Wedstrijdreglement

COMPETITIES EN ANDERE WEDSTRIJDEN

COMPETITIES EN ANDERE WEDSTRIJDEN

artikel 1


Elk jaar wordt een officiële competitie georganiseerd. Het begin van deze competitie is niet voor 1 september. Het einde van deze competitie, inclusief promotie- c.q. degradatiewedstrijden is 15 juni in het jaar volgend.

artikel 2

 1. Elk jaar wordt een bekercompetitie georganiseerd. Deze competitie loopt als een rode draad door de competitie.

 2. De kampioen van de bekercompetitie ‘Rivierenland Masters’ neemt deel aan de landelijke bekerfinale- wedstrijden zoals deze georganiseerd worden door de NDB, zie voor complete informatie hieromtrent artikel 11. van dit wedstrijdreglement.

ORGANISATIE VAN DE COMPETITIE EN ANDERE WEDSTRIJDEN

 artikel 3


De competitie kent een of meerdere divisies, als volgt onderverdeeld.

 1. een ere divisie;
 2. een of meerdere eerste divisies;
 3. een of meerdere tweede divisies;
 4. een of meerdere derde divisies;
 5. enzovoort.
 6. er zijn nooit meer eerste dan tweede divisies, enzovoort. Met uitzondering van de laagste divisie.

artikel 4

Elke divisie of poule bestaat uit tenminste 7 en ten hoogste 14 teams. Indien er meerdere divisies van gelijke hoogte zijn, dan zijn deze even groot of nagenoeg even groot.

artikel 5

Elk team zal er naar streven een zo hoog mogelijke plaats in de eindrangschikking te behalen.

artikel 6

Indien uw team zich kwalificeert voor de kampioenswedstrijden of als uw team de promotiewedstrijd moet spelen dan is uw team verplicht hier aan deel te nemen. Indien uw team niet verschijnt wordt er bij aanvang van de nieuwe competitie 5 punten bij uw team in mindering gebracht. Dit betekent dat er 5 strafpunten in mindering worden gebracht op het resultaat van de eerste wedstrijd van het volgende seizoen. Voor de promotiewedstrijden geldt tevens dat uw team elke mogelijkheid op promotie verspeelt als uw team niet op komt dagen. In geval van overmacht kan het wedstrijdsecretariaat dispensatie geven.

artikel 7

Vrijwillige degradatie is niet mogelijk.

artikel 8

De kampioen van de hoogste divisie van de competitie neemt deel aan de landskampioenschappen zoals die worden georganiseerd door de NDB. Tevens komen hiervoor de kampioenen van de lagere divisies in aanmerking, eventueel na het spelen van beslissingswedstrijden.

artikel 9

Teams die in de loop van de competitie ermee opgehouden zijn, staan wel in de eindstand genoemd. Indien dit team zich het direct opvolgende seizoen opnieuw inschrijft, zal het team starten in de laagste divisie. Het team krijgt wel de mogelijkheid tot deelname aan het zij-instroomtoernooi.

A. Promotie (geldt niet voor eredivisie)

De kampioenen van de divisies promoveren automatisch naar de naast hogere divisie.

B. Degradatie (geldt niet voor de laagste divisie)

De laatste 3 teams van elke poule uit een divisie zullen rechtstreeks degraderen naar de naast lagere divisie.

C. Promotiewedstrijden

1. Nr.2 divisie 1A speelt tegen de nr. 2 van divisie 1B voor de laatste promotieplaats naar de Eredivisie.
2. Nr. 2 divisie 2A, 2B, 2C, 2D zullen via blinde loting één wedstrijd tegen elkaar spelen voor de laatste 2 promotieplaatsen naar de 1
e divisie
3. Afhankelijk van het aantal 3
e divisies plaatsen alle nummers 2 in de eindstand zich voor de nacompetitie wedstrijd. Er wordt aangevuld tot het aantal van 8 teams met de beste nummers 3. De beste nummers 3 worden gerangschikt op basis van het behaalde puntentotaal (procentueel berekend) in de competitie.

Voor de start van het seizoen zal er bekend gemaakt worden hoe de promotieregeling vanuit de 3e divisie exact zal verlopen omdat dan de precieze aantallen bekend zijn.

D. Spelsysteem

De promotiewedstrijden zullen worden gespeeld volgens het spelsysteem van de hoogste divisie waarom gestreden wordt.

E. Vrijgevallen plekken

Indien er teams ophouden te bestaan zullen de vrijgekomen plaatsen in een divisie worden opgevuld volgens onderstaande verdeling:

Eredivisie:

 1. Verliezer promotiewedstrijd
 2. Beste nr. 3 eerste divisie *
 3. Andere nr. 3 eerste divisie *
 4. Indien er meer vrijgevallen plekken zijn zal het bestuur beslissen hoe deze opgevuld worden.

* De rangvolgorde tussen de nummers 3 wordt bepaald door het behaalde puntentotaal (procentueel berekend) in de competitie.

Eerste divisie:

 1. Beste nr. 2 tweede divisie **
 2. Andere nr. 2 tweede divisie **
 3. Beste nr. 3 tweede divisie ***
 4. Daarna volgende beste nr. 3 tweede divisie ***
 5. Daarna volgende beste nr. 3 tweede divisie ***
 6. Laatste nr. 3 tweede divisie ***
 7. Indien er meer vrijgevallen plekken zijn zal het bestuur beslissen hoe deze opgevuld worden.

** De rangvolgorde tussen de nummers 2 wordt bepaald door het behaalde puntentotaal (procentueel berekend) in de competitie.
*** De rangvolgorde tussen de nummers 3 wordt bepaald door het behaalde puntentotaal (procentueel berekend) in de competitie.

Tweede divisie:

 1. Beste nr. 2 derde divisie ****
 2. Daarna volgende beste nr. 2 derde divisie ****
 3. Daarna volgende beste nr. 2 derde divisie ****
 4. Daarna volgende beste nr. 2 derde divisie **** / beste nr. 3 derde divisie *****
 5. Daarna volgende beste nr. 3 derde divisie (enz.) *****
 6. Indien er meer vrijgevallen plekken zijn zal het bestuur beslissen hoe deze opgevuld worden.

**** De rangvolgorde tussen de nummers 2 wordt bepaald door het behaalde puntentotaal (procentueel berekend) in de competitie.
***** De rangvolgorde tussen de nummers 3 wordt bepaald door het behaalde puntentotaal (procentueel berekend) in de competitie.

artikel 10

Uit de laagste divisie kan men niet degraderen.

artikel 11

De RDB organiseert twee bekercompetities per seizoen; de Rivierenland Masters en de Rivierenland Trophy. De reglementen per competitie verschillen en worden hieronder uiteengezet:

Rivierenland Masters

Er wordt gespeeld in 8 poules van 4 teams (totaal 32 teams), gekwalificeerde teams worden door middel van loting verdeeld over de poules.

 1. Alle teams spelen 1 keer tegen elkaar (bekerronde 1, 2 en 3)
 2. Winnaars bekerronde 1 spelen tegen elkaar in bekerronde 2
 3. Verliezers bekerronde 1 spelen tegen elkaar in bekerronde 2
 4. Een wedstrijd bestaat uit 10 partijen, te weten:
 • 4x Single spelformat van laagste geklasseerde team
 • 4x Koppel spelformat van laagste geklasseerde team
 • 1x Captainsgame 501 BO5
 • 1x teamgame 1001 BO1
 1. Indien er gelijkgespeeld wordt in 1 van de wedstrijden uit bekerronde 1, dan speelt het uitteam (uit die wedstrijd) een thuiswedstrijd tegen de winnaar van de andere wedstrijd. Het team dat verloren heeft speelt een thuiswedstrijd tegen het andere team dat gelijk heeft gespeeld in bekerronde 1.
 2. Indien beide wedstrijden uit bekerronde 1 in een gelijkspel eindigen, dan speelt het uitteam van wedstrijd 1 een thuiswedstrijd tegen het thuisteam van wedstrijd 2 uit bekerronde 1
 3. Een team bestaat uit minimaal 4 spelers, maximaal 8 spelers.
 4. Een captainsgame mag niet gespeeld worden door iemand die:
 • Tot de captainsgame nog niet heeft deelgenomen aan de wedstrijd
 • Gewisseld is na een single- of koppelpartij
 1. Een gewonnen wedstrijd levert 3 punten op in de totaalstand, een gelijkgespeelde wedstrijd levert 1 punt op in de totaalstand en een verloren wedstrijd levert geen punten op in de totaalstand.
 2. De eindstand wordt bepaald aan de hand van:
 • Totaal aantal punten;
 • Indien gelijk; onderling resultaat
 • Indien gelijk; wedstrijdsaldo (gewonnen partijen verloren partijen)
 • Indien gelijk; gemiddeld behaalde punten in de competitie tot de week voor bekerronde 3 o Indien gelijk; drie (3) singlepartijen op neutraal terrein 501 BO5
 1. Nr. 1 in de eindstand kwalificeert zich voor de 1/8e finale, speelt tegen een nr. 2 uit een andere poule (blinde loting) en speelt in deze ronde een uitwedstrijd. Nr. 2 in de eindstand kwalificeert zich voor de 1/8e finale, speelt tegen een nr. 1 uit een andere poule (blinde loting) en speelt in deze ronde een thuiswedstrijd. Nr. 3 in de eindstand stroomt in in de 4e ronde van de Rivierenland Trophy (in totaal 8 teams) en nr. 4 in de eindstand is klaar voor het lopende seizoen, dient zich opnieuw te kwalificeren voor de Masters in het nieuwe seizoen.
 2. Na de poulefase gaat de Masters verder met bekerronde 4, oftewel de 1/8e finales. De 16 overgebleven teams nemen het tegen elkaar op in 1 wedstrijd. Hier wordt het spelformat van het laagst geklasseerde team gehanteerd.
 3. De winnaar van bekerronde 4 kwalificeert zich voor de kwartfinale (bekerronde 5). Hier wordt het spelformat van het laagst geklasseerde team gehanteerd. Het thuisspelende team is het team dat op dat moment het laagst geklasseerd staat in zijn competitie. Hierbij speelt een 2e divisie team altijd thuis tegen een 1e divisie of Eredivisie team.
 4. Na de kwartfinale volgt de halve finale (bekerronde 6). Hier wordt het spelformat van het laagst geklasseerde team gehanteerd. Het thuisspelende team is het team dat op dat moment het laagst geklasseerd staat in zijn competitie. Hierbij speelt een 1e divisie team altijd thuis tegen een Eredivisie team. De winnaars van de halve finales kwalificeren zich voor de bekerfinaledag.
 5. De winnaar van de Masters is automatisch het afgevaardigde team naar de bekerfinaledag georganiseerd door de NDB.

Kwalificatie Rivierenland Masters

De opzet die hiervoor beschreven is, geldt vanaf het seizoen 2019-2020. Hierdoor is de kwalificatie voor dat seizoen afwijkend van de ‘reguliere’ kwalificatie. Na afloop van de 1e editie in de nieuwe opzet zal er een nieuw kwalificatiesysteem van toepassing zijn.

Seizoen 2019-2020

De beste 32 teams zullen op basis van de bekerranking van de laatste 3 seizoenen instromen in de loting.

Reguliere Kwalificatie

Een team kan zich kwalificeren voor de Masters op volgende wijze:

 1. Behalen halve finale Rivierenland Trophy (4 teams)
 2. Poulewinnaar Rivierenland Masters (8 teams)
 3. Nrs. 2 Poulesysteem Rivierenland Masters (8 teams)
 4. Kampioenen 1e divisie (2 teams) – kunnen toebehoren tot hierboven benoemde teams
 5. Kampioenen 2e divisie (4 teams) – kunnen toebehoren tot hierboven genoemde teams
 6. Kwalificatietoernooi (6 teams) – open inschrijving

Indien een team zich ‘dubbel’ kwalificeert voor de Masters (bijvoorbeeld door de halve finale van de Trophy te halen en kampioen te worden van de 2e divisie) zullen er meer plekken beschikbaar zijn voor het kwalificatietoernooi, deze zal voorafgaand aan het seizoen worden georganiseerd. De regels voor dit toernooi zijn:

 • Dit toernooi zal in de laatste week van augustus voorafgaand aan de 1e speelweek van de nieuwe wintercompetitie plaatsvinden, teams dienen rekening te houden met beschikbaarheid in deze week.

 • Het bestuur schrijft uit hoeveel plekken er beschikbaar zijn voorafgaand aan de inschrijving van het kwalificatietoernooi

 • Ieder team dat zich inschrijft voor het nieuwe seizoen mag zich inschrijven voor het kwalificatietoernooi

 • Deelname aan dit kwalificatietoernooi betekent bij het niet bereiken van het hoofdtoernooi, dat men instroomt in

  de Rivierenland Trophy

 • –  Indien een team zich inschrijft en niet deelneemt aan het kwalificatietoernooi, zal er een schorsing van een (1)

  seizoen worden uitgeschreven voor dit team voor beide bekertoernooien

 • –  Het toernooi format zal bepaald worden aan de hand van de hoeveelheid teams die zich inschrijven en aantal

  plekken dat beschikbaar is. Dit wordt voorafgaand aan het toernooi bekend gemaakt via de communicatiekanalen van de RDB.

ORGANISATIE VAN DE COMPETITIE EN ANDERE WEDSTRIJDEN

artikel 3


De competitie kent een of meerdere divisies, als volgt onderverdeeld.

 1. een ere divisie;
 2. een of meerdere eerste divisies;
 3. een of meerdere tweede divisies;
 4. een of meerdere derde divisies;
 5. enzovoort.
 6. er zijn nooit meer eerste dan tweede divisies, enzovoort. Met uitzondering van de laagste divisie.
artikel 4

Elke divisie of poule bestaat uit tenminste 7 en ten hoogste 14 teams. Indien er meerdere divisies van gelijke hoogte zijn, dan zijn deze even groot of nagenoeg even groot.

artikel 5

Elk team zal er naar streven een zo hoog mogelijke plaats in de eindrangschikking te behalen.

artikel 4

Elke divisie of poule bestaat uit tenminste 7 en ten hoogste 14 teams. Indien er meerdere divisies van gelijke hoogte zijn, dan zijn deze even groot of nagenoeg even groot.