat Jermaine nu alle onfortuinlijkheden voor wil zijn en de regie volledig in handen wil hebben en houden. Keihard sloeg hij voor de tweede maal in successie toe. Door overwinningen op Alex Holland, Henri Janssen, Arjan van Halen, Jeroen Loeffen en Marco Niemeijer bereikte hij in St. Frans de halve finale. In de halve finale ging Jerry van Duren er met 4-1 af. De finale Andrew Helder- Jermaine Hardeman. Andrew, een brok ervaring en de onverstoorbaarheid zelve. Jermaine tomeloos en meedogenloos. Het was de tomeloze inzet en gedrevenheid van Jermaine die de doorslag gaf. Geen moment kreeg Andrew de ruimte om de achterstand goed te maken, eindstand 5-2 in het voordeel van Jermaine, de terechte winnaar van de avond.
De concurrenten voor de eindoverwinning hebben in deze fase al te kampen met een behoorlijke achterstand. Peter Meeuws van het derde divisie team De Prikkers neemt momenteel de tweede plaats in. Er volgen nog genoeg wedstrijden en er kan nog van alles gebeuren.Jermaine staat klaar om goed te scoren. Bij Jan Verstegen gaat het niet volgens plan.

Het volgende toernooi is op zaterdag 29 december. Dan gaat de ranking naar Tiel. Wij hopen u allen daar weer te zien.
Restaurant de Betuwe
Hoogkellenseweg 7
4004 JB Tiel
0344-636030

fotografie: Jeanne Stoop