Zondagavond heeft The Vogue De Rivierenland Cup veroverd.
In café d’n Aloë werd het duel gespeeld tussen de beide kampioenen van de bekerfinales. The Vogue, winnaar van het Masters-toernooi en DCM ’99-2 winnaar van De Rivierenland Trophy. Rob Braam, Foris Hendriks, Cees Plug en Richard Kersten van DCM ’99-2 kregen het in deze uiterst sportieve wedstrijd zwaar te verduren. The Vogue was duidelijk een maatje te groot voor de kampioenen uit Millingen. Niet getreurd, voor DCM was dit seizoen al volledig geslaagd door het binnenhalen van de Rivierenland Trophy en het kampioenschap van 1B.

We mogen na twee finaledagen voorzichtig concluderen dat er binnen Rivierenland een nieuw team de leidende rol aan het overnemen is. Jong talent gecombineerd met een brok ervaring maakt The Vogue tot een hecht collectief waar de individuele kwaliteiten volledig in teamverband tot uiting komen. De talenten Jermaine Hardeman, nu mag hij zich echt The Master noemen, en Dennis Beeren lijken in een jaar tijd veel te hebben bijgeleerd. Jeugdige onbezonnenheid heeft plaatsgemaakt voor concentratie en gedrevenheid. Deze verandering begint zich nu positief uit te betalen. Jermaine en Dennis kunnen terugkijken op twee dagen waar zij op uitzonderlijk hoog niveau hebben gepresteerd.
De ervaring moeten we zoeken bij de captain van dit gezelschap, Fons Hardeman. Buiten zijn eigen individuele kwaliteiten houdt hij zijn club prima op orde.
En dan is er Stephan Gerritsen, waarschijnlijk het meesterbrein achter deze club. De combinatie van serene rust met een onvoorstelbaar fanatisme is ideaal en maar weinigen gegeven. Stephan is zo’n speler. Als je hem in actie ziet denk je dat darten meer is dan alleen maar drie pijltjes gooien. Het lijkt of hij doordringt tot de diepere essenties van het ogenschijnlijk simpele spel. Zijn 180-ers lijken filosofisch goed doordacht en welovervogen richting triple 20 getransformeerd. Voor eenvoudige lieden zoals u en ik is dit nauwelijks te bevatten, maar wie zijn spel aanschouwt geraakt al snel in extase.

The Vogue zal de RDB vertegenwoordigen op het nationale toernooi voor bekerwinnaars in Loosdrecht.

Vrijdag 26 mei – de bekerfinales
Vrijdag schreef The Vogue de Rivierenland Masters op hun naam, een wereldprestatie. De nummer 1 en de nummer 2 van de eredivisie werden door de kampioen van divisie 3E verslagen. ’t Kroegje 1 ging in de halve finale onderuit en regerend bekerkampioen Witte Tonnie onderging hetzelfde lot in de finale.

DCM ’99-2 was op papier al de getipte kandidaat om de Trophy binnen te slepen. Zij maakten hun status waar door in de halve finale Optimi te verslaan en in de finale was het Pendon Darts die net iets te kort kwam om DCM de titel te ontnemen.

Opvallendste kandidaat in het gezelschap vrijdag was D-Unit. Deze club jonge onervaren spelers veroverde dit jaar de titel in divisie 4A en plaatste zich tevens voor de finaledag van de Rivierenland Trophy. Onder andere Bull’s Eye Tigers 1, een gerespecteerd eerste divisieteam, en NRC The Wasps werden dit jaar door hun uit het toernooi gespeeld.
In de halve finale tegen Pendon Darts miste D-Unit op enkele cruciale momenten net de dubbel om echt goed in de wedstrijd te komen. De uitslag werd uiteindelijk 5-2, maar de nieuwe talenten konden met opgeheven hoofd het strijdtoneel verlaten en volgend jaar mogen ze uitkomen in het Mastertoernooi.

Optimi begon rommelig aan de wedstrijd. Voordat de dame en heren van dit team goed en wel wakker waren keken ze al tegen een 4-0 achterstand aan. DCM ’99-2 trok alle singles in hoog tempo naar zich toe. Een snelle uitschakeling in de halve finale van De Trophy lag voor Optimi in het verschiet.
Wat we daarna te zien kregen kon bijna de boeken in als “one of the greatest comebacks in the history of darts”. Koppelpartij na koppelpartij werd binnengesleurd. Onder andere het sterk spelende jeugdtalent Marco Niemeyer en ook Ellis Burink zorgden voor een terugkeer in de wedstrijd. Van 4-0 naar 4-4. DCM ’99-2 kon het naderende onheil in de bierronde nog net keren en de finaleplaats werd alsnog veilig gesteld.

Het is inmiddels één van de mooie tradities binnen Rivierenland. Ria Wijers, eigenares van De Comm, levert rond acht uur een lading bloemen af. Net zo traditioneel is dan ook de aanwezigheid van Darts.Comm op de finaledag. In de afgelopen tien jaar bereikten de jongens van Ria negen keer de laatste vier. Het aantal titels dat in die jaren is binnengesleept moet even in het archief opgezocht worden.
Vorig jaar ging een legendarische finale verloren tegen Witte Tonnie. Nu troffen beide teams elkaar in de halve finale van het mastertoernooi.
Andrew Helder maakte het eerste statement namens Darts.Comm. Wereldkampioen Dick van Dijk kon niet voorkomen dat zijn partij tegen de stabiele speler uit Groesbeek verloren ging. Ondanks het eerste puntverlies was het toch Witte Tonnie die de overhand kreeg in de wedstrijd en de punten naar zich toetrok. Ook Magic Mallouk kon voor de comm niet het vuurwerk brengen waar hij zich vorig jaar onsterfelijk mee maakte en uiteindelijk werd het een soepele 5-2 overwinning voor Witte Tonnie.

’t Kroegje 1 had alle reden om vol zelfvertrouwen naar de finaledag te komen. Vorige week was er de walk-over in het onderlinge competitieduel tegen Witte Tonnie om het kampioenschap van de eredivisie en op hemelvaartsdag haalde Ronald Brandsen een prima resultaat op de Gesloten Nederland in Loosdrecht. De halve finaleplaats leverde hem genoeg punten op om de nummer 8 van nederland te worden. Een lucratieve plek die mogelijkheden biedt om bepaalde internationale wedstrijden van de NDB te mogen spelen.
Maar elke dag is anders. Tegenstander The Vogue speelde zeer gemotiveerd en gedreven de wedstrijd en in de singlepartijen leverde dit direct resultaat op. Jermaine Hardeman, Dennis Beeren, Fons Hardeman en Stefan Gerritsen speelden een sublieme wedstrijd. Fons pakte een 161-finish mee en na de singles keek ’t Kroegje tegen een 3-1 achterstand aan. The Vogue bleef ook in de koppelpartijen druk zetten en de achterstand voor ’t Kroegje kon niet meer hersteld worden. Met recht een sensationele overwinning voor The Vogue.

De Trophy-finale: Pendon Darts – ‘ DCM 99-2
Een gelijkopgaande strijd in de finale van de Rivierenland Trophy. In de singles waren het voornamelijk 3-2 partijen. DCM was net iets kwieker op de dubbel en nam een 3-1 voorsprong. Voor Pendon Darts nam Mario Friedrichs de leidende rol op zich. Een sterke single en twee koppels werden mede dankzij zijn goede scores en dubbels gepakt. Raymond Penninkhof zette daarna de stand op 4-4 met een 88-finish. Voor DCM ’99-2 was het de tweede bierronde van de avond en ook deze werd met succes afgesloten.
DCM ’99-2 behaalde de titel met: Cees Plug, Marcel Janssen, Richard Kersten en Floris Hendriks. Captain Rob Braam moest verstek laten gaan omdat er andere toppers op het programma stonden. Bij de Rivierenland Cup op zondag was de captain weer paraat.

De Masters-finale: Wite Tonnie – The Vogue
Wat niemand echt verwachtte gebeurde toch, The Vogue verslaat ook Witte Tonnie. De overwinning in de halve finale tegen ’t Kroegje 1 was geen eenmalige toevalstreffer. Ook de huidige nummer twee van de eredivisie en regerend bekerkampioen Witte Tonnie moest het afleggen tegen de kampioen van 3E.

The Vogue kwam ijzersterk uit de singlepartijen. Alleen Dick van Dijk kon tegen het single-geweld van The Vogue weerstand bieden en speelde een uitstekende wedstrijd tegen Dennis Beeren.
Jordy Terburg had nog geen pijl gegooid en keek toen al tegen 180 punten achterstand aan. Stephan Gerritsen opende sterk en verslapte geen moment. Er was geen houden aan.
Ook Robert Heikamp had het zwaar. Jermaine Hardeman speelde met ziel en zaligheid en veroverde een belangrijk punt. Fons Hardeman deed er een schepje bovenop en na de singles kon The Vogue tevreden zijn, een 3-1 voorsprong.
Het tij keerde. Witte Tonnie vocht voor de prolongatie van de Rivierenland Cup.
Dick van Dijk en Jordy Terburg speelden zoals we het van hun mogen verwachten. Het ging hard. De 3-1 achterstand werd omgebogen naar 3-3 en zelfs 4-3 voor Witte Tonnie. Stephan Gerritsen redde in de laatste koppel met een dubbel 1 de partij voor The Vogue. Evenals vorig jaar, bierronde!
Man of the match werd Stephan Gerritsen. Waar Witte Tonnie enkele pijlen voor de beslissende dubbel miste zorgde Stephan voor “The Final Cut”. 97-finishen is niet makkelijk op zo’n moment. Als de eerste pijl dan ook nog strak aan de verkeerde kant van het ijzer van de T19 zit wordt het er niet makkelijker op. De volgende pijlen triple 18 en dubbel 12, in een woord briljant.
The Vogue, bestaande uit captain Fons Hardeman, Stephan Gerritsen, Jermaine Hardeman, Dennis Beeren en Raymond Spenkelink, schrijft geschiedenis. De eerste winnaar van de Rivierenland Masters en het eerste derde divisieteam dat uberhaupt een bekerfinale wint.