‘t Anker 1 wint Rivierenland Trophy

Op vrijdag 6 juni zijn de bekerfinales gespeeld. De vier finalisten van De Rivierenland Masters en de vier finalisten van de Rivierenland Tophy kwamen in Biljartpaleis Wessels samen om te strijden voor de bekertitels.
De Rivierenland Masters komen later aan bod, nu eerst het relaas van de Rivierenland Trophy.

De halve finales
De loting, Ons Tehuis 2 werd gekoppeld aan Naamloos en ’t Anker 1 mocht het opnemen tegen WO Töpke, op papier twee mooie confrontaties.

Ons Tehuis 2 draaide een goed seizoen in de competitie en werd overtuigend kampioen in divisie 3B.

Naamloos doet het al jaren uitstekend in de tweede divisie en dit jaar is er eindelijk de langverwachte promotie naar de eerste divisie. Naamloos kwam weliswaar twee puntjes tekort voor het kampioenschap in divisie 2A, maar na de play offs werd de promotie overtuigend veilig gesteld.
De opening was voor twee bekende ranking-spelers. Theo Thijssen eindigde dit jaar negende op de RDB-ranking en Corné Hoogenes vijfentwintigste. Corné pakte in deze confrontatie het eerste punt voor Ons Tehuis. Daarna waren het Robert-Jan Heijnen, Rob Thijssen en Jan Thomassen die voor de punten voor de Groesbekers zorgden. Een 3-1 voorsprong voor Naamloos na de singles.
Ons Tehuis 2 kwam echter ijzersterk terug. Met het sterke koppel Leon Sanders/Corné Hogenes werd de stand gelijk getrokken en na de eerste pot van Dirk Jongsma/Willem Verwoert stond Ons Tehuis opeens op matchpoint. De topspelers van Naamloos, Theo Thijssen en Robert-Jan Heijnen, zorgden er voor dat deze wedstrijd kreeg wat het verdiende…een bierronde.
En de bierronde werd gespeeld zoals het hoorde. Spanning en sensatie met als afsluiting dubbeldrama. Beide teams hadden kansen om het matchpoint te gooien, maar het was uiteindelijk Ons Tehuis 2 die het laatste pijltje er in wurmde. Het was een gelijkwaardige partij. Ons Tehuis ging door naar de finale en Naamloos mocht de derde prijs in ontvangst nemen.

In de tweede halve finale een confrontatie tussen RDB-veteranen. WO Töpke tegen ’t Anker 1, ofwel T1989025 tegen T198932. De teamnummers alleen al dwingen respect af. Het zijn de mannen van het eerste uur, het zijn de teams met een lange RDB-historie.
Beide teams speelden de laatste jaren in de eerste divisie. Voor WO Töpke duurde het seizoen iets te lang en zij zagen in de laatste speelweken het degradatiespook opeens verschijnen. Het tij was niet meer te keren en op de laatste speeldag werd de degradatie naar de tweede divisie een feit. ’t Anker 1 handhaaft zich bewonderenswaardig in de top van de eerste divisie en eindigden dit seizoen sterk op de derde plaats.
’t Anker 1 mocht dus de favoriet in deze wedstrijd worden genoemd. ’t Anker kwam het beste uit de singles met overwinningen voor Geert-Jan van Hoogstraten, Hugo Zomerschoe (met een keurige122-finish) en Peter Hulsen. Bart Stevens scoorde het punt voor WO Töpke. Na de singles brachten de spelers van WO de spanning volledig terug. Rinus Weijers gooide er voor de Witte Olifant twee 180-ers in een Bart Stevens produceerde uit de losse pols een 151-finish. De eerste twee koppels werden goed gewonnen en bij een stand van 3-3 was de wedstrijd weer volledig open.
Daarna was het toch weer ’t Anker die in de laatste twee spannende koppels de punten naar zich toe trok. WO Töpke kreeg z’n kansen in deze wedstrijd maar moet toch genoegen nemen met een derde plaats in het Trophy-toernooi.

De Finale ’t Anker 1-Ons Tehuis 2
De Rivierenland Trophyfinale 2007-2008, een wedsrtrijd tussen twee teams die nog niet eerder in een bekerfinale stonden.
Corné Hoogenes had in de halve finale de nummer negen van de RDB-ranking al verslagen, in de finale wachtte de nummer zestien van de ranking hem op, Geert-Jan van Hoogstraten. Geert-Jan is niet eenvoudig te verslaan. Hij gooit altijd stabiel zijn triples en dubbels en af en toe zitten er een briljante uitschieters tussen. Je moet continu goed blijven scoren wil je hem aan de zegekar binden. Corné kreeg er geen grip op en het punt ging verdiend naar Geert-Jan.
Leon Sanders poetste de achterstand van Ons Tehuis weg. Hij speelde een sterke finalepartij, zowel in zijn singlepartij als in de koppelpartijen. Finishes van 125 en 114 schreef hij achter zijn naam.
’t Anker liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. Zij waren de finale in gegaan met het schema van de halve finale voor ogen. En zo geschiedde. Nadat de tweede partij verloren was gegaan pakten Hugo Zomerschoe en Peter Hulsen hun singles. Een comfortabele 3-1 voorsprong voor de heren uit Alphen.

Ons Tehuis stelde het koningskoppel Leon Sanders en Corné Hoogenes op om de zaken recht te trekken. In de eerste partij werd de anschlusstreffer inderdaad gescoord. Maar Edwin Letterman en Hugo Zomerschoe hadden vervolgens geen zin aan om aan het scenario van Ons Tehuis mee te werken. Ze gaven flink gas en de belangrijke zesde partij werd door het Alphense duo gewonnen. ’t Anker 1 kwam door die overwinning op matchpoint. Van de overige drie partijen hoefde er nog slechts één gewonnen te worden.
Ons Tehuis gaf zich niet gewonnen ondanks deze tegenslag. Willem Verwoert en Huib Stam gingen vol aan de bak en zij pakten de winst in de zevende partij. De spanning was daardoor volledig teruggekeerd. Dit kunststukje konden ze echter in de laatste koppelpartij niet herhalen. ’t Anker 1 scoorde het dikverdiende vijfde punt en won daardoor de Rivierenland Trophy finale 2007-2008.

Trophywinnaar 2007-2008 ’t Anker 1. Een historische prestatie voor het team uit Alphen. Het is de eerste grote titel die ze winnen sinds de oprichting van het team in 1989.
Geert-Jan van Hoogstraten ontvangt van wedstrijdsecretaris Simon Onder de Linden de beker.

Tekst: Robert Bloemendaal
Foto: Henk Wals

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *