Uitmuntende prestatie laco-heren

Afgelopen weekend ontvingen de RDB-lacoteams de dames en heren van Kennemerland (DVK) in café de Klok in Gendt, het traditionele thuishonk van RDB.
Zowel de heren als de dames stonden voorafgaand aan deze wedstrijd op de tweede plaats in de poule. Deze tweede plaats geeft recht op de play-offs. Maar in beide gevallen hebben ze een sterker programma voor de boeg dan de naaste concurrentie.

De heren moesten aantreden tegen de koploper. Niet alleen was de uitwedstrijd met 10-7 verloren gegaan maar DVK is al bijna 2 jaar ongeslagen en vorig jaar werden ze nationaal kampioen. Met andere woorden een pittige tegenstander. Gelukkig waren er geen afmeldingen bij de RDB zodat TC Andre Klomp zijn sterkste opstelling kon maken.

De RDB ging vliegend van start: Sander, Cees en Ruud lieten er geen twijfels over bestaan wat de bedoelingen waren. Ze overrompelden hun tegenstanders. Helaas moet hetzelfde gezegd worden van de volgende drie partijen, maar dan ten voordele van DVK.
De zevende partij was de eerste die echt spannend werd. Patrick begon sterk maar kreeg later in de partij problemen op de dubbel. Na een knap herstel dwong hij een beslissende vijfde leg af. Iedereen zat muisstil, zo spannend was het. Patrick kreeg z’n kans maar kon de laatste dubbel niet raken. Het punt ging verloren.
Een achterstand voor de RDB-heren.
Vanaf dat moment brandde de strijd in alle hevigheid los. Danny en Andre Sunnen sleepten beiden na een bloedstollend gevecht hun partij met 3-2 binnen. Hierdoor kwam er een keurige 5-4 tussenstand in het voordeel van de RDB op het scorebord te staan.

De koppels begonnen met een verrassing. De twee reserves werden met elkaar de baan opgestuurd, John van de Weert en Johnny Verstraaten. Dit koppel had in het verleden bewezen meer waard te zijn dan de optelsom van de individuele kwaliteiten van de spelers. Het bleek een gouden wissel. In de eerste leg moest Johnny nog even in het spel komen maar omdat John structureel 100 of meer gooide, groeide het zelfvertrouwen bij Johnny snel. Toen Johnny daarna ook de triples en vooral de dubbels had gevonden was er geen vuiltje meer aan de lucht. Het punt werd overtuigend veilig gesteld.
Het trefzekere koppel Cees en Ruud zorgden er daarna voor dat de Nijmegenaren met een tussenstand van 7-4 gingen eten. Een sensatie hing in de lucht.

Na de maaltijd zetten Andrew en Danny de zegereeks voort met een relatieve eenvoudige overwinning. Helaas konden Patrick en Andre de serie niet voortzetten en werd er een puntje afgegeven aan de Beverwijkers.

Het eerste trio: Cees, Danny en Andre stelden de zege in dit duel veilig en haalden het negende punt binnen. Vanaf dat moment kwam de feestvreugde binnen het team van RDB. De schier onmogelijke taak was geklaard. De kampioen was verslagen. Nu moest alleen nog wat meer puntjes gesprokkeld worden ten gunste van de stand in de poule. De volgende twee trios gingen op en neer met de scores. Zo was er een hele rij met 100+ en daarna kwam er 9, 26, en 35 op het bord te staan. In beide partijen werd het 1-1 en was een beslissende derde leg nodig (1001). Helaas voor RDB ging in beide gevallen deze leg verloren en raapte DVK deze punten op.

Sander Oosterbaan was uitgekozen voor de captainsgame. Hij had de vorige keer zichzelf bewezen en mocht dat nogmaals doen. Sander liet er geen gras over groeien en brak de tegenstander gelijk in de eerste leg. Misschien werd Sander hierdoor in slaap gesust, misschien werd de tegenstander hierdoor wakker geschud maar hoe het ook kwam, de tweede leg werd weer gebroken maar nu trok Sander aan het kortste eind. Maar dat was meteen het laatste wapenfeit van zijn tegenstander. Zonder verder in de problemen te komen maakte Sander het snel en gedecideerd af, 3-1. Het eindresultaat was een uitmuntende 10-7 overwinning.

Intussen is de andere uitslag ook bekend en DVK blijft aan kop met op 7 punten gevolgd door een precies gelijk staande RDB en DVO uit Twente. Deze twee teams ontmoeten elkaar op 10 mei in Gendt. Het rekensommetje is dan heel eenvoudig: de eerste die 9 punten haalt gaat door naar de play-offs.

Bij de dames ging het heel anders. DVK is nummer vier in de poule en geen serieuze bedreiging voor RDB. De RDB dames moesten winnen om in de race voor de eerste twee plaatsen te blijven.

De wedstrijd begon met een valse start. Ellis en Sandra verloren hun singlepartij met 3-2. Een onverwachte 2-0 voorsprong voor DVK. Nicole deed vervolgens haar best en won met dezelfde cijfers het eerste punt voor RDB. Helaas kon Linda de inhaalslag niet continueren. Martine maakte met een ruime overwinning de stand toch wat draaglijker.

Met een 2-3 stand werd er aan de koppels begonnen. Helaas speelde Vrouwe Fortuna niet mee aan RDB-zijde. Wederom ging een partij met 2-3 verloren. De frustratie kwam de kop opsteken bij de RDB-vrouwen en iedere darter weet dat dat het spel niet ten goede komt. Van de volgende drie koppels werd er slechts één gewonnen door RDB. De winst was al binnen voor DVK.

De RDB moest de schade beperkt houden en dat lukte heel aardig in de teamronde. De teamronde met vijf tegen vijf is nog lastiger dan die in de RDB-team competitie. Nog langer wachten op je beurt. Maar zoals gezegd de RDB dames deden dit goed. Heel jammer dat de captainsgame verloren ging zodat er een treurige 4-7 einduitslag op het bord kwam te staan. Het is hier nog even afwachten wat de andere uitslagen zijn voor de stand in de poule.

tekst: Andre Klomp

Related Articles

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *