De ranking is er nu voor zowel de toppers die absoluut willen presteren als voor de amateurs die voornamelijk voor de gezelligheid komen, waarbij iedereen kans maakt om op zijn of haar niveau in de prijzen te vallen! Verder is er een versoepeling van het kledingreglement en kunnen alle jeugd darters gratis deelnemen!

Maar hier blijft het niet bij! Ook binnen het topsport- en selectiebeleid wil de NDB met haar tijd mee gaan en zijn in de afgelopen maanden belangrijke besluiten genomen:

Seizoen en international toernooien!
Vanaf 1 september 2013 zal het topsportseizoen weer gelijk gaan lopen aan het competitieseizoen! Zodoende kennen we straks weer een NDB Ranking seizoen 2013-2014 en worden de NDB Rankingtoernooien in de komende maanden eenmalig aan de rankingstand 2013-2014 toegevoegd. Ook zal het NDB Rankingcircuit vanaf 1 september 2013 een gedeeltelijk internationaal karakter krijgen door een aantal BDO/WDF gerankte toernooien aan de ranking toe te voegen! Welke toernooien dit precies worden zal in de komende periode bekend worden gemaakt.

Plaatsing via verschillende manieren!
Voorheen was het alleen mogelijk om je via het NDB Rankingcircuit te plaatsen voor de Nederlandse selectie en daarnaast in specifieke gevallen door uitnodiging van de technische Staf. Vanaf seizoen 2013-2014 is dat nog steeds mogelijk voor de beste 6 heren, 3 dames, 3 jongens en 2 meisjes maar worden straks ook de beste spelers geselecteerd vanuit de Superleague Nederland Hoofdklasse (2 heren) en Landelijke Competitie (1 dame). Daarnaast zullen net als vorig jaar de winnaars (2 heren en 2 dames) van het kwalificatietoernooi zich plaatsen voor de selectie en behoudt de Technische Staf de mogelijkheid enkele spelers uit te nodigen. Iedereen maakt dus nog meer kans om de Nationale Selectie te halen.


Overgangsperiode voor selectie!
Omdat we van seizoen gaan veranderen zal vanzelfsprekend een overgangsperiode nodig zijn. De nationale rankings die in de komende maanden georganiseerd worden zullen eenmalig toegevoegd worden aan de nieuwe NDB Ranking 2013/2014 die per 1 september 2013 aan zal vangen. De nieuwe ranking zal dus in dit geval eenmalig uit ‘anderhalf’ seizoen bestaan. De ranking behouden dus allemaal hun nationale rankingwaarde! Omdat de periode tussen selectie en moment van evenementen erg lang is zullen opnieuw momenten van herziening ingepland worden. Het eerste moment is rond aanvang van het nieuwe seizoen in september. Het tweede moment is in het begin van het nieuwe jaar (precies over een jaar dus). Op deze momenten kunnen slecht presterende c.q. uit vorm zijnde spelers vervangen worden door spelers die het op dat moment goed doen. Het is mogelijk dat de overgangsperiode voor jeugdspelers door het lange seizoen nadelig uitpakt omdat ze op een bepaald moment moeten overstappen. Om dit op een goede en passende wijze op te lossen zal na afloop van het seizoen het gemiddelde aan behaalde punten per seniorentoernooi voor deze spelers berekend worden. Dit aantal zal per gespeelde jeugdtoernooien toegevoegd worden aan zijn of haar seniorenranking om geen achterstand op te lopen ten opzichte van alle concurrenten.

Door deze nieuwe selectieprocedure krijgen spelers in de subtop die wellicht de potentie hebben om de top te halen, maar dit via het NDB Rankingcircuit niet (direct) lukt, alsnog de kans op plaatsing binnen de Nederlandse selectie. Daarnaast kent deze selectieprocedure landelijk bereik en worden spelers meerdere mogelijkheden geboden om de Nederlandse selectie te halen!

Natuurlijk zijn alle veranderingen ook in de reglementen doorgevoerd: